JCM strains in patent publications in 2023

Title発明の名称Applicant出願人Inventor発明者Publication numberDate of publicationApplication numberDate of filingJCM strain No.
Method for producing monoglycoside of resveratrolレスベラトロールのモノ配糖体の製造方法Kyoto Univ., Institute of National Colleges of Technology Japan, Tokuyama Corp.国立大学法人京都大学, 独立行政法人国立高等専門学校機構, 株式会社トクヤマOgawa, J., Takeuchi, M., Ueda, M., Matsuura, K.小川 順, 竹内 道樹, 上田 誠, 松浦 圭介2023-1815892023-12-252022-947992022-6-13JCM 16209
Mono α-glycoside of curcuminoid and method for producing monoglycoside of curcuminoidクルクミノイドのモノα−配糖体及びクルクミノイドのモノ配糖体の製造方法Kyoto Univ., Institute of National Colleges of Technology Japan, Tokuyama Corp.国立大学法人京都大学, 独立行政法人国立高等専門学校機構, 株式会社トクヤマOgawa, J., Takeuchi, M., Ueda, M., Matsuura, K.小川 順, 竹内 道樹, 上田 誠, 松浦 圭介2023-1815882023-12-252022-947982022-6-13JCM 16209
Viable microbial agent containing lactococcus lactis, microbe belonging to genus lactobacillus or mixed microbe thereof, and method for producing the sameラクトコッカス・ラクチス、ラクトバチルス属に属する微生物、又はこれらの混合微生物を含有する生菌剤及びその製造方法Ajinomoto Co. Inc.味の素株式会社Uehara, A., Maekawa, M.上原 章敬, 前川 まゆみ2023-1798102023-12-202020-1896442020-11-13JCM 1057, JCM 1132, JCM 1157, JCM 1207, JCM 1231, JCM 5803, JCM 11019
Method for producing functional substance機能性物質の製造方法Daicel Corp.株式会社ダイセルYamamoto, Y., Yamamoto, H.山本 侑平, 山本 浩明2023-1784792023-12-142023-1841582023-10-26JCM 12243, JCM 16058
Method for producing monounsaturated fatty acid having 16 carbon atoms炭素数16のモノ不飽和脂肪酸の生産方法Hokkaido Univ.国立大学法人北海道大学Kikukawa, H., Suzuki, T.菊川 寛史, 鈴木 徹2023-1741742023-12-72022-868792022-5-27JCM 1211, JCM 7042, JCM 20624
Curcuminoid-containing oral compositions and antibacterial methodsクルクミノイド含有口腔用組成物及び抗菌方法Saraya KK.Osaka Univ.サラヤ株式会社, 国立大学法人大阪大学Hamana, M., Seko, Y., Murai, H., Matsumura, R., Hirata, Y., Amano, A., Kuboniwa, M.濱名 実咲, 瀬古 雄亮, 村井 浩紀, 松村 玲子, 平田 善彦, 天野 敦雄, 久保庭 雅惠2023-1712842023-12-12023-771562023-5-9JCM 5705
Method for producing composition containing high concentration of γ-aminobutyric acidγ−アミノ酪酸高含有組成物の製造方法Tomoe Dairy Processing Co. Ltd.トモヱ乳業株式会社Chujo, T., Hara, R., Nakata, T., Koyata, K.中條 貴弘, 原 来人, 中田 俊之, 小谷田 邦芳2023-1712802023-12-12023-762102023-5-2JCM 1004, JCM 1025, JCM 1158, JCM 5805, JCM 7638, JCM 12650, JCM 20101, JCM 20128, JCM 20312, JCM 20399
Liposomes carrying surface proteins of lactic acid bacteria and method for producing the same乳酸菌表層タンパク質担持リポソーム及びその製造方法Tokyo Institute of Technology国立大学法人東京工業大学Yamamoto, N., Tan, Z.山本 直之, 陳 政霖2023-1676992023-11-242022-790702022-5-12JCM 1059
Confectionery ingredient, gum, and method for producing gum菓子用材料、ガム、及びガムの製造方法Pianta:KK.株式会社ピアンタSugita, M.杉田 昌之2023-1653732023-11-152022-763332022-5-2JCM 8525
Methods for detecting spore-forming bacteria芽胞形成細菌の検出方法Kao Corp.花王株式会社Ito, Y., Sato, J.伊藤 遥介, 佐藤 惇2023-1651982023-11-152022-759482022-5-2JCM 1465, JCM 2152, JCM 17690
Novel lactobacillus lactic acid bacteria新規ラクトバチルス属乳酸菌Tomokiyo Mikado, Tohoku Univ.友清 帝, 国立大学法人東北大学Tomokiyo, M., Kitazawa, H.友清 帝, 北澤 春樹2023-1640022023-11-102022-752802022-4-28JCM 1131
Composition for increasing proliferative ability of butyric acid-producing bacteria, composition for increasing proliferative ability of gut indigenous bacteria, composition for increasing proliferative ability of lactic acid bacteria, and composition for increasing proliferative ability of bifidobacteria, each containing saponinサポニンを含む酪酸産生菌増殖能向上組成物、腸内常在菌増殖能向上組成物、乳酸菌増殖能向上組成物及びビフィズス菌増殖能向上組成物Ishikawa Prefectural Public Univ. Corp.,Kinki Univ.石川県公立大学法人, 学校法人近畿大学Nagano, T., Kurihara, S.長野 隆男, 栗原 新2023-1619832023-11-82022-726622022-4-26JCM 1112, JCM 1130, JCM 1134, JCM 1149, JCM 1158, JCM 1192, JCM 1194, JCM 1200, JCM 1205, JCM 1217, JCM 1254, JCM 1275, JCM 1290, JCM 1298, JCM 1380, JCM 5824, JCM 5825, JCM 5826, JCM 5827, JCM 5828, JCM 6124, JCM 6567, JCM 7790, JCM 8794, JCM 9496, JCM 9497, JCM 9498, JCM 10602, JCM 11019, JCM 12243, JCM 13265, JCM 13345, JCM 13406, JCM 13471, JCM 14655, JCM 15631, JCM 15633, JCM 30894
