JCM strains in patent publications in 2022

Title発明の名称Applicant出願人Inventor発明者Publication numberDate of publicationApplication numberDate of filingJCM strain No.
Screening method for compound that prevents colon cancer, and colon cancer testing method大腸癌を予防する化合物のスクリーニング方法、大腸癌の検査方法Osaka Univ, Japanese Foundation for Cancer Research国立大学法人大阪大学、公益財団法人がん研究会Hara, E., Okumura, S., Konishi, Y., Narukawa, M., Nagayama, S.原 英二, 奥村 慎太郎, 小西 雄介, 成川 恵, 長山 聡2022-1919752022-12-282021-1005382021-6-16JCM 1040, JCM 1769, JCM 6323, JCM 8525, JCM 8532, JCM 10004, JCM 10645, JCM 11150, JCM 12968, JCM 12970, JCM 15636, JCM 16135
Methods for producing lipid and fatty acid composition, and fatty acid composition脂質および脂肪酸組成物の製造方法、ならびに脂肪酸組成物Yaegaki Hakko Giken KK, Osaka Research Institute of Industrial Science and Technology, National Institute of Advanced Industrial Science and Technologyヤヱガキ醗酵技研株式会社、地方独立行政法人大阪産業技術研究所、国立研究開発法人産業技術総合研究所Nagao, H., Tanaka, S., Yamashita, K., Naruhiro, K., Kamisaka, Y., Kimura, K.永尾 寿浩, 田中 重光, 山下 和彦, 成廣 和枝, 神坂 泰,木村 和義2022-1901422022-12-222022-1776952022-11-4JCM 8702, JCM 16544, JCM 16545, JCM 16546
Agent for inhibiting formation of biofilm by intraoral pathogenic bacteria, and intraoral formulation口腔内病原細菌のバイオフィルム形成抑制剤、及び、口腔用製剤Pias Arise KKピアス株式会社Kunigome, K., Hashimoto, Y., Seino, H., Hisatsune, Y., Hamada, K.國米 恵子, 橋本 佳典, 情野 治良, 久恒 幸也, 濱田 和彦2022-1890882022-12-222021-974642021-6-10JCM 5708, JCM 8349, JCM 8351, JCM 8525, JCM 8532
Novel antiobestic and antidiabetic probiotics新規抗肥満・抗糖尿病プロバイオティクスInstitute of Physical and Chemical Research, Kanagawa Institute of Industrial Science Technology, National Institutes of Biomedical Innovation Health Nutrition, Univ of Tokyo国立研究開発法人理化学研究所、地方独立行政法人神奈川県立産業技術総合研究所、国立研究開発法人医薬基盤・健康・栄養研究所、国立大学法人 東京大学Takeuchi, N., Ono, H., Suda, W., Nakanishi, Y.,Kubota, T., Kubota, N.竹内 直志, 大野 博司, 須田 亙, 中西 裕美子, 窪田 哲也, 窪田 直人2022-1879902022-12-202022-833022022-5-20JCM 11232, JCM 16068, JCM 16770, JCM 31256
Visceral fat reducing agent内臓脂肪低減剤Kao Corp, Hirosaki Univ花王株式会社、国立大学法人弘前大学Osato, N., Nakamichi, S., Maeda, H., Mori, K., Katashima, M.大里 直樹, 中路 重之, 前多 隼人, 森 建太, 片嶋 充弘2022-1844242022-12-132021-922692021-6-1JCM 14655
Plant growth regulator and method for producing the same植物成長調整剤及びその製造方法Yukijirushi Shubyo KK雪印種苗株式会社Koyari, R., Maki, Y., Urashima, M., Sakuma, F., Soejima, H.小鑓 亮介, 眞木 祐子, 浦島 三眞子, 佐久間 太, 副島 洋2022-1834352022-12-132021-907482021-5-31JCM 1136, JCM 1149, JCM 12183
Lactic acid bacteria with immunostimulatory activity免疫賦活化作用を有する乳酸菌Tokyo Institute of Technology, Gourmet Navigator Inc国立大学法人東京工業大学、株式会社ぐるなびYamada, T., Sawada, K.山田 拓司, 澤田 和典2022-1790992022-12-22021-863552021-5-21JCM 1558
