Method for producing monoglycoside of resveratrol | レスベラトロールのモノ配糖体の製造方法 | Kyoto Univ., Institute of National Colleges of Technology Japan, Tokuyama Corp. | 国立大学法人京都大学, 独立行政法人国立高等専門学校機構, 株式会社トクヤマ | Ogawa, J., Takeuchi, M., Ueda, M., Matsuura, K. | 小川 順, 竹内 道樹, 上田 誠, 松浦 圭介 | 2023-181589 | 2023-12-25 | 2022-94799 | 2022-6-13 | JCM 16209 |
Mono α-glycoside of curcuminoid and method for producing monoglycoside of curcuminoid | クルクミノイドのモノα−配糖体及びクルクミノイドのモノ配糖体の製造方法 | Kyoto Univ., Institute of National Colleges of Technology Japan, Tokuyama Corp. | 国立大学法人京都大学, 独立行政法人国立高等専門学校機構, 株式会社トクヤマ | Ogawa, J., Takeuchi, M., Ueda, M., Matsuura, K. | 小川 順, 竹内 道樹, 上田 誠, 松浦 圭介 | 2023-181588 | 2023-12-25 | 2022-94798 | 2022-6-13 | JCM 16209 |
Viable microbial agent containing lactococcus lactis, microbe belonging to genus lactobacillus or mixed microbe thereof, and method for producing the same | ラクトコッカス・ラクチス、ラクトバチルス属に属する微生物、又はこれらの混合微生物を含有する生菌剤及びその製造方法 | Ajinomoto Co. Inc. | 味の素株式会社 | Uehara, A., Maekawa, M. | 上原 章敬, 前川 まゆみ | 2023-179810 | 2023-12-20 | 2020-189644 | 2020-11-13 | JCM 1057, JCM 1132, JCM 1157, JCM 1207, JCM 1231, JCM 5803, JCM 11019 |
Method for producing functional substance | 機能性物質の製造方法 | Daicel Corp. | 株式会社ダイセル | Yamamoto, Y., Yamamoto, H. | 山本 侑平, 山本 浩明 | 2023-178479 | 2023-12-14 | 2023-184158 | 2023-10-26 | JCM 12243, JCM 16058 |
Method for producing monounsaturated fatty acid having 16 carbon atoms | 炭素数16のモノ不飽和脂肪酸の生産方法 | Hokkaido Univ. | 国立大学法人北海道大学 | Kikukawa, H., Suzuki, T. | 菊川 寛史, 鈴木 徹 | 2023-174174 | 2023-12-7 | 2022-86879 | 2022-5-27 | JCM 1211, JCM 7042, JCM 20624 |
Curcuminoid-containing oral compositions and antibacterial methods | クルクミノイド含有口腔用組成物及び抗菌方法 | Saraya KK.Osaka Univ. | サラヤ株式会社, 国立大学法人大阪大学 | Hamana, M., Seko, Y., Murai, H., Matsumura, R., Hirata, Y., Amano, A., Kuboniwa, M. | 濱名 実咲, 瀬古 雄亮, 村井 浩紀, 松村 玲子, 平田 善彦, 天野 敦雄, 久保庭 雅惠 | 2023-171284 | 2023-12-1 | 2023-77156 | 2023-5-9 | JCM 5705 |
Method for producing composition containing high concentration of γ-aminobutyric acid | γ−アミノ酪酸高含有組成物の製造方法 | Tomoe Dairy Processing Co. Ltd. | トモヱ乳業株式会社 | Chujo, T., Hara, R., Nakata, T., Koyata, K. | 中條 貴弘, 原 来人, 中田 俊之, 小谷田 邦芳 | 2023-171280 | 2023-12-1 | 2023-76210 | 2023-5-2 | JCM 1004, JCM 1025, JCM 1158, JCM 5805, JCM 7638, JCM 12650, JCM 20101, JCM 20128, JCM 20312, JCM 20399 |
Liposomes carrying surface proteins of lactic acid bacteria and method for producing the same | 乳酸菌表層タンパク質担持リポソーム及びその製造方法 | Tokyo Institute of Technology | 国立大学法人東京工業大学 | Yamamoto, N., Tan, Z. | 山本 直之, 陳 政霖 | 2023-167699 | 2023-11-24 | 2022-79070 | 2022-5-12 | JCM 1059 |
Confectionery ingredient, gum, and method for producing gum | 菓子用材料、ガム、及びガムの製造方法 | Pianta:KK. | 株式会社ピアンタ | Sugita, M. | 杉田 昌之 | 2023-165373 | 2023-11-15 | 2022-76333 | 2022-5-2 | JCM 8525 |
Methods for detecting spore-forming bacteria | 芽胞形成細菌の検出方法 | Kao Corp. | 花王株式会社 | Ito, Y., Sato, J. | 伊藤 遥介, 佐藤 惇 | 2023-165198 | 2023-11-15 | 2022-75948 | 2022-5-2 | JCM 1465, JCM 2152, JCM 17690 |
Novel lactobacillus lactic acid bacteria | 新規ラクトバチルス属乳酸菌 | Tomokiyo Mikado, Tohoku Univ. | 友清 帝, 国立大学法人東北大学 | Tomokiyo, M., Kitazawa, H. | 友清 帝, 北澤 春樹 | 2023-164002 | 2023-11-10 | 2022-75280 | 2022-4-28 | JCM 1131 |
Composition for increasing proliferative ability of butyric acid-producing bacteria, composition for increasing proliferative ability of gut indigenous bacteria, composition for increasing proliferative ability of lactic acid bacteria, and composition for increasing proliferative ability of bifidobacteria, each containing saponin | サポニンを含む酪酸産生菌増殖能向上組成物、腸内常在菌増殖能向上組成物、乳酸菌増殖能向上組成物及びビフィズス菌増殖能向上組成物 | Ishikawa Prefectural Public Univ. Corp.,Kinki Univ. | 石川県公立大学法人, 学校法人近畿大学 | Nagano, T., Kurihara, S. | 長野 隆男, 栗原 新 | 2023-161983 | 2023-11-8 | 2022-72662 | 2022-4-26 | JCM 1112, JCM 1130, JCM 1134, JCM 1149, JCM 1158, JCM 1192, JCM 1194, JCM 1200, JCM 1205, JCM 1217, JCM 1254, JCM 1275, JCM 1290, JCM 1298, JCM 1380, JCM 5824, JCM 5825, JCM 5826, JCM 5827, JCM 5828, JCM 6124, JCM 6567, JCM 7790, JCM 8794, JCM 9496, JCM 9497, JCM 9498, JCM 10602, JCM 11019, JCM 12243, JCM 13265, JCM 13345, JCM 13406, JCM 13471, JCM 14655, JCM 15631, JCM 15633, JCM 30894 |