Composition for promoting production of short-chain fatty acid短鎖脂肪酸産生促進用組成物Wakayama Univ.国立大学法人和歌山大学Yamaguchi, M., Matsuzaki, C.山口 真範, 松崎 千秋2023-1595222023-11-12022-692322022-4-20JCM 1136
Lactic acid bacteria culture medium containing cyanobacteria acid hydrolysateシアノバクテリアの酸加水分解物を含む乳酸菌培養用培地Cyanology Co. Ltd.株式会社シアノロジーOsanai, T., Iijima, H., Watanabe, A.小山内 崇, 飯嶋 寛子, 渡邊 敦子2023-1575972023-10-262022-676002022-4-15JCM 1134
Antibacterial composition, antibacterial liquid, and synthetic resin molding抗菌性組成物、抗菌性液剤、及び合成樹脂成形体Japanantivirusres. Inst. Ltd.株式会社日本抗菌総合研究所Fujino, A.富士野 彰宏2023-1561852023-10-242022-658992022-4-12JCM 2013
β-glucosidase activity enhancer, method for producing aglycon-containing composition, aglycon absorption promoter, and food and drink productsβ−グルコシダーゼ活性向上剤、アグリコン含有組成物の製造方法、アグリコン吸収促進剤、及び飲食品Nippon Shokuhin Kako Co. Ltd.日本食品化工株式会社Yamane, K., Miwa, T., Aizawa, M.山根 健司, 三輪 智弘, 相沢 萌子2023-1527132023-10-172023-187162023-2-9JCM 1112, JCM 1131, JCM 1136, JCM 1149, JCM 1192, JCM 1194, JCM 1195, JCM 1200, JCM 1217, JCM 1222, JCM 1248, JCM 1255, JCM 1275, JCM 1298, JCM 1380, JCM 2012, JCM 5824, JCM 5825, JCM 5828, JCM 6124, JCM 6421, JCM 6515, JCM 6553, JCM 7096, JCM 7790, JCM 10261, JCM 10602, JCM 11019, JCM 11232, JCM 12243, JCM 13406, JCM 14655, JCM 15439, JCM 15631, JCM 17583, JCM 19861, JCM 31500, JCM 32126
Basidiomycetous yeast and method for reducing carbon catabolite repression of basidiomycetous yeast担子菌酵母及び担子菌酵母の炭素カタボライト抑制を低減する方法National Agriculture and Food Research Organization, Tokyo Univ. of Agriculture & Technology国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 国立大学法人東京農工大学Tanaka, M., Kitamoto, H., Tanaka, T., Miura, A.田中 瑞己, 北本 宏子, 田中 拓未, 三浦 敦宏2023-1506692023-10-162022-598912022-3-31JCM 10317
β-glucosidase activity enhancer, method for producing aglycon-containing composition, aglycon absorption promoter, and food and drink productsβ−グルコシダーゼ活性向上剤、アグリコン含有組成物の製造方法、アグリコン吸収促進剤、及び飲食品Nippon Shokuhin Kako Co. Ltd.日本食品化工株式会社Yamane, K., Miwa, T., Aizawa, M.山根 健司, 三輪 智弘, 相沢 萌子2023-1501002023-10-162022-590132022-3-31JCM 1112, JCM 1131, JCM 1136, JCM 1149, JCM 1192, JCM 1194, JCM 1195, JCM 1200, JCM 1217, JCM 1222, JCM 1248, JCM 1255, JCM 1275, JCM 1298, JCM 1380, JCM 2012, JCM 5824, JCM 5825, JCM 5828, JCM 6124, JCM 6421, JCM 6515, JCM 6553, JCM 7096, JCM 7790, JCM 10261, JCM 10602, JCM 11019, JCM 11232, JCM 12243, JCM 13406, JCM 14655, JCM 15439, JCM 15631, JCM 17583, JCM 19861, JCM 31500, JCM 32126
Kefir grain analogue production method and fermented milk production method using kefir grain analogueケフィアグレイン類似物の作出方法並びにケフィアグレイン類似物を用いた発酵乳の製造方法Yotsuba Nyugyo KK.よつ葉乳業株式会社Motojima H., Uchida K.元島 英雅, 内田 健治P2023-149754A2023-10-13P2022-585072022-3-31JCM 1790, JCM 5818, JCM 6985, JCM 8570, JCM 8572, JCM 8573
Method for producing 3-hydroxycarboxylic acid compound or salt thereof3−ヒドロキシカルボン酸化合物又はその塩の製造方法Mitsui Chemicals Inc.三井化学株式会社Ishida, T.石田 努2023-1412452023-10-52022-474642022-3-23JCM 3095
Method for producing aromatic carboxylic acid compound or salt thereof芳香族カルボン酸化合物又はその塩の製造方法Mitsui Chemicals Inc.三井化学株式会社Ishida, T.石田 努2023-1412442023-10-52022-474632022-3-23JCM 3095
Irritable bowel syndrome inhibitory composition過敏性腸症候群抑制用組成物Kirin Holdings Co. Ltd., National Institutes of Biomedical Innovation Health & Nutrition,Kurume Univ.キリンホールディングス株式会社, 国立研究開発法人医薬基盤・健康・栄養研究所, 学校法人 久留米大学Kanayama, M., Kato, Y., Kunisawa, J., Hosomi, K., Mizuguchi, K., Park, J., Yoshioka, S., Mitsuyama, K.金山 雅也, 加藤 悠希子, 國澤 純, 細見 晃司, 水口 賢司, 朴 鐘旭, 吉岡 慎一郎, 光山 慶一2023-1374622023-9-292022-436882022-3-18JCM 13471, JCM 15077, JCM 17566, JCM 17568, JCM 33369