Feed composition and method for manufacturing the same飼料組成物およびその製造方法National Agriculture and Food Research Organization国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構Nishimoto, K., Tono, M., Yamazaki, M., Kiyoshi, T., Kobayashi, H., Otsu, H.西本 完, 遠野 雅徳, 山崎 信, 清 多佳子, 小林 寿美, 大津 晴彦2022-1777962022-12-12022-496202022-3-25JCM 1194, JCM 1211, JCM 6291, JCM 8222, JCM 11165, JCM 19995
Methods for producing recombinant microorganisms and compounds組換え微生物及び化合物の製造方法Asahi Kasei Corp旭化成株式会社Yamada, Y., Miyatake, R., Isaka, K.山田 祐太朗, 宮武 令, 井阪 光二2022-1712922022-11-112021-778652021-4-30JCM 1829
Agent for promoting proliferation of Lactococcus乳酸球菌の増殖促進剤Kirin Holdings Co Ltdキリンホールディングス株式会社Hirose, Y., Murakawa, H.廣瀬 友, 村川 葉月2022-1706332022-11-102021-1015002021-6-18JCM 5805
Compositions comprising bacterial strains細菌株を含む組成物4D Pharma Research Limited Mulder, I., Holt, S., Mccluskey, S., Lennon, G., Ahmed, S.2022-1696602022-11-92022-1306032022-8-18JCM 1298
Cleaner composition for intraoral attachments口腔内装着器具用洗浄剤組成物Kao Corp花王株式会社Handa, T., Chiba, A., Sonoi, A.半田 拓弥, 千葉 厚子, 園井 厚憲2022-1694282022-11-92022-74212022-1-20JCM 1542, JCM 5705
Antimicrobial plating film, and method of producing the same抗微生物性めっき皮膜およびその製造方法Sun-KK Corpサン工業株式会社Nakada, K.中田 康介2022-1673932022-11-42021-731582021-4-23JCM 1649
Dried fish and production method of dried fish魚節及び魚節の製造方法Yamaki Co Ltdヤマキ株式会社Kuwata, M., Kijima, S., Tokura, T., Inoue, T., Inada, A., Kono, R.桑田 光作, 来島 壮, 都倉 孝之, 井上 岳人, 稲田 明宏, 河野 竜一2022-1608462022-10-202021-653142021-4-7JCM 1575
Composition for accelerating production of fermentation product from fermentation raw material, and production method of fermented article employing the same発酵原料の発酵産物の産生促進用組成物及びそれを使用する発酵製品の製造方法Tokyo Institute of Technology, Gourmet Navigator Inc国立大学法人東京工業大学、株式会社ぐるなびYamada, T., Yamamoto, M., Koyano, H., Sawada, K., Yago, H.山田 拓司, 山本 希, 小谷野 仁, 澤田 和典, 矢後 妃奈子2022-1573252022-10-142021-614712021-3-31JCM 13832
Composition for inhibiting production of fermentation product from fermentation raw material, and production method of fermented article employing the same発酵原料の発酵産物の産生抑制用組成物及びそれを使用する発酵製品の製造方法Tokyo Institute of Technology, Gourmet Navigator Inc国立大学法人東京工業大学,株式会社ぐるなびYamada, T., Yamamoto, M., Koyano, H., Sawada, K., Yago, H.山田 拓司, 山本 希, 小谷野 仁, 澤田 和典, 矢後 妃奈子2022-1573162022-10-142021-614572021-3-31JCM 13832
Method for producing functional substance機能性物質の製造方法Daicel Corp株式会社ダイセルOtani, A., Yamamoto, H.大谷 彬, 山本 浩明2022-1489432022-10-62021-508322021-3-24JCM 6421
Ethylene production methodエチレン生産方法Kumagai Gumi Co Ltd株式会社熊谷組Nakamura, T.中村 孝道2022-1463252022-10-52021-472272021-3-22JCM 3863
Packaged tea beverage that is less prone to degradation of liquid color during heat sterilization, and production method for the same加熱殺菌時の液色劣化が抑制された容器詰茶飲料、及びその製造方法Kirin Holdings Co Ltdキリンホールディングス株式会社Suzuki, M., Yotsumoto, Y.鈴木 深保子, 四元 祐子2022-1454472022-10-42021-1667512021-10-11JCM 5805