Composition for promoting production of short-chain fatty acid | 短鎖脂肪酸産生促進用組成物 | Wakayama Univ. | 国立大学法人和歌山大学 | Yamaguchi, M., Matsuzaki, C. | 山口 真範, 松崎 千秋 | 2023-159522 | 2023-11-1 | 2022-69232 | 2022-4-20 | JCM 1136 |
Lactic acid bacteria culture medium containing cyanobacteria acid hydrolysate | シアノバクテリアの酸加水分解物を含む乳酸菌培養用培地 | Cyanology Co. Ltd. | 株式会社シアノロジー | Osanai, T., Iijima, H., Watanabe, A. | 小山内 崇, 飯嶋 寛子, 渡邊 敦子 | 2023-157597 | 2023-10-26 | 2022-67600 | 2022-4-15 | JCM 1134 |
Antibacterial composition, antibacterial liquid, and synthetic resin molding | 抗菌性組成物、抗菌性液剤、及び合成樹脂成形体 | Japanantivirusres. Inst. Ltd. | 株式会社日本抗菌総合研究所 | Fujino, A. | 富士野 彰宏 | 2023-156185 | 2023-10-24 | 2022-65899 | 2022-4-12 | JCM 2013 |
β-glucosidase activity enhancer, method for producing aglycon-containing composition, aglycon absorption promoter, and food and drink products | β−グルコシダーゼ活性向上剤、アグリコン含有組成物の製造方法、アグリコン吸収促進剤、及び飲食品 | Nippon Shokuhin Kako Co. Ltd. | 日本食品化工株式会社 | Yamane, K., Miwa, T., Aizawa, M. | 山根 健司, 三輪 智弘, 相沢 萌子 | 2023-152713 | 2023-10-17 | 2023-18716 | 2023-2-9 | JCM 1112, JCM 1131, JCM 1136, JCM 1149, JCM 1192, JCM 1194, JCM 1195, JCM 1200, JCM 1217, JCM 1222, JCM 1248, JCM 1255, JCM 1275, JCM 1298, JCM 1380, JCM 2012, JCM 5824, JCM 5825, JCM 5828, JCM 6124, JCM 6421, JCM 6515, JCM 6553, JCM 7096, JCM 7790, JCM 10261, JCM 10602, JCM 11019, JCM 11232, JCM 12243, JCM 13406, JCM 14655, JCM 15439, JCM 15631, JCM 17583, JCM 19861, JCM 31500, JCM 32126 |
Basidiomycetous yeast and method for reducing carbon catabolite repression of basidiomycetous yeast | 担子菌酵母及び担子菌酵母の炭素カタボライト抑制を低減する方法 | National Agriculture and Food Research Organization, Tokyo Univ. of Agriculture & Technology | 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 国立大学法人東京農工大学 | Tanaka, M., Kitamoto, H., Tanaka, T., Miura, A. | 田中 瑞己, 北本 宏子, 田中 拓未, 三浦 敦宏 | 2023-150669 | 2023-10-16 | 2022-59891 | 2022-3-31 | JCM 10317 |
β-glucosidase activity enhancer, method for producing aglycon-containing composition, aglycon absorption promoter, and food and drink products | β−グルコシダーゼ活性向上剤、アグリコン含有組成物の製造方法、アグリコン吸収促進剤、及び飲食品 | Nippon Shokuhin Kako Co. Ltd. | 日本食品化工株式会社 | Yamane, K., Miwa, T., Aizawa, M. | 山根 健司, 三輪 智弘, 相沢 萌子 | 2023-150100 | 2023-10-16 | 2022-59013 | 2022-3-31 | JCM 1112, JCM 1131, JCM 1136, JCM 1149, JCM 1192, JCM 1194, JCM 1195, JCM 1200, JCM 1217, JCM 1222, JCM 1248, JCM 1255, JCM 1275, JCM 1298, JCM 1380, JCM 2012, JCM 5824, JCM 5825, JCM 5828, JCM 6124, JCM 6421, JCM 6515, JCM 6553, JCM 7096, JCM 7790, JCM 10261, JCM 10602, JCM 11019, JCM 11232, JCM 12243, JCM 13406, JCM 14655, JCM 15439, JCM 15631, JCM 17583, JCM 19861, JCM 31500, JCM 32126 |
Kefir grain analogue production method and fermented milk production method using kefir grain analogue | ケフィアグレイン類似物の作出方法並びにケフィアグレイン類似物を用いた発酵乳の製造方法 | Yotsuba Nyugyo KK. | よつ葉乳業株式会社 | Motojima H., Uchida K. | 元島 英雅, 内田 健治 | P2023-149754A | 2023-10-13 | P2022-58507 | 2022-3-31 | JCM 1790, JCM 5818, JCM 6985, JCM 8570, JCM 8572, JCM 8573 |
Method for producing 3-hydroxycarboxylic acid compound or salt thereof | 3−ヒドロキシカルボン酸化合物又はその塩の製造方法 | Mitsui Chemicals Inc. | 三井化学株式会社 | Ishida, T. | 石田 努 | 2023-141245 | 2023-10-5 | 2022-47464 | 2022-3-23 | JCM 3095 |
Method for producing aromatic carboxylic acid compound or salt thereof | 芳香族カルボン酸化合物又はその塩の製造方法 | Mitsui Chemicals Inc. | 三井化学株式会社 | Ishida, T. | 石田 努 | 2023-141244 | 2023-10-5 | 2022-47463 | 2022-3-23 | JCM 3095 |
Irritable bowel syndrome inhibitory composition | 過敏性腸症候群抑制用組成物 | Kirin Holdings Co. Ltd., National Institutes of Biomedical Innovation Health & Nutrition,Kurume Univ. | キリンホールディングス株式会社, 国立研究開発法人医薬基盤・健康・栄養研究所, 学校法人 久留米大学 | Kanayama, M., Kato, Y., Kunisawa, J., Hosomi, K., Mizuguchi, K., Park, J., Yoshioka, S., Mitsuyama, K. | 金山 雅也, 加藤 悠希子, 國澤 純, 細見 晃司, 水口 賢司, 朴 鐘旭, 吉岡 慎一郎, 光山 慶一 | 2023-137462 | 2023-9-29 | 2022-43688 | 2022-3-18 | JCM 13471, JCM 15077, JCM 17566, JCM 17568, JCM 33369 |