Ostrich antibody for bacterial infectious diseases細菌感染症用ダチョウ抗体Ostrich Pharma KK.オーストリッチファーマ株式会社Tsukamoto, Y.塚本 康浩2023-1348532023-9-272023-1243452023-7-31JCM 16554
Erythropoietin production promoting compositionエリスロポエチン産生促進用組成物Snow Brand Milk Products Co. Ltd.雪印メグミルク株式会社Miyazaki, T., Miyoshi, M., Seki, T.宮崎 忠昭, 三好 雅也, 關 敬弘2023-1345502023-9-272023-1092062023-7-3JCM 1217, JCM 5805, JCM 17834
Microorganisms for 1,2-cyclohexanediol biosynthesis and method for producing the same1,2−シクロヘキサンジオール生合成のための微生物および製造方法Asahi Kasei Corp.旭化成株式会社Isaka, K., Miyatake, R., Kusuyama, N.井阪 光二, 宮武 令, 楠山 直征2023-1325602023-9-222022-379462022-3-11JCM 18299
Intestinal tract immunostimulator, IgA production promotor and gene expression promotor腸管免疫賦活剤、IgA産生促進剤及び遺伝子発現促進剤Arsoa Keio Group Corp.株式会社アルソア慧央グループMatsuzaki, C., Shiraishi, S., Yokota, S., Yamamoto, K., Chiou, TY., Takahashi, T.松崎 千秋, 白石 宗, 横田 伸一, 山本 憲二, 邱 泰瑛, 高橋 知也2023-1285902023-9-142022-330262022-3-3JCM 1149, JCM 16173, JCM 30765
Intestinal immunostimulant and IgA production promoter腸管免疫賦活剤及びIgA産生促進剤Arsoa Keio Group Corp株式会社アルソア慧央グループMatsuzaki, C., Shiraishi, S., Yokota, S., Yamamoto, K., Chiou, TY., Takahashi, T.松崎 千秋, 白石 宗, 横田 伸一, 山本 憲二, 邱 泰瑛, 高橋 知也2023-1285892023-9-142022-330252022-3-3JCM 1002, JCM 1096, JCM 1112, JCM 1115, JCM 1116, JCM 1131, JCM 1134, JCM 1136, JCM 1149, JCM 1157, JCM 1173, JCM 1231, JCM 1558, JCM 2012, JCM 5668, JCM 5670, JCM 5803, JCM 5804, JCM 5805, JCM 5818, JCM 6124, JCM 8130, JCM 8725, JCM 16173, JCM 16869, JCM 16943, JCM 18036, JCM 30765
Intestinal environment improver腸内環境改善剤Aspac Kigyo KK.アスパック企業株式会社Asahina, T.朝比奈 学之2023-1249672023-9-72022-288582022-2-28JCM 1217, JCM 1291
Bacteroides acidifaciens proliferation promoter, enteric DPP-4 expression inhibitor, enteric taurine secretion promoter, Bacteroides acidifaciens proliferation promoting oral composition, enteric DPP-4 expression inhibiting oral composition and enteric taurine secretion promoting oral compositionBacteroides acidifaciens増殖促進剤、腸内DPP−4発現抑制剤、腸内タウリン分泌促進剤、Bacteroides acidifaciens増殖促進用経口組成物、腸内DPP−4発現抑制用経口組成物及び腸内タウリン分泌促進用経口組成物Kagoshima Univ., Kenko Kazoku:KK.国立大学法人 鹿児島大学, 株式会社健康家族Ko, N., Chen, K., Sakao, K., Nakasone, Y.侯 徳興, 陳 珂雨, 坂尾 こず枝, 仲宗根 靖2023-1172432023-8-232022-198522022-2-10JCM 10556
Antioxidative composition抗酸化用組成物Miyarisan Pharmaceutical Co. Ltd.ミヤリサン製薬株式会社Kim, YG., Akiyama, M., Takahashi, S., Oka, K., Hayashi, A., Yamada, H.金 倫基, 秋山 雅博, 高橋 志達, 岡 健太郎, 林 篤史, 山田 裕貴2023-1168762023-8-232022-192322022-2-10JCM 1112, JCM 1297, JCM 1380, JCM 1429, JCM 1717, JCM 5824, JCM 5825, JCM 5826, JCM 5827, JCM 5828, JCM 6515, JCM 9496, JCM 9497, JCM 9498, JCM 10188, JCM 11019, JCM 11232, JCM 12243, JCM 13265, JCM 13345, JCM 13406, JCM 13471, JCM 14655, JCM 14986, JCM 15631, JCM 15734, JCM 31256, JCM 31264, JCM 32126
Cancer cell proliferation inhibitor and cancer cell proliferation inhibitory effect enhancerがん細胞増殖抑制剤及びがん細胞増殖抑制効果増強剤Kyushu Univ.Mitsui Norin Co. Ltd.国立大学法人九州大学, 三井農林株式会社Tachibana, H., Takagaki, A.立花 宏文, 高垣 晶子2023-1160632023-8-222022-186182022-2-9JCM 9979
Detergent composition for oral cavity fitting appliance口腔内装着器具用洗浄剤組成物Kao Corp花王株式会社Handa, T., Ohashi, M.半田 拓弥, 大橋 正俊2023-1104032023-8-92022-118212022-1-28JCM 1542, JCM 5705
Primer set which specifically detects lactic acid bacteria LQ80 strain, kit including primer set, and detection method using primer set乳酸菌LQ80株を特異的に検出するプライマーセット、該プライマーセットを用いたキット及び検出方法National Agriculture and Food Research Organization国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構Moriya, N., Tajima, K., Kimoto, H., Sakai, H.守谷 直子, 田島 清, 木元 広実, 坂井 寛章2023-1069442023-8-22022-79822022-1-21JCM 1149