Packaged tea beverage that is less prone to paper odor, and production method for the same紙臭が抑制された容器詰茶飲料、及びその製造方法Kirin Holdings Co Ltdキリンホールディングス株式会社Suzuki, M., Yotsumoto, Y.鈴木 深保子, 四元 祐子2022-1454462022-10-42021-1667502021-10-11JCM 5805
Gluten-modifying enzymeグルテン改良用酵素Mitsubishi Corporation Life Sciences Ltd三菱商事ライフサイエンス株式会社Fujii, D., Kusaka, M., Kawajiri, A.藤井 大樹, 日下 舞, 川尻 彩音2022-1439082022-10-32021-446882021-3-18JCM 16226
Methanogen having ability to decompose tetramethylammonium hydroxide水酸化テトラメチルアンモニウム分解能を有するメタン生成古細菌Niigata Institute of Science, Technology National Institute for Environmental Studies学校法人 新潟科学技術学園、国立研究開発法人国立環境研究所Iguchi, A., Tamatsubo, K.井口 晃徳, 珠坪 一晃2022-1400972022-9-262021-407522021-3-12JCM 1311
Method for decomposing plasticプラスチックの分解方法Toyo Seikan Group Holdings Ltd東洋製罐グループホールディングス株式会社Isshiki, A.一色 淳憲2022-1396622022-9-262021-401462021-3-12JCM 9676
Culture medium, screening method for microorganisms, and screening kit培養培地、微生物のスクリーニング方法、及びスクリーニング用キットToyo Seikan Group Holdings Ltd東洋製罐グループホールディングス株式会社Isshiki, A.一色 淳憲2022-1396612022-9-262021-401452021-3-12JCM 9676
Fermentation composition having improved shape retentivity, and method for producing the same保形性が改善された発酵組成物、及びその製造方法Koiwai Nyugyo KK小岩井乳業株式会社Fujita, A., Nakano, A., Ueda, K., Kuwadaira, H.藤田 淳, 仲野 亜紀子, 植田 一馬, 桑平 秀夫2022-1360182022-9-152022-322422022-3-3JCM 5805
Agent for inhibiting phenol production by tyrosine phenol-lyase and/or indole production by tryptophan indole-lyaseチロシンフェノールリアーゼによるフェノール生成及び/又はトリプトファンインドールリアーゼによるインドール生成の阻害剤Tohoku Univ国立大学法人東北大学Nakayama, T., Oikawa, D., Abe, T., Katayama, T.中山 亨, 及川 大樹, 阿部 高明, 片山 高嶺2022-1359782022-9-152022-269182022-2-24JCM 1396, JCM 1658, JCM 5827, JCM 12991
Tissue paper for deodorization and disinfection消臭抗菌薄葉紙Corelex Sanei Co Ltdコアレックス三栄株式会社Toran,A.B.2022-1288832022-9-52021-273402021-2-24JCM 1649
Novel strains of Pseudozyma antarcticaシュードザイマ・アンタクティカの新規菌株National Agriculture and Food Research Organization, National Institute of Advanced Industrial Science and Technology国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構、国立研究開発法人産業技術総合研究所Kitamoto, H., Suzuki, T., Yarimizu, T., Yamashita, Y., Watabe, T., Morita, T., Koike, H.北本 宏子, 鈴木 健, 鎗水 透, 山下 結香, 渡部 貴志, 森田 友岳, 小池 英明2022-1268642022-8-302022-1062362022-6-30JCM 3941, JCM 10318, JCM 10321, JCM 10323, JCM 10324
Soil improver, soil improving kit, plant disease inhibitor, plant disease inhibiting kit, and soil improving method土壌改良剤、土壌改良用キット、植物病害抑制剤、植物病害抑制用キット、並びに土壌改良方法Kagome Co Ltdカゴメ株式会社Nakajima, Y., Iwase, Y.中島 佳子, 岩瀬 雄一2022-1244392022-8-252021-880382021-5-26JCM 10489