Ostrich antibody for bacterial infectious diseases | 細菌感染症用ダチョウ抗体 | Ostrich Pharma KK. | オーストリッチファーマ株式会社 | Tsukamoto, Y. | 塚本 康浩 | 2023-134853 | 2023-9-27 | 2023-124345 | 2023-7-31 | JCM 16554 |
Erythropoietin production promoting composition | エリスロポエチン産生促進用組成物 | Snow Brand Milk Products Co. Ltd. | 雪印メグミルク株式会社 | Miyazaki, T., Miyoshi, M., Seki, T. | 宮崎 忠昭, 三好 雅也, 關 敬弘 | 2023-134550 | 2023-9-27 | 2023-109206 | 2023-7-3 | JCM 1217, JCM 5805, JCM 17834 |
Microorganisms for 1,2-cyclohexanediol biosynthesis and method for producing the same | 1,2−シクロヘキサンジオール生合成のための微生物および製造方法 | Asahi Kasei Corp. | 旭化成株式会社 | Isaka, K., Miyatake, R., Kusuyama, N. | 井阪 光二, 宮武 令, 楠山 直征 | 2023-132560 | 2023-9-22 | 2022-37946 | 2022-3-11 | JCM 18299 |
Intestinal tract immunostimulator, IgA production promotor and gene expression promotor | 腸管免疫賦活剤、IgA産生促進剤及び遺伝子発現促進剤 | Arsoa Keio Group Corp. | 株式会社アルソア慧央グループ | Matsuzaki, C., Shiraishi, S., Yokota, S., Yamamoto, K., Chiou, TY., Takahashi, T. | 松崎 千秋, 白石 宗, 横田 伸一, 山本 憲二, 邱 泰瑛, 高橋 知也 | 2023-128590 | 2023-9-14 | 2022-33026 | 2022-3-3 | JCM 1149, JCM 16173, JCM 30765 |
Intestinal immunostimulant and IgA production promoter | 腸管免疫賦活剤及びIgA産生促進剤 | Arsoa Keio Group Corp | 株式会社アルソア慧央グループ | Matsuzaki, C., Shiraishi, S., Yokota, S., Yamamoto, K., Chiou, TY., Takahashi, T. | 松崎 千秋, 白石 宗, 横田 伸一, 山本 憲二, 邱 泰瑛, 高橋 知也 | 2023-128589 | 2023-9-14 | 2022-33025 | 2022-3-3 | JCM 1002, JCM 1096, JCM 1112, JCM 1115, JCM 1116, JCM 1131, JCM 1134, JCM 1136, JCM 1149, JCM 1157, JCM 1173, JCM 1231, JCM 1558, JCM 2012, JCM 5668, JCM 5670, JCM 5803, JCM 5804, JCM 5805, JCM 5818, JCM 6124, JCM 8130, JCM 8725, JCM 16173, JCM 16869, JCM 16943, JCM 18036, JCM 30765 |
Intestinal environment improver | 腸内環境改善剤 | Aspac Kigyo KK. | アスパック企業株式会社 | Asahina, T. | 朝比奈 学之 | 2023-124967 | 2023-9-7 | 2022-28858 | 2022-2-28 | JCM 1217, JCM 1291 |
Bacteroides acidifaciens proliferation promoter, enteric DPP-4 expression inhibitor, enteric taurine secretion promoter, Bacteroides acidifaciens proliferation promoting oral composition, enteric DPP-4 expression inhibiting oral composition and enteric taurine secretion promoting oral composition | Bacteroides acidifaciens増殖促進剤、腸内DPP−4発現抑制剤、腸内タウリン分泌促進剤、Bacteroides acidifaciens増殖促進用経口組成物、腸内DPP−4発現抑制用経口組成物及び腸内タウリン分泌促進用経口組成物 | Kagoshima Univ., Kenko Kazoku:KK. | 国立大学法人 鹿児島大学, 株式会社健康家族 | Ko, N., Chen, K., Sakao, K., Nakasone, Y. | 侯 徳興, 陳 珂雨, 坂尾 こず枝, 仲宗根 靖 | 2023-117243 | 2023-8-23 | 2022-19852 | 2022-2-10 | JCM 10556 |
Antioxidative composition | 抗酸化用組成物 | Miyarisan Pharmaceutical Co. Ltd. | ミヤリサン製薬株式会社 | Kim, YG., Akiyama, M., Takahashi, S., Oka, K., Hayashi, A., Yamada, H. | 金 倫基, 秋山 雅博, 高橋 志達, 岡 健太郎, 林 篤史, 山田 裕貴 | 2023-116876 | 2023-8-23 | 2022-19232 | 2022-2-10 | JCM 1112, JCM 1297, JCM 1380, JCM 1429, JCM 1717, JCM 5824, JCM 5825, JCM 5826, JCM 5827, JCM 5828, JCM 6515, JCM 9496, JCM 9497, JCM 9498, JCM 10188, JCM 11019, JCM 11232, JCM 12243, JCM 13265, JCM 13345, JCM 13406, JCM 13471, JCM 14655, JCM 14986, JCM 15631, JCM 15734, JCM 31256, JCM 31264, JCM 32126 |
Cancer cell proliferation inhibitor and cancer cell proliferation inhibitory effect enhancer | がん細胞増殖抑制剤及びがん細胞増殖抑制効果増強剤 | Kyushu Univ.Mitsui Norin Co. Ltd. | 国立大学法人九州大学, 三井農林株式会社 | Tachibana, H., Takagaki, A. | 立花 宏文, 高垣 晶子 | 2023-116063 | 2023-8-22 | 2022-18618 | 2022-2-9 | JCM 9979 |
Detergent composition for oral cavity fitting appliance | 口腔内装着器具用洗浄剤組成物 | Kao Corp | 花王株式会社 | Handa, T., Ohashi, M. | 半田 拓弥, 大橋 正俊 | 2023-110403 | 2023-8-9 | 2022-11821 | 2022-1-28 | JCM 1542, JCM 5705 |
Primer set which specifically detects lactic acid bacteria LQ80 strain, kit including primer set, and detection method using primer set | 乳酸菌LQ80株を特異的に検出するプライマーセット、該プライマーセットを用いたキット及び検出方法 | National Agriculture and Food Research Organization | 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構 | Moriya, N., Tajima, K., Kimoto, H., Sakai, H. | 守谷 直子, 田島 清, 木元 広実, 坂井 寛章 | 2023-106944 | 2023-8-2 | 2022-7982 | 2022-1-21 | JCM 1149 |