Cheese flavor imparting agentチーズ風味付与剤Taiyo Corp大洋香料株式会社Yamaoka, M., Aoishi, A.山岡 優, 青石 晃宏2023-1042642023-7-282022-51422022-1-17JCM 1002, JCM 1034, JCM 1061, JCM 1081, JCM 1084, JCM 1109, JCM 1112, JCM 1131, JCM 1149, JCM 1173, JCM 5805, JCM 11053
Novel genus Kinneretia microorganism, composition including the microorganism, and device using the microorganism新規Kinneretia属微生物、該微生物を含む組成物および該微生物を利用した装置Fukui Prefectural Univ.Quad Corporation Co. Ltd.公立大学法人福井県立大学, 株式会社クォードコーポレーションKimoto, H., Fujii, M., Nishi, N., Ono, S.木元 久, 藤井 正典, 西 直之, 大野 祥平2023-984362023-7-102021-2151852021-12-28JCM 1649
IgA production promotion compositionIgA産生促進用組成物Snow Brand Milk Products Co. Ltd.雪印メグミルク株式会社Obata, H., Kamuragi, T.小畠 英史, 冠木 敏秀2023-964532023-7-72021-2122412021-12-27JCM 1115, JCM 1120, JCM 1126
Composition for improving work performance労働パフォーマンスの向上用組成物Kirin Holdings Co. Ltd.キリンホールディングス株式会社Kokubo, K.小久保 健2023-961362023-7-62023-826742023-5-19JCM 5805
Doderlein's bacillus growth promoter and microorganism selective growth promoterデーデルライン桿菌の増殖促進剤および微生物選択的増殖促進剤Kisho:KK.Toyo Seito KK.株式会社希松, 東洋精糖株式会社Nakajima, D., Sato, Y., Komatsu, R.中島 大輝, 佐藤 嘉純, 小松 令以子2023-930082023-7-42021-2083782021-12-22JCM 5344
Brain function improving agent脳機能改善剤Osaka Univ.Mitsui Norin Co. Ltd.国立大学法人大阪大学, 三井農林株式会社Ago, Y., Nakagawa, S., Ishimoto, K., Takagaki, A., Oki, S.吾郷 由希夫, 中川 晋作, 石本 憲司, 高垣 晶, 大木 渉吾2023-927232023-7-42021-2079102021-12-22JCM 9979
Fermentation composition and production method thereof発酵組成物、及びその製造方法Koiwai Nyugyo KK.小岩井乳業株式会社Nakano, A., Kubo, H., Kuwadaira, H.仲野 亜紀子, 久保 晴菜, 桑平 秀夫2023-885382023-6-272021-2033392021-12-15JCM 5805
Doderlein's bacillus growth promoter and microorganism selective growth promoterデーデルライン桿菌の増殖促進剤および微生物選択的増殖促進剤Kisho:KK.株式会社希松Nakajima, D., Sato, Y., Komatsu, R.中島 大輝, 佐藤 嘉純, 小松 令以子2023-843252023-6-192021-1984392021-12-7JCM 5344
Inactivated vaccine formulation and infection preventing method不活化ワクチン製剤、並びに感染症予防方法Kyoritsu Seiyaku KK.共立製薬株式会社Uchiyama, A., Hanaoka, N., Okada, H., Murakami, T., Miyadai, H.内山 藍, 花岡 直美, 岡田 洸, 村上 大雅, 宮台 英典2023-800572023-6-82022-1903122022-11-29JCM 10343
Intestinal environment improver腸内環境改善剤Aspac Kigyo KK.アスパック企業株式会社Asahina, T.朝比奈 学之2023-776982023-6-62021-1910822021-11-25JCM 1217
Intestinal environment improvement composition and method for manufacturing the same腸内環境改善用組成物及びその製造法Snow Brand Milk Products Co. Ltd.雪印メグミルク株式会社Fukudome, H., Ogawa, T., Yamaguchi, T., Adachi, N., Taguchi, Y., Tao, C., Ito, K., Kamuragi, T., Sakai, F.福留 博文, 小川 哲弘, 山口 敏幸, 足立 典子, 田口 雄一, 李 娟, 伊藤 光太郎, 冠木 敏秀, 酒井 史彦2023-732442027/5/262023-153912023-2-3JCM 1254, JCM 7004
An intestinal bacteria culture medium and an intestinal bacteria culture method腸内細菌培養組培地、及び腸内細菌培養方法Kinki University学校法人近畿大学Kurihara, S.栗原 新72799832023-5-232022-1505372022-9-21JCM 1200, JCM 1217, JCM 1291, JCM 1292, JCM 5707, JCM 5824, JCM 5825, JCM 5826, JCM 5827, JCM 5828, JCM 6567, JCM 7790, JCM 9496, JCM 9497, JCM 9498, JCM 11019, JCM 12243, JCM 12986, JCM 13265, JCM 13345, JCM 13406, JCM 13471, JCM 14655, JCM 15631, JCM 15633, JCM 16772, JCM 17041, JCM 17463, JCM 17582, JCM 17834, JCM 30894, JCM 31340, JCM 31915
Composition for oral cavity口腔用組成物Kao Corp.花王株式会社Sato, Y.佐藤 佳昌P2023-71595A2023-5-232022-1500212022-9-21JCM 5707
Composition for oral cavity口腔用組成物Kao Corp.花王株式会社Sato, Y.佐藤 佳昌P2023-71594A2023-5-232022-1500202022-9-21JCM 5707
Endoglycosidase capable of hydrolyzing multi-branched carbohydrate chain多分岐の糖鎖を加水分解し得るエンドグリコシダーゼKyushu Univ.Fushimi Pharm Co. Ltd.国立大学法人九州大学, 株式会社伏見製薬所Takegawa, K., Kinoshita, T., Mitani, A., Sumiyoshi, W.竹川 薫, 木下 崇司, 三谷 藍, 住吉 渉2023-676002023-5-162021-1789982021-11-1JCM 15079