Novel strains of Pseudozyma antarcticaシュードザイマ・アンタクティカの新規菌株National Agriculture and Food Research Organization, National Institute of Advanced Industrial Science and Technology国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構、国立研究開発法人産業技術総合研究所Kitamoto, H., Suzuki, T., Yarimizu, T., Yamashita, Y., Watabe, T., Morita, T., Koike, H.北本 宏子, 鈴木 健, 鎗水 透, 山下 結香, 渡部 貴志, 森田 友岳, 小池 英明2022-1216402022-8-192022-1062372022-6-30JCM 3941, JCM 10318, JCM 10321, JCM 10323, JCM 10324
Fermentation composition improved in flavor, and method for producing the same香味が改善された発酵組成物、及びその製造方法Koiwai Nyugyo KK小岩井乳業株式会社Yamazaki, H., Sugiyama, S.山崎 大樹, 杉山 晋也2022-1204172022-8-182021-172982021-2-5JCM 5805
Immunostimulant免疫賦活剤Ikeda Shokken KK池田食研株式会社Nakamura, N.,Nitta, S.中村 直樹, 新田 祥子2022-1110732022-7-292021-2155362021-12-16JCM 6070
Method for producing silk fermentation product using lactic acid bacterium乳酸菌によるシルク発酵品の製造方法Kimono Brain Corp株式会社 きものブレインOkamoto, M.岡元 松男2022-1071552022-7-212021-19152021-1-8JCM 1149
Methods for purifying antigen binding molecules, nucleic acid compositions, vector compositions, cells and Bacteroides dorei抗原結合分子、核酸組成物、ベクター組成物、細胞およびBacteroides doreiの精製方法Kanagawa Institute of Industrial Science and Technology, Keiogijuku地方独立行政法人神奈川県立産業技術総合研究所、慶應義塾Nakato, G., Inoue, K., Inoue, H., Fukuda, S.中藤 学, 井上 浄, 井上 ひかる, 福田 真嗣2022-1037082022-7-82020-2185012020-12-28JCM 1217, JCM 1397, JCM 1649, JCM 1717, JCM 5824, JCM 5825, JCM 5826, JCM 5827, JCM 5828, JCM 9496, JCM 13464, JCM 13471, JCM 30893, JCM 31915
Low molecular elastin peptide低分子エラスチンペプチドMitsubishi Corporation Life Sciences Ltd三菱商事ライフサイエンス株式会社Sakai, Y., Fujii, D.酒井 祐貴子, 藤井 大樹2022-1028752022-7-72020-2178992020-12-25JCM 16226
Elastin peptideエラスチンペプチドMitsubishi Corporation Life Sciences Ltd三菱商事ライフサイエンス株式会社Sakai, Y., Fujii, D.酒井 祐貴子, 藤井 大樹2022-1028742022-7-72020-2178982020-12-25JCM 16226
Composition for oral cavity口腔用組成物Nippon Zettoc Co Ltd日本ゼトック株式会社Sakaguchi, R., Inagaki, M.坂口 梨沙子, 稲垣 みずき2022-1017892022-7-72020-2160902020-12-25JCM 5705
Method of preparing nucleic acid sample核酸試料の調製方法Kao Corp花王株式会社Inoue, T., Hachiya, A.井上 高良, 八谷 輝 2022-975072022-6-302022-650242022-4-11JCM 2414
Ostrich antibody for bacterial infectious diseases細菌感染症用ダチョウ抗体Ostrich Pharma KKオーストリッチファーマ株式会社Tsukamoto, Y.塚本 康浩2022-937352022-6-232022-770192022-5-9JCM 16554
Novel lactonase新規ラクトナーゼDaicel Corp株式会社ダイセルOgawa, J., Kishino, S., Yamamoto, H., Kudou, M.小川 順, 岸野 重信, 山本 浩明, 工藤 眞丈2022-898212022-6-162022-421012022-3-17JCM 12243
Method for preventing disease of seafood魚介類の病気の予防方法Tokai National Higher Education & Research System国立大学法人東海国立大学機構Hori, K., Arakawa, T.堀 克敏, 荒川 友子2022-896722022-6-162020-2022572020-12-4JCM 1043, JCM 1207, JCM 21327
Microorganism carrier and production method thereof微生物担体およびその製造方法Tokai National Higher Education and Research System国立大学法人東海国立大学機構Arakawa, T., Hori, K.荒川 友子, 堀 克敏2022-896712022-6-162020-2022562020-12-4JCM 1027