Cheese flavor imparting agent | チーズ風味付与剤 | Taiyo Corp | 大洋香料株式会社 | Yamaoka, M., Aoishi, A. | 山岡 優, 青石 晃宏 | 2023-104264 | 2023-7-28 | 2022-5142 | 2022-1-17 | JCM 1002, JCM 1034, JCM 1061, JCM 1081, JCM 1084, JCM 1109, JCM 1112, JCM 1131, JCM 1149, JCM 1173, JCM 5805, JCM 11053 |
Novel genus Kinneretia microorganism, composition including the microorganism, and device using the microorganism | 新規Kinneretia属微生物、該微生物を含む組成物および該微生物を利用した装置 | Fukui Prefectural Univ.Quad Corporation Co. Ltd. | 公立大学法人福井県立大学, 株式会社クォードコーポレーション | Kimoto, H., Fujii, M., Nishi, N., Ono, S. | 木元 久, 藤井 正典, 西 直之, 大野 祥平 | 2023-98436 | 2023-7-10 | 2021-215185 | 2021-12-28 | JCM 1649 |
IgA production promotion composition | IgA産生促進用組成物 | Snow Brand Milk Products Co. Ltd. | 雪印メグミルク株式会社 | Obata, H., Kamuragi, T. | 小畠 英史, 冠木 敏秀 | 2023-96453 | 2023-7-7 | 2021-212241 | 2021-12-27 | JCM 1115, JCM 1120, JCM 1126 |
Composition for improving work performance | 労働パフォーマンスの向上用組成物 | Kirin Holdings Co. Ltd. | キリンホールディングス株式会社 | Kokubo, K. | 小久保 健 | 2023-96136 | 2023-7-6 | 2023-82674 | 2023-5-19 | JCM 5805 |
Doderlein's bacillus growth promoter and microorganism selective growth promoter | デーデルライン桿菌の増殖促進剤および微生物選択的増殖促進剤 | Kisho:KK.Toyo Seito KK. | 株式会社希松, 東洋精糖株式会社 | Nakajima, D., Sato, Y., Komatsu, R. | 中島 大輝, 佐藤 嘉純, 小松 令以子 | 2023-93008 | 2023-7-4 | 2021-208378 | 2021-12-22 | JCM 5344 |
Brain function improving agent | 脳機能改善剤 | Osaka Univ.Mitsui Norin Co. Ltd. | 国立大学法人大阪大学, 三井農林株式会社 | Ago, Y., Nakagawa, S., Ishimoto, K., Takagaki, A., Oki, S. | 吾郷 由希夫, 中川 晋作, 石本 憲司, 高垣 晶, 大木 渉吾 | 2023-92723 | 2023-7-4 | 2021-207910 | 2021-12-22 | JCM 9979 |
Fermentation composition and production method thereof | 発酵組成物、及びその製造方法 | Koiwai Nyugyo KK. | 小岩井乳業株式会社 | Nakano, A., Kubo, H., Kuwadaira, H. | 仲野 亜紀子, 久保 晴菜, 桑平 秀夫 | 2023-88538 | 2023-6-27 | 2021-203339 | 2021-12-15 | JCM 5805 |
Doderlein's bacillus growth promoter and microorganism selective growth promoter | デーデルライン桿菌の増殖促進剤および微生物選択的増殖促進剤 | Kisho:KK. | 株式会社希松 | Nakajima, D., Sato, Y., Komatsu, R. | 中島 大輝, 佐藤 嘉純, 小松 令以子 | 2023-84325 | 2023-6-19 | 2021-198439 | 2021-12-7 | JCM 5344 |
Inactivated vaccine formulation and infection preventing method | 不活化ワクチン製剤、並びに感染症予防方法 | Kyoritsu Seiyaku KK. | 共立製薬株式会社 | Uchiyama, A., Hanaoka, N., Okada, H., Murakami, T., Miyadai, H. | 内山 藍, 花岡 直美, 岡田 洸, 村上 大雅, 宮台 英典 | 2023-80057 | 2023-6-8 | 2022-190312 | 2022-11-29 | JCM 10343 |
Intestinal environment improver | 腸内環境改善剤 | Aspac Kigyo KK. | アスパック企業株式会社 | Asahina, T. | 朝比奈 学之 | 2023-77698 | 2023-6-6 | 2021-191082 | 2021-11-25 | JCM 1217 |
Intestinal environment improvement composition and method for manufacturing the same | 腸内環境改善用組成物及びその製造法 | Snow Brand Milk Products Co. Ltd. | 雪印メグミルク株式会社 | Fukudome, H., Ogawa, T., Yamaguchi, T., Adachi, N., Taguchi, Y., Tao, C., Ito, K., Kamuragi, T., Sakai, F. | 福留 博文, 小川 哲弘, 山口 敏幸, 足立 典子, 田口 雄一, 李 娟, 伊藤 光太郎, 冠木 敏秀, 酒井 史彦 | 2023-73244 | 2027/5/26 | 2023-15391 | 2023-2-3 | JCM 1254, JCM 7004 |
An intestinal bacteria culture medium and an intestinal bacteria culture method | 腸内細菌培養組培地、及び腸内細菌培養方法 | Kinki University | 学校法人近畿大学 | Kurihara, S. | 栗原 新 | 7279983 | 2023-5-23 | 2022-150537 | 2022-9-21 | JCM 1200, JCM 1217, JCM 1291, JCM 1292, JCM 5707, JCM 5824, JCM 5825, JCM 5826, JCM 5827, JCM 5828, JCM 6567, JCM 7790, JCM 9496, JCM 9497, JCM 9498, JCM 11019, JCM 12243, JCM 12986, JCM 13265, JCM 13345, JCM 13406, JCM 13471, JCM 14655, JCM 15631, JCM 15633, JCM 16772, JCM 17041, JCM 17463, JCM 17582, JCM 17834, JCM 30894, JCM 31340, JCM 31915 |
Composition for oral cavity | 口腔用組成物 | Kao Corp. | 花王株式会社 | Sato, Y. | 佐藤 佳昌 | P2023-71595A | 2023-5-23 | 2022-150021 | 2022-9-21 | JCM 5707 |
Composition for oral cavity | 口腔用組成物 | Kao Corp. | 花王株式会社 | Sato, Y. | 佐藤 佳昌 | P2023-71594A | 2023-5-23 | 2022-150020 | 2022-9-21 | JCM 5707 |
Endoglycosidase capable of hydrolyzing multi-branched carbohydrate chain | 多分岐の糖鎖を加水分解し得るエンドグリコシダーゼ | Kyushu Univ.Fushimi Pharm Co. Ltd. | 国立大学法人九州大学, 株式会社伏見製薬所 | Takegawa, K., Kinoshita, T., Mitani, A., Sumiyoshi, W. | 竹川 薫, 木下 崇司, 三谷 藍, 住吉 渉 | 2023-67600 | 2023-5-16 | 2021-178998 | 2021-11-1 | JCM 15079 |