Beverage, and method for producing the same飲料、及びその製造方法Kirin Holdings Co. Ltd.キリンホールディングス株式会社Suzuki, M., Yotsumoto, Y.鈴木 深保子, 四元 祐子2023-662622023-5-152021-1768912021-10-28JCM 5805
Fermentation accelerator for lactic acid bacteria乳酸菌の発酵促進剤Meiji Co. Ltd.株式会社明治Yamamoto, E., Tsuchiya, A., Watabe, R., Fujiwara, Y.山本 恵理, 土屋 麻美, 渡部 玲子, 藤原 佳代2023-586492023-4-252023-203362023-2-13JCM 1112, JCM 1131, JCM 1132, JCM 1136, JCM 1231, JCM 1558, JCM 8572
Fusion protein of organelle transit sequence and opsinオルガネラ移行配列とオプシンとの融合タンパク質Shizuokaken Koritsu Daigaku Hojin,396Bio Co. Ltd.静岡県公立大学法人, 株式会社396バイオHara, K., Daicho, K., Hara (hirono), Y.原 清敬, 大長 薫, 原(弘埜) 陽子2023-566242023-4-202021-1659392021-10-8JCM 9743
Proliferation promoting agents for bacteria belonging to the genus bacteroidesバクテロイデス属細菌の増殖促進剤Meiji Co. Ltd.株式会社明治Fujiwara, S., Takeda, M., Makino, K.藤原 慎, 竹田 麻理子, 牧野 聖也2023-553892023-4-182021-1647322021-10-6JCM 5828
Method for producing leucine acid, method for producing leucine acid-containing composition, inflammation inhibitory composition, and screening method for leucine acid-producing bacteriaロイシン酸の製造方法、ロイシン酸含有組成物の製造方法、炎症抑制用組成物、及びロイシン酸産生細菌のスクリーニング方法Morinaga Milk Ind. Co. Ltd.森永乳業株式会社Sakurai, T.桜井 琢磨2023-538602023-4-132021-1813572021-11-5JCM 5820
Cytokine production accelerant and cytotoxicity activating agentサイトカイン産生促進剤及び細胞傷害活性化剤Kyodo Milk Industry Co. Ltd.Rakuo Kyodo Nyugyu Co. Ltd.協同乳業株式会社, 酪王協同乳業株式会社Nakamura, A., Sugi, Y., Sumi, S., Kume, A., Matsumoto, M., Watanabe, Y.中村 篤央, 杉 由高, 角 沙樹, 久米 愛子, 松本 光晴, 渡辺 善久2023-416492023-3-242022-1435782022-9-9JCM 1158, JCM 5805, JCM 12650, JCM 20312, JCM 20399
Drug resistant bacteria disinfectant containing chlorous acid water and improved bacteria disinfectant containing chlorous acid water亜塩素酸水含有薬剤耐性菌および改良型細菌殺傷剤Sankei Co. Ltd.三慶株式会社Aida, S.合田 学剛2023-382012023-3-162022-2055372022-12-22JCM 2013
Method for producing 6-hydroxydaidzein6−ヒドロキシダイゼインの製造方法Daicel Corp.株式会社ダイセルYamamoto, Y., Yamamoto, H.山本 侑平, 山本 浩明2023-369882023-3-142023-21292023-1-11JCM 1395, JCM 1471, JCM 14657
Strain, method for use thereof, food or beverage containing strain, and method for selecting strain菌株、その使用方法、菌株を含む食品または飲料、および菌株を選抜する方法National Agriculture and Food Research Organization国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構Sushida, H., Kimoto, H.須志田 浩稔, 木元 広実2023-341972023-3-132021-1403132021-8-30JCM 1096, JCM 1157, JCM 1465, JCM 2257, JCM 2504, JCM 5885, JCM 5887, JCM 6124, JCM 12533, JCM 32814
Composition for promoting sugar absorption糖吸収促進用組成物Snow Brand Milk Products Co. Ltd.雪印メグミルク株式会社Miyazaki, T., Kono, M., Miyoshi, M.宮崎 忠昭, 河野 通生, 三好 雅也2023-333372023-3-102022-2087062022-12-26JCM 1002, JCM 1012, JCM 1112, JCM 1120, JCM 1126, JCM 1132, JCM 1136, JCM 1149, JCM 1192, JCM 1194, JCM 1200, JCM 1205, JCM 1217, JCM 1255, JCM 1275, JCM 2012, JCM 5805, JCM 6124, JCM 8130, JCM 9696, JCM 16167
Seed germination promoter種子発芽促進剤Yukijirushi Shubyo KK.雪印種苗株式会社Koyari, R., Sakuma, F., Soejima, H.小鑓 亮介, 佐久間 太, 副島 洋2023-332352023-3-92022-1345692022-8-26JCM 8130
Agent for disinfection and virus inactivation除菌・ウイルス不活性化剤Fumakilla Ltd.フマキラー株式会社Sakaguchi, T., Shindo, T.坂口 剛正, 進藤 智弘2023-285682023-3-32021-1343582021-8-19JCM 6841
Elastin decomposition enzymeエラスチン分解酵素Mitsubishi Corporation Life Sciences Ltd.三菱商事ライフサイエンス株式会社Fujii, D., Mimura, A., Terauchi, M., Hirano, K., Eto, S., Iida, A.藤井 大樹, 見村 晃紀, 寺内 美結, 平野 啓太, 衛藤 晋一, 飯田 章博2023-274122023-3-12022-2105672022-12-27JCM 16226
Human-derived bacteria that induce proliferation or accumulation of regulatory t cells制御性T細胞の増殖または集積を誘導するヒト由来細菌Univ. of Tokyo, Azabu Jui Gakuen国立大学法人 東京大学, 学校法人麻布獣医学園Honda, K., Arata, K., Tanoue, M., Hattori, S., Morita, H.本田 賢也, 新 幸二, 田之上 大, 服部 正平, 森田 英利2023-150992023-1-312022-1688552022-10-21JCM 1298