Beverage, and method for producing the same | 飲料、及びその製造方法 | Kirin Holdings Co. Ltd. | キリンホールディングス株式会社 | Suzuki, M., Yotsumoto, Y. | 鈴木 深保子, 四元 祐子 | 2023-66262 | 2023-5-15 | 2021-176891 | 2021-10-28 | JCM 5805 |
Fermentation accelerator for lactic acid bacteria | 乳酸菌の発酵促進剤 | Meiji Co. Ltd. | 株式会社明治 | Yamamoto, E., Tsuchiya, A., Watabe, R., Fujiwara, Y. | 山本 恵理, 土屋 麻美, 渡部 玲子, 藤原 佳代 | 2023-58649 | 2023-4-25 | 2023-20336 | 2023-2-13 | JCM 1112, JCM 1131, JCM 1132, JCM 1136, JCM 1231, JCM 1558, JCM 8572 |
Fusion protein of organelle transit sequence and opsin | オルガネラ移行配列とオプシンとの融合タンパク質 | Shizuokaken Koritsu Daigaku Hojin,396Bio Co. Ltd. | 静岡県公立大学法人, 株式会社396バイオ | Hara, K., Daicho, K., Hara (hirono), Y. | 原 清敬, 大長 薫, 原(弘埜) 陽子 | 2023-56624 | 2023-4-20 | 2021-165939 | 2021-10-8 | JCM 9743 |
Proliferation promoting agents for bacteria belonging to the genus bacteroides | バクテロイデス属細菌の増殖促進剤 | Meiji Co. Ltd. | 株式会社明治 | Fujiwara, S., Takeda, M., Makino, K. | 藤原 慎, 竹田 麻理子, 牧野 聖也 | 2023-55389 | 2023-4-18 | 2021-164732 | 2021-10-6 | JCM 5828 |
Method for producing leucine acid, method for producing leucine acid-containing composition, inflammation inhibitory composition, and screening method for leucine acid-producing bacteria | ロイシン酸の製造方法、ロイシン酸含有組成物の製造方法、炎症抑制用組成物、及びロイシン酸産生細菌のスクリーニング方法 | Morinaga Milk Ind. Co. Ltd. | 森永乳業株式会社 | Sakurai, T. | 桜井 琢磨 | 2023-53860 | 2023-4-13 | 2021-181357 | 2021-11-5 | JCM 5820 |
Cytokine production accelerant and cytotoxicity activating agent | サイトカイン産生促進剤及び細胞傷害活性化剤 | Kyodo Milk Industry Co. Ltd.Rakuo Kyodo Nyugyu Co. Ltd. | 協同乳業株式会社, 酪王協同乳業株式会社 | Nakamura, A., Sugi, Y., Sumi, S., Kume, A., Matsumoto, M., Watanabe, Y. | 中村 篤央, 杉 由高, 角 沙樹, 久米 愛子, 松本 光晴, 渡辺 善久 | 2023-41649 | 2023-3-24 | 2022-143578 | 2022-9-9 | JCM 1158, JCM 5805, JCM 12650, JCM 20312, JCM 20399 |
Drug resistant bacteria disinfectant containing chlorous acid water and improved bacteria disinfectant containing chlorous acid water | 亜塩素酸水含有薬剤耐性菌および改良型細菌殺傷剤 | Sankei Co. Ltd. | 三慶株式会社 | Aida, S. | 合田 学剛 | 2023-38201 | 2023-3-16 | 2022-205537 | 2022-12-22 | JCM 2013 |
Method for producing 6-hydroxydaidzein | 6−ヒドロキシダイゼインの製造方法 | Daicel Corp. | 株式会社ダイセル | Yamamoto, Y., Yamamoto, H. | 山本 侑平, 山本 浩明 | 2023-36988 | 2023-3-14 | 2023-2129 | 2023-1-11 | JCM 1395, JCM 1471, JCM 14657 |
Strain, method for use thereof, food or beverage containing strain, and method for selecting strain | 菌株、その使用方法、菌株を含む食品または飲料、および菌株を選抜する方法 | National Agriculture and Food Research Organization | 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構 | Sushida, H., Kimoto, H. | 須志田 浩稔, 木元 広実 | 2023-34197 | 2023-3-13 | 2021-140313 | 2021-8-30 | JCM 1096, JCM 1157, JCM 1465, JCM 2257, JCM 2504, JCM 5885, JCM 5887, JCM 6124, JCM 12533, JCM 32814 |
Composition for promoting sugar absorption | 糖吸収促進用組成物 | Snow Brand Milk Products Co. Ltd. | 雪印メグミルク株式会社 | Miyazaki, T., Kono, M., Miyoshi, M. | 宮崎 忠昭, 河野 通生, 三好 雅也 | 2023-33337 | 2023-3-10 | 2022-208706 | 2022-12-26 | JCM 1002, JCM 1012, JCM 1112, JCM 1120, JCM 1126, JCM 1132, JCM 1136, JCM 1149, JCM 1192, JCM 1194, JCM 1200, JCM 1205, JCM 1217, JCM 1255, JCM 1275, JCM 2012, JCM 5805, JCM 6124, JCM 8130, JCM 9696, JCM 16167 |
Seed germination promoter | 種子発芽促進剤 | Yukijirushi Shubyo KK. | 雪印種苗株式会社 | Koyari, R., Sakuma, F., Soejima, H. | 小鑓 亮介, 佐久間 太, 副島 洋 | 2023-33235 | 2023-3-9 | 2022-134569 | 2022-8-26 | JCM 8130 |
Agent for disinfection and virus inactivation | 除菌・ウイルス不活性化剤 | Fumakilla Ltd. | フマキラー株式会社 | Sakaguchi, T., Shindo, T. | 坂口 剛正, 進藤 智弘 | 2023-28568 | 2023-3-3 | 2021-134358 | 2021-8-19 | JCM 6841 |
Elastin decomposition enzyme | エラスチン分解酵素 | Mitsubishi Corporation Life Sciences Ltd. | 三菱商事ライフサイエンス株式会社 | Fujii, D., Mimura, A., Terauchi, M., Hirano, K., Eto, S., Iida, A. | 藤井 大樹, 見村 晃紀, 寺内 美結, 平野 啓太, 衛藤 晋一, 飯田 章博 | 2023-27412 | 2023-3-1 | 2022-210567 | 2022-12-27 | JCM 16226 |
Human-derived bacteria that induce proliferation or accumulation of regulatory t cells | 制御性T細胞の増殖または集積を誘導するヒト由来細菌 | Univ. of Tokyo, Azabu Jui Gakuen | 国立大学法人 東京大学, 学校法人麻布獣医学園 | Honda, K., Arata, K., Tanoue, M., Hattori, S., Morita, H. | 本田 賢也, 新 幸二, 田之上 大, 服部 正平, 森田 英利 | 2023-15099 | 2023-1-31 | 2022-168855 | 2022-10-21 | JCM 1298 |
Lactic acid bacteria strain, method for obtaining lactic acid bacteria, method for producing yogurt, starter for yogurt, yogurt and lactic acid fermented soymilk food | 乳酸菌株、乳酸菌の取得方法、ヨーグルトの製造方法、ヨーグルトのスターター、ヨーグルトおよび乳酸菌発酵豆乳食品 | Sakai N. | 酒井 規雄 | Sakai, N. | 酒井 規雄 | 7207804 | 2023-1-18 | 2022-169542 | 2022-10-23 | JCM 1290 |
Prophylactic or therapeutic agents, antibacterial agents, and oral compositions | 予防又は治療剤、抗菌剤、及び口腔用組成物 | Institute of Oriental Medical Science Co., Ltd. | 株式会社漢方医科学研究所 | Oshiro, H., Nakajima, H., Mukai, K. | 大城日出男, 中島宏, 向井克之 | 7198547 | 2023-1-4 | 2022-144746 | 2022-9-12 | JCM 12257 |
Method and device for detecting microorganisms | 微生物の検出方法及び検出デバイス | Kikkoman Corporation | キッコーマン株式会社 | Maeda, Y., Ishikawa, Y., Ichiyanagi, A. | 前田 泰一, 石川 友紀, 一柳 敦 | WO2023-229010 | 2023-11-30 | 2023-019510 | 2023-5-25 | JCM 17690 |
Koji mold fermentation product with high vitamin B content | ビタミンBを高含有する麹菌発酵物 | Kikkoman Corporation, Agency for Science, Technology and Research | キッコーマン株式会社, エージェンシー フォー サイエンス,テクノロジー アンド リサーチ | Kan, E., Chen, Y., Lianto, K., Kawashima, T., Chow, Y., Hermansen, C., Naulchan, K. | 菅 英一郎, チェン イーシン, リアント カルティカサリディアン, 川島 忠臣, チョウ イボンヌ, ハーマンセン クリスチャン, ノーワンサン コンセイ | WO2023-228987 | 2023-11-30 | 2023-019411 | 2023-5-24 | JCM 22321 |
Composition for treating ringworm | 白癬治療用組成物 | Maruho Co., Ltd. | マルホ株式会社 | Hayashi, N., Kanayama, S. | 林 直樹, 金山 翔治 | WO2023-223993 | 2023-11-23 | 2023-018046 | 2023-5-15 | JCM 12208, JCM 12971 |
Novel lactic acid bacteria, and composition, food/drink item, and pharmaceutical item containing lactic acid bacteria | 新規乳酸菌並びに乳酸菌を含む組成物、飲食品及び医薬品 | Mitsubishi Gas Chemical Company, Inc. | 三菱瓦斯化学株式会社 | Sugimoto, A., Nakamura, T., Chihama, R., Takenaka, Y., Sato, Y. | 杉本 淳, 中村 友恵, 千濱 良太, 竹中 悠人, 佐藤 勇紀 | WO2023-218898 | 2023-11-16 | 2023-015823 | 2023-4-20 | JCM 5805 |
Method for detecting spore-forming bacterium | 芽胞形成細菌の検出方法 | Kao Corporation | 花王株式会社 | Ito, Y., Sato, J. | 伊藤 遥介, 佐藤 惇 | WO2023-214588 | 2023-11-9 | 2023-017195 | 2023-5-2 | JCM 1465, JCM 2152, JCM 17690 |
Bacteriolytic agent against enterococcus faecalis | エンテロコッカス・フェカーリスの溶菌剤 | The University of Tokyo, University Public Corporation Osaka | 国立大学法人東京大学, 公立大学法人大阪 | Uematsu, S., Fujimoto, K., Hayashi, T. | 植松 智, 藤本 康介, 林 哲哉 | WO2023-210800 | 2023-11-2 | 2023-016830 | 2023-4-28 | JCM 5804, JCM 8902 |
Enzyme phosphorylating 2'-hydroxyl group of RNA | RNAの2'水酸基をリン酸化する酵素 | The University of Tokyo | 国立大学法人東京大学 | Suzuki, T., Ohira, T., Minowa, K. | 鈴木 勉, 大平 高之, 蓑輪 恵一 | WO2023-195544 | 2023-10-12 | 2023-014605 | 2023-4-10 | JCM 8929, JCM 8930, JCM 9820, JCM 10595, JCM 19564 |
Production method for lactodifucotetraose (LDFT) | ラクトジフコテトラオース(LDFT)の製造法 | Kirin Holdings Kabushiki Kaisha | キリンホールディングス株式会社 | Sugita, T., Sanpei, S. | 杉田 智惇, 三平 崇太郎 | WO2023-182527 | 2023-09-28 | 2023-012041 | 2023-3-24 | JCM 10512 |
Peptide having affinity for and/or inhibitory function against gingipains, and use thereof | ジンジパインに対して親和性及び/又は阻害能を有するペプチド及びその使用 | Mescue-Janusys Inc. | メスキュージェナシス株式会社 | Kitamura, K., Yoshida, C., Otsuka, I., Harada, M. | 北村 幸一郎, 吉田 昼也, 大塚 功, 原田 充訓 | WO2023-182185 | 2023-09-28 | 2023-010461 | 2023-3-16 | JCM 12257 |
Xylose-inducible promoter and use thereof | キシロース誘導性プロモーター及びその使用 | National Agriculture and Food Research Organization | 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構 | Kitamoto, H., Tanaka, T., Miura, A. | 北本 宏子, 田中 拓未, 三浦 敦宏 | WO2023-176835 | 2023-9-21 | 2023-009855 | 2023-3-14 | JCM 10324 |
Lactic acid bacterium for synthesizing plasmalogen, plasmalogen-containing composition, and plasmalogen production method | プラズマローゲン合成用乳酸菌、プラズマローゲン含有組成物及びプラズマローゲンの製造方法 | Institute of Rheological Function of Food Co., Ltd., Kyushu University, National University Corporation | 株式会社 レオロジー機能食品研究所, 国立大学法人九州大学 | Fujino, T., Mawatari, S., Doi, K., Honsho, M. | 藤野 武彦, 馬渡 志郎, 土居 克実, 本庄 雅則 | WO2023-162873 | 2023-8-31 | 2023-005656 | 2023-2-17 | JCM 1166, JCM 5705, JCM 7879, JCM 8726 |