Lactic acid bacteria strain, method for obtaining lactic acid bacteria, method for producing yogurt, starter for yogurt, yogurt and lactic acid fermented soymilk food乳酸菌株、乳酸菌の取得方法、ヨーグルトの製造方法、ヨーグルトのスターター、ヨーグルトおよび乳酸菌発酵豆乳食品Sakai N.酒井 規雄Sakai, N.酒井 規雄72078042023-1-182022-1695422022-10-23JCM 1290
Prophylactic or therapeutic agents, antibacterial agents, and oral compositions予防又は治療剤、抗菌剤、及び口腔用組成物Institute of Oriental Medical Science Co., Ltd.株式会社漢方医科学研究所Oshiro, H., Nakajima, H., Mukai, K.大城日出男, 中島宏, 向井克之71985472023-1-42022-1447462022-9-12JCM 12257
Method and device for detecting microorganisms微生物の検出方法及び検出デバイスKikkoman Corporationキッコーマン株式会社Maeda, Y., Ishikawa, Y., Ichiyanagi, A.前田 泰一, 石川 友紀, 一柳 敦WO2023-2290102023-11-302023-0195102023-5-25JCM 17690
Koji mold fermentation product with high vitamin B contentビタミンBを高含有する麹菌発酵物Kikkoman Corporation, Agency for Science, Technology and Researchキッコーマン株式会社, エージェンシー フォー サイエンス,テクノロジー アンド リサーチKan, E., Chen, Y., Lianto, K., Kawashima, T., Chow, Y., Hermansen, C., Naulchan, K.菅 英一郎, チェン イーシン, リアント カルティカサリディアン, 川島 忠臣, チョウ イボンヌ, ハーマンセン クリスチャン, ノーワンサン コンセイWO2023-2289872023-11-302023-0194112023-5-24JCM 22321
Composition for treating ringworm白癬治療用組成物Maruho Co., Ltd.マルホ株式会社Hayashi, N., Kanayama, S.林 直樹, 金山 翔治WO2023-2239932023-11-232023-0180462023-5-15JCM 12208, JCM 12971
Novel lactic acid bacteria, and composition, food/drink item, and pharmaceutical item containing lactic acid bacteria新規乳酸菌並びに乳酸菌を含む組成物、飲食品及び医薬品Mitsubishi Gas Chemical Company, Inc.三菱瓦斯化学株式会社Sugimoto, A., Nakamura, T., Chihama, R., Takenaka, Y., Sato, Y.杉本 淳, 中村 友恵, 千濱 良太, 竹中 悠人, 佐藤 勇紀WO2023-2188982023-11-162023-0158232023-4-20JCM 5805
Method for detecting spore-forming bacterium芽胞形成細菌の検出方法Kao Corporation花王株式会社Ito, Y., Sato, J.伊藤 遥介, 佐藤 惇WO2023-2145882023-11-92023-0171952023-5-2JCM 1465, JCM 2152, JCM 17690
Bacteriolytic agent against enterococcus faecalisエンテロコッカス・フェカーリスの溶菌剤The University of Tokyo, University Public Corporation Osaka国立大学法人東京大学, 公立大学法人大阪Uematsu, S., Fujimoto, K., Hayashi, T.植松 智, 藤本 康介, 林 哲哉WO2023-2108002023-11-22023-0168302023-4-28JCM 5804, JCM 8902
Enzyme phosphorylating 2'-hydroxyl group of RNARNAの2'水酸基をリン酸化する酵素The University of Tokyo国立大学法人東京大学Suzuki, T., Ohira, T., Minowa, K.鈴木 勉, 大平 高之, 蓑輪 恵一WO2023-1955442023-10-122023-0146052023-4-10JCM 8929, JCM 8930, JCM 9820, JCM 10595, JCM 19564
Production method for lactodifucotetraose (LDFT)ラクトジフコテトラオース(LDFT)の製造法Kirin Holdings Kabushiki Kaishaキリンホールディングス株式会社Sugita, T., Sanpei, S.杉田 智惇, 三平 崇太郎WO2023-1825272023-09-282023-0120412023-3-24JCM 10512
Peptide having affinity for and/or inhibitory function against gingipains, and use thereofジンジパインに対して親和性及び/又は阻害能を有するペプチド及びその使用Mescue-Janusys Inc.メスキュージェナシス株式会社Kitamura, K., Yoshida, C., Otsuka, I., Harada, M. 北村 幸一郎, 吉田 昼也, 大塚 功, 原田 充訓WO2023-1821852023-09-282023-0104612023-3-16JCM 12257
Xylose-inducible promoter and use thereofキシロース誘導性プロモーター及びその使用National Agriculture and Food Research Organization国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構Kitamoto, H., Tanaka, T., Miura, A.北本 宏子, 田中 拓未, 三浦 敦宏WO2023-1768352023-9-212023-0098552023-3-14JCM 10324
Lactic acid bacterium for synthesizing plasmalogen, plasmalogen-containing composition, and plasmalogen production methodプラズマローゲン合成用乳酸菌、プラズマローゲン含有組成物及びプラズマローゲンの製造方法Institute of Rheological Function of Food Co., Ltd., Kyushu University, National University Corporation株式会社 レオロジー機能食品研究所, 国立大学法人九州大学Fujino, T., Mawatari, S., Doi, K., Honsho, M. 藤野 武彦, 馬渡 志郎, 土居 克実, 本庄 雅則WO2023-1628732023-8-312023-0056562023-2-17JCM 1166, JCM 5705, JCM 7879, JCM 8726
Method for producing oligosaccharide having lewis X skeletonルイスX骨格を有するオリゴ糖の製造法Kirin Holdings Kabushiki Kaishaキリンホールディングス株式会社Sugita, T.杉田 智惇WO2023-1534612023-8-172023-0042622023-2-8JCM 13446
Cancer-cell proliferation inhibitor and cancer-cell-proliferation inhibition enhancerがん細胞増殖抑制剤及びがん細胞増殖抑制効果増強剤Kyushu University, National University Corporation, Mitsui Norin Co., Ltd.国立大学法人九州大学, 三井農林株式会社Tachibana, H., Takagaki, A.立花 宏文, 高垣 晶子WO2023-1530202023-8-172022-0376062022-10-7JCM 9979
Cellulose-synthetizing microbe transfectant and use thereofセルロース合成微生物の形質転換体およびその使用Sumitomo Chemical Company, Limited, National University Corporation Kyoto Institute of Technology住友化学株式会社, 国立大学法人京都工芸繊維大学Aso, Y.麻生 祐司WO2023-1495832023-8-102023-0039942023-2-7JCM 2805
Lactic acid bacterium-containing tablets乳酸菌含有錠剤Kirin Holdings Kabushiki Kaishaキリンホールディングス株式会社Tanaka, S., Watanabe, J., Kimura, M., Fujimori, Y., Kanda, H., Nagashima, S.田中 小百合, 渡邉 順史, 木村 正男, 藤森 賀之, 神田 祐竜, 長嶋 眞也WO2023-1495542023-8-102023-0036192023-2-3JCM 5805
Method for producing 3-phenylpropionic acid analogue compounds3−フェニルプロピオン酸類縁化合物の生産方法Maruzen Pharmaceuticals Co., Ltd.丸善製薬株式会社Awa, R., Nishitani, Y.阿波 里佳, 西谷 洋輔WO2023-1459662023-8-32023-0030552023-1-31JCM 7777
Brain function improving agent脳機能改善剤Osaka University, Mitsui Norin Co., Ltd.国立大学法人大阪大学, 三井農林株式会社Ago, Y., Nakagawa, S., Ishimoto, K., Takagaki, A., Oki, S.吾郷 由希夫, 中川 晋作, 石本 憲司, 高垣 晶子, 大木 渉吾WO2023-1204252023-6-292022-0464242022-12-16JCM 9979
Fermented composition and method for producing same発酵組成物、及びその製造方法Kirin Holdings Kabushiki Kaishaキリンホールディングス株式会社Nakano, A., Kubo, H., Kuwahira, H.仲野 亜紀子, 久保 晴菜, 桑平 秀夫WO2023-1129412023-6-222022-0459602022-12-14JCM 5805, JCM 20101
Establishment of therapy and diagnosis for allergic diseases through control of immunoglobulin-binding protein免疫グロブリン結合タンパク質制御によるアレルギー疾患治療法および診断法の確立Kanagawa Institute of Industrial Science and Technology, University of Tsukuba, Metagen, Inc.地方独立行政法人神奈川県立産業技術総合研究所, 国立大学法人筑波大学, 株式会社メタジェンFukuda, S., Nakato, G., Obana, N., Furukawa, R.福田 真嗣, 中藤 学, 尾花 望, 古川 梨紗子WO2023-1009772023-6-82022-0443642022-12-1JCM 6515, JCM 31371
Composition for oral cavity口腔用組成物Kao Corporation花王株式会社Sato, K.佐藤 佳昌WO2023-0849222023-5-192022-0350622022-9-21JCM 5707
SARS-CoV-2 proliferation inhibitorSARS−CoV−2増殖抑制剤National Institute of Infectious Diseases, Kirin Holdings Kabushiki Kaisha国立感染症研究所, キリンホールディングス株式会社Ishii, H., Matano, T., Jonai, K., Ohshio, K., Fujiwara, D.石井 洋, 俣野 哲朗, 城内 健太, 大塩 木乃実, 藤原 大介WO2023-0748202023-5-42022-0402422022-10-27JCM 5805
Beverage, and method for producing same飲料、及びその製造方法Kirin Holdings Kabushiki Kaishaキリンホールディングス株式会社Suzuki, M., Yotsumoto, Y.鈴木 深保子, 四元 祐子WO2023-0740212023-5-42022-0183552022-4-21JCM 5805
Method for screening bacteria of genus blautiaブラウチア(Blautia)属細菌のスクリーニング方法National Institutes of Biomedical Innovation, Health and Nutrition, Noster Inc.国立研究開発法人医薬基盤・健康・栄養研究所, Noster株式会社Kunisawa, J., Hosomi, K., Kitao, K.國澤 純, 細見 晃司, 北尾 浩平WO2023-0682792023-4-272022-0388032022-10-18JCM 17041, JCM 31267
Method for producing novel melanoidin having antimicrobial activity and application thereof抗菌活性を有する新規メラノイジンの製造方法とその応用National University Corporation Hokkaido University国立大学法人北海道大学Koseki, S., Kitaoka, N., Matsuura, H.小関 成樹, 北岡 直樹, 松浦 英幸WO2023-0681122023-4-272022-0378982022-10-11JCM 1059
Method for producing novel melanoidin having antibacterial activity, and application for same抗菌活性を有する新規メラノイジンの製造方法とその応用National University Corporation Hokkaido University国立大学法人北海道大学Koseki, S., Kitaoka, N., Matsuura, H.小関 成樹, 北岡 直樹, 松浦 英幸WO2023-0678252023-4-272022-0132642022-3-22JCM 1059