Method for producing oligosaccharide having lewis X skeleton | ルイスX骨格を有するオリゴ糖の製造法 | Kirin Holdings Kabushiki Kaisha | キリンホールディングス株式会社 | Sugita, T. | 杉田 智惇 | WO2023-153461 | 2023-8-17 | 2023-004262 | 2023-2-8 | JCM 13446 |
Cancer-cell proliferation inhibitor and cancer-cell-proliferation inhibition enhancer | がん細胞増殖抑制剤及びがん細胞増殖抑制効果増強剤 | Kyushu University, National University Corporation, Mitsui Norin Co., Ltd. | 国立大学法人九州大学, 三井農林株式会社 | Tachibana, H., Takagaki, A. | 立花 宏文, 高垣 晶子 | WO2023-153020 | 2023-8-17 | 2022-037606 | 2022-10-7 | JCM 9979 |
Cellulose-synthetizing microbe transfectant and use thereof | セルロース合成微生物の形質転換体およびその使用 | Sumitomo Chemical Company, Limited, National University Corporation Kyoto Institute of Technology | 住友化学株式会社, 国立大学法人京都工芸繊維大学 | Aso, Y. | 麻生 祐司 | WO2023-149583 | 2023-8-10 | 2023-003994 | 2023-2-7 | JCM 2805 |
Lactic acid bacterium-containing tablets | 乳酸菌含有錠剤 | Kirin Holdings Kabushiki Kaisha | キリンホールディングス株式会社 | Tanaka, S., Watanabe, J., Kimura, M., Fujimori, Y., Kanda, H., Nagashima, S. | 田中 小百合, 渡邉 順史, 木村 正男, 藤森 賀之, 神田 祐竜, 長嶋 眞也 | WO2023-149554 | 2023-8-10 | 2023-003619 | 2023-2-3 | JCM 5805 |
Method for producing 3-phenylpropionic acid analogue compounds | 3−フェニルプロピオン酸類縁化合物の生産方法 | Maruzen Pharmaceuticals Co., Ltd. | 丸善製薬株式会社 | Awa, R., Nishitani, Y. | 阿波 里佳, 西谷 洋輔 | WO2023-145966 | 2023-8-3 | 2023-003055 | 2023-1-31 | JCM 7777 |
Brain function improving agent | 脳機能改善剤 | Osaka University, Mitsui Norin Co., Ltd. | 国立大学法人大阪大学, 三井農林株式会社 | Ago, Y., Nakagawa, S., Ishimoto, K., Takagaki, A., Oki, S. | 吾郷 由希夫, 中川 晋作, 石本 憲司, 高垣 晶子, 大木 渉吾 | WO2023-120425 | 2023-6-29 | 2022-046424 | 2022-12-16 | JCM 9979 |
Fermented composition and method for producing same | 発酵組成物、及びその製造方法 | Kirin Holdings Kabushiki Kaisha | キリンホールディングス株式会社 | Nakano, A., Kubo, H., Kuwahira, H. | 仲野 亜紀子, 久保 晴菜, 桑平 秀夫 | WO2023-112941 | 2023-6-22 | 2022-045960 | 2022-12-14 | JCM 5805, JCM 20101 |
Establishment of therapy and diagnosis for allergic diseases through control of immunoglobulin-binding protein | 免疫グロブリン結合タンパク質制御によるアレルギー疾患治療法および診断法の確立 | Kanagawa Institute of Industrial Science and Technology, University of Tsukuba, Metagen, Inc. | 地方独立行政法人神奈川県立産業技術総合研究所, 国立大学法人筑波大学, 株式会社メタジェン | Fukuda, S., Nakato, G., Obana, N., Furukawa, R. | 福田 真嗣, 中藤 学, 尾花 望, 古川 梨紗子 | WO2023-100977 | 2023-6-8 | 2022-044364 | 2022-12-1 | JCM 6515, JCM 31371 |
Composition for oral cavity | 口腔用組成物 | Kao Corporation | 花王株式会社 | Sato, K. | 佐藤 佳昌 | WO2023-084922 | 2023-5-19 | 2022-035062 | 2022-9-21 | JCM 5707 |
SARS-CoV-2 proliferation inhibitor | SARS−CoV−2増殖抑制剤 | National Institute of Infectious Diseases, Kirin Holdings Kabushiki Kaisha | 国立感染症研究所, キリンホールディングス株式会社 | Ishii, H., Matano, T., Jonai, K., Ohshio, K., Fujiwara, D. | 石井 洋, 俣野 哲朗, 城内 健太, 大塩 木乃実, 藤原 大介 | WO2023-074820 | 2023-5-4 | 2022-040242 | 2022-10-27 | JCM 5805 |
Beverage, and method for producing same | 飲料、及びその製造方法 | Kirin Holdings Kabushiki Kaisha | キリンホールディングス株式会社 | Suzuki, M., Yotsumoto, Y. | 鈴木 深保子, 四元 祐子 | WO2023-074021 | 2023-5-4 | 2022-018355 | 2022-4-21 | JCM 5805 |
Method for screening bacteria of genus blautia | ブラウチア(Blautia)属細菌のスクリーニング方法 | National Institutes of Biomedical Innovation, Health and Nutrition, Noster Inc. | 国立研究開発法人医薬基盤・健康・栄養研究所, Noster株式会社 | Kunisawa, J., Hosomi, K., Kitao, K. | 國澤 純, 細見 晃司, 北尾 浩平 | WO2023-068279 | 2023-4-27 | 2022-038803 | 2022-10-18 | JCM 17041, JCM 31267 |
Method for producing novel melanoidin having antimicrobial activity and application thereof | 抗菌活性を有する新規メラノイジンの製造方法とその応用 | National University Corporation Hokkaido University | 国立大学法人北海道大学 | Koseki, S., Kitaoka, N., Matsuura, H. | 小関 成樹, 北岡 直樹, 松浦 英幸 | WO2023-068112 | 2023-4-27 | 2022-037898 | 2022-10-11 | JCM 1059 |
Method for producing novel melanoidin having antibacterial activity, and application for same | 抗菌活性を有する新規メラノイジンの製造方法とその応用 | National University Corporation Hokkaido University | 国立大学法人北海道大学 | Koseki, S., Kitaoka, N., Matsuura, H. | 小関 成樹, 北岡 直樹, 松浦 英幸 | WO2023-067825 | 2023-4-27 | 2022-013264 | 2022-3-22 | JCM 1059 |
Bacterium modified to express heterologous Tat protein | 異種Tat系タンパク質を発現するよう改変された細菌 | Ajinomoto Co., Inc. | 味の素株式会社 | Usami, R., Toyazaki, M., Nakamura, H., Matsuda, Y. | 宇佐美 陸, 戸矢崎 未来, 中村 英寛, 松田 吉彦 | WO2023-063314 | 2023-4-20 | 2022-037882 | 2022-10-11 | JCM 31944 |
Threonic-acid-containing composition and method for producing same | トレオン酸含有組成物及びその製造方法 | Morinaga Milk Industry Co., Ltd. | 森永乳業株式会社 | Toda, K., Yoshimoto, S. | 戸田 一弥, 吉本 真 | WO2023-054625 | 2023-4-6 | 2022-036544 | 2022-9-29 | JCM 1112, JCM 1205, JCM 1255 |
Method for promoting production of exopolysaccharide by bifidobacterium bacteria | ビフィドバクテリウム属細菌の菌体外多糖の産生を促進する方法 | Tohoku University | 国立大学法人東北大学 | Tamura, A., Ohtsubo, W., Kitazawa, H., Zhou, B., Arikawa, Y. | 田村 彩佳, 大坪 和香子, 北澤 春樹, 周 冰卉, 有川 優希 | WO2023-048126 | 2023-3-30 | 2022-034944 | 2022-9-20 | JCM 1192, JCM 10602 |
Novel microorganism, agent against white spot syndrome virus containing novel microorganism or like, method for producing same, and controlling method against white spot syndrome virus | 新規微生物、新規微生物等を含有する抗ホワイトスポットウイルス剤およびその製造方法、並びに抗ホワイトスポットウイルスの防除方法 | The Kansai Electric Power Co., Inc., National University Corporation Tokyo University of Marine Science and Technology | 関西電力株式会社, 国立大学法人東京海洋大学 | Tanaka, S., Okuhata, H., Hirono, I., Kondo, H., Ito, K. | 田中 聡, 奥畑 博史, 廣野 育生, 近藤 秀裕, 伊藤 開 | WO2023-022080 | 2023-2-23 | 2022-030514 | 2022-8-10 | JCM 9221, JCM 13300, JCM 13589 |
Method for improving flavor of food | 食品の風味を改善する方法 | Ajinomoto Co., Inc. | 味の素株式会社 | Toyazaki, M., Hiratani, M., Hayashi, K., Suzuki, M., Yahagi, D., Usami, R., Kuroda, M., Mizuno, M., Seki, T., Tajima, Y. | 戸矢崎 未来, 平谷 萌恵, 林 和之, 鈴木 真志, 矢萩 大貴, 宇佐美 陸, 黒田 素央, 水野 匡貴, 関 俊人, 田島 義教 | WO2023-013655 | 2023-2-9 | 2022-029709 | 2022-8-2 | JCM 1102, JCM 1465, JCM 12072 |
Packaged beverage having suppressed offensive taste and odor associated with lactic acid bacteria, and method for producing same | 乳酸菌による異味異臭が抑制された容器詰飲料、及びその製造方法 | Kirin Beverage Company, Limited | キリンビバレッジ株式会社 | Kitazawa, A., Miyamoto, K. | 北澤 あゆみ, 宮本 花野 | WO2023-013364 | 2023-2-9 | 2022-027217 | 2022-7-11 | JCM 5805 |
Lactobacillus-containing beverage and method for producing same | 乳酸菌含有飲料およびその製造方法 | Kirin Holdings Kabushiki Kaisha | キリンホールディングス株式会社 | Hirose, Y., Sugihara, Y., Kokubo, T., Tsuji, T., Murakawa, H. | 廣瀬 友, 杉原 圭彦, 小久保 健, 辻 俊一, 村川 葉月 | WO2023-008527 | 2023-2-2 | 2022-029123 | 2022-7-28 | JCM 5805 |
MEL-producing recombinant microorganism | MEL産生組換え微生物 | National Institute of Advanced Industrial Science and Technology, Toyobo Co., Ltd. | 国立研究開発法人産業技術総合研究所, 東洋紡株式会社 | Saika, A., Morita, T., Wada, K., Fujii, T., Yamamoto, S., Sugahara, T., Kawahara, A., Kawai, A. | 雜賀 あずさ, 森田 友岳, 和田 圭介, 藤井 達也, 山本 周平, 菅原 知宏, 川原 顕生, 川井 淳 | WO2023-286776 | 2023-1-19 | 2022-027444 | 2022-7-12 | JCM 16987 |
Autophagy-activating composition | オートファジー活性化用組成物 | National University Corporation Tokyo Medical and Dental University, Meiji Co., Ltd. | 国立大学法人 東京医科歯科大学, 株式会社明治 | Shimizu, S., Watanabe, Y., Sashihara, T. | 清水 重臣, 渡邊 祐美子, 指原 紀宏 | WO2023-286754 | 2023-1-19 | 2022-027341 | 2022-7-12 | JCM 1023, JCM 1053, JCM 1097, JCM 1126, JCM 1132, JCM 1134, JCM 1149, JCM 8130, JCM 12515 |
Clostridium perfringens sporulation inhibitor | クロストリジウム パーフリンジェンスの芽胞形成抑制剤 | Ajinomoto Co., Inc. | 味の素株式会社 | Uehara, A., Sakamoto, Y. | 上原 章敬, 坂元 康晃 | WO2023-282255 | 2023-1-12 | 2022-026692 | 2022-7-5 | JCM 1190 |
Lactic acid bacterium capable of extracellular production of spermidine | スペルミジンを菌体外に生産する乳酸菌 | National University Corporation Kyoto Institute of Technology | 国立大学法人京都工芸繊維大学 | Suzuki, H. | 鈴木 秀之 | WO2023-281787 | 2023-1-12 | 2022-004877 | 2022-2-8 | JCM 2257 |
Proliferation promoter for lactic acid bacteria and bifidobacteria | 乳酸菌およびビフィズス菌増殖促進剤 | Ishikawa Prefectural Public University Corporation, Nihon Shokuhin Kako Co., Ltd. | 石川県公立大学法人, 日本食品化工株式会社 | Matsumoto, K., Miwa, T., Hirai, H., Takagi, H. | 松本 健司, 三輪 智弘, 平井 宏和, 高木 宏基 | WO2023-277041 | 2023-1-05 | 2022-025846 | 2022-6-28 | JCM 1131, JCM 1136, JCM 1192, JCM 1194, JCM 1200, JCM 1222, JCM 1275, JCM 2012, JCM 6320, JCM 6553, JCM 6767, JCM 7790, JCM 10602, JCM 14655, JCM 15631, JCM 17583 |