Bacterium modified to express heterologous Tat protein異種Tat系タンパク質を発現するよう改変された細菌Ajinomoto Co., Inc.味の素株式会社Usami, R., Toyazaki, M., Nakamura, H., Matsuda, Y.宇佐美 陸, 戸矢崎 未来, 中村 英寛, 松田 吉彦WO2023-0633142023-4-202022-0378822022-10-11JCM 31944
Threonic-acid-containing composition and method for producing sameトレオン酸含有組成物及びその製造方法Morinaga Milk Industry Co., Ltd.森永乳業株式会社Toda, K., Yoshimoto, S.戸田 一弥, 吉本 真WO2023-0546252023-4-62022-0365442022-9-29JCM 1112, JCM 1205, JCM 1255
Method for promoting production of exopolysaccharide by bifidobacterium bacteriaビフィドバクテリウム属細菌の菌体外多糖の産生を促進する方法Tohoku University国立大学法人東北大学Tamura, A., Ohtsubo, W., Kitazawa, H., Zhou, B., Arikawa, Y.田村 彩佳, 大坪 和香子, 北澤 春樹, 周 冰卉, 有川 優希WO2023-0481262023-3-302022-0349442022-9-20JCM 1192, JCM 10602
Novel microorganism, agent against white spot syndrome virus containing novel microorganism or like, method for producing same, and controlling method against white spot syndrome virus新規微生物、新規微生物等を含有する抗ホワイトスポットウイルス剤およびその製造方法、並びに抗ホワイトスポットウイルスの防除方法The Kansai Electric Power Co., Inc., National University Corporation Tokyo University of Marine Science and Technology関西電力株式会社, 国立大学法人東京海洋大学Tanaka, S., Okuhata, H., Hirono, I., Kondo, H., Ito, K.田中 聡, 奥畑 博史, 廣野 育生, 近藤 秀裕, 伊藤 開WO2023-0220802023-2-232022-0305142022-8-10JCM 9221, JCM 13300, JCM 13589
Method for improving flavor of food食品の風味を改善する方法Ajinomoto Co., Inc.味の素株式会社Toyazaki, M., Hiratani, M., Hayashi, K., Suzuki, M., Yahagi, D., Usami, R., Kuroda, M., Mizuno, M., Seki, T., Tajima, Y.戸矢崎 未来, 平谷 萌恵, 林 和之, 鈴木 真志, 矢萩 大貴, 宇佐美 陸, 黒田 素央, 水野 匡貴, 関 俊人, 田島 義教WO2023-0136552023-2-92022-0297092022-8-2JCM 1102, JCM 1465, JCM 12072
Packaged beverage having suppressed offensive taste and odor associated with lactic acid bacteria, and method for producing same乳酸菌による異味異臭が抑制された容器詰飲料、及びその製造方法Kirin Beverage Company, Limitedキリンビバレッジ株式会社Kitazawa, A., Miyamoto, K.北澤 あゆみ, 宮本 花野WO2023-0133642023-2-92022-0272172022-7-11JCM 5805
Lactobacillus-containing beverage and method for producing same乳酸菌含有飲料およびその製造方法Kirin Holdings Kabushiki Kaishaキリンホールディングス株式会社Hirose, Y., Sugihara, Y., Kokubo, T., Tsuji, T., Murakawa, H.廣瀬 友, 杉原 圭彦, 小久保 健, 辻 俊一, 村川 葉月WO2023-0085272023-2-22022-0291232022-7-28JCM 5805
MEL-producing recombinant microorganismMEL産生組換え微生物National Institute of Advanced Industrial Science and Technology, Toyobo Co., Ltd.国立研究開発法人産業技術総合研究所, 東洋紡株式会社Saika, A., Morita, T., Wada, K., Fujii, T., Yamamoto, S., Sugahara, T., Kawahara, A., Kawai, A.雜賀 あずさ, 森田 友岳, 和田 圭介, 藤井 達也, 山本 周平, 菅原 知宏, 川原 顕生, 川井 淳WO2023-2867762023-1-192022-0274442022-7-12JCM 16987
Autophagy-activating compositionオートファジー活性化用組成物National University Corporation Tokyo Medical and Dental University, Meiji Co., Ltd.国立大学法人 東京医科歯科大学, 株式会社明治Shimizu, S., Watanabe, Y., Sashihara, T.清水 重臣, 渡邊 祐美子, 指原 紀宏WO2023-2867542023-1-192022-0273412022-7-12JCM 1023, JCM 1053, JCM 1097, JCM 1126, JCM 1132, JCM 1134, JCM 1149, JCM 8130, JCM 12515
Clostridium perfringens sporulation inhibitorクロストリジウム パーフリンジェンスの芽胞形成抑制剤Ajinomoto Co., Inc.味の素株式会社Uehara, A., Sakamoto, Y.上原 章敬, 坂元 康晃WO2023-2822552023-1-122022-0266922022-7-5JCM 1190
Lactic acid bacterium capable of extracellular production of spermidineスペルミジンを菌体外に生産する乳酸菌National University Corporation Kyoto Institute of Technology国立大学法人京都工芸繊維大学Suzuki, H.鈴木 秀之WO2023-2817872023-1-122022-0048772022-2-8JCM 2257
Proliferation promoter for lactic acid bacteria and bifidobacteria乳酸菌およびビフィズス菌増殖促進剤Ishikawa Prefectural Public University Corporation, Nihon Shokuhin Kako Co., Ltd.石川県公立大学法人, 日本食品化工株式会社Matsumoto, K., Miwa, T., Hirai, H., Takagi, H.松本 健司, 三輪 智弘, 平井 宏和, 高木 宏基WO2023-2770412023-1-052022-0258462022-6-28JCM 1131, JCM 1136, JCM 1192, JCM 1194, JCM 1200, JCM 1222, JCM 1275, JCM 2012, JCM 6320, JCM 6553, JCM 6767, JCM 7790, JCM 10602, JCM 14655, JCM 15631, JCM 17583


Comments are closed.