Bifidobacteria regulating expression of clock gene時計遺伝子の発現を制御するビフィズス菌Nissin Foods Holdings Co Ltd日清食品ホールディングス株式会社Okada, M., Nagasaki, Y., Oki, A.岡田 元弘, 長崎 恭久, 大木 篤史2022-887872022-6-152020-2008152020-12-3JCM 1217
Lactic acid bacteria with immunostimulatory activity免疫賦活化作用を有する乳酸菌Tokyo Institute of Technology, Gourmet Navigator Inc国立大学法人東京工業大学、株式会社ぐるなびYamada, T., Sawada, K.山田 拓司, 澤田 和典7077458(発行日)2022-5-302021-864602021-5-21JCM 11031
Bacterium, IL10 gene expression promotor, immune response control promotor, and pharmaceutical preparation細菌、IL10遺伝子発現亢進剤、免疫応答制御亢進剤、及び製剤Biogenomics Co Ltd株式会社バイオジェノミクスHonda, H., Kawazu, R., Fuchigami, T.本多 英俊, 河津 良子, 渕上 太郎7076840(発行日)2022-5-302020-2114522020-12-21JCM 1012, JCM 1040, JCM 1059, JCM 1120, JCM 1134, JCM 1136, JCM 1192, JCM 1210, JCM 1217, JCM 1255, JCM 1275, JCM 2124, JCM 5344, JCM 8130, JCM 11125, JCM 20398
Blautia bacteria proliferation promoting compositionブラウティア属細菌増殖促進用組成物Morinaga Milk Ind Co Ltd森永乳業株式会社Horigome, A., Odamaki, T.堀米 綾子, 小田巻 俊孝2022-800352022-5-272020-1909762020-11-17JCM 17041, JCM 31267
DPP-4 inhibitory compositionDPP−4阻害用組成物Snow Brand Milk Products Co Ltd雪印メグミルク株式会社Kono, M., Kamuragi, T.河野 通生, 冠木 敏秀2022-798572022-5-272020-1906962020-11-17JCM 1120
Method for producing membrane vesicle in which target substance is encapsulated対象物質が封入された膜小胞の製造方法Univ of Tsukuba国立大学法人 筑波大学Toyofuku, M., Nomura, N., Usukura, Y.豊福 雅典, 野村 暢彦, 臼倉 雄紀2022-776762022-5-242020-1886062020-11-12JCM 14847
Oral composition口腔用組成物Kao Corp花王株式会社Tanaka, R., Sato, T.田中 隆介, 佐藤 智哉2022-763982022-5-92020-1868092020-11-9JCM 5705
Antimicrobial agent useful for wide range of microorganisms including Coronaviruses (for example, SARS-CoV-2)コロナウイルス(例えば、SARS−CoV−2)を含む広範な微生物に有用な抗微生物剤Ippan ZH Shiniryozaidan一般財団法人新医療財団Maki, S., Toshimori, S.真木 修一, 利森 幸子2022-754732022-5-182021-777262021-4-30JCM 2013
Lactic acid bacteria with hair growth and hair restoration effects発毛・育毛効果を有する乳酸菌Nissin Foods Holdings Co Ltd日清食品ホールディングス株式会社Mori, A., Sunada, Y., Tanii, Y., Uehara, K., Iki, A.森 綾香, 砂田 洋介, 谷井 勇介, 上原 和也, 伊木 明美2022-680402022-5-92020-1769702020-10-21JCM 1149
Lactic acid bacteria and acquisition method thereof as well as foods and drinks comprising lactic acid bacteria乳酸菌及びその取得方法並びに乳酸菌含有飲食品Institute of National Colleges of Technology Japan, Miyatou Yaso Kenkyusho:KK独立行政法人国立高等専門学校機構、株式会社 ミヤトウ野草研究所Takaya, T., Ishiyama, Y.高屋 朋彰, 石山 洋平2022-638282022-4-222020-2141702020-12-23JCM 1132
Detergent composition for intraorally wearable implements口腔内装着器具用洗浄剤組成物Kao Corp花王株式会社Handa, T., Sato, T.半田 拓弥, 佐藤 智哉2022-603822022-4-142022-246092022-2-21JCM 1542, JCM 5705
Detergent composition for intraoral wearable implement口腔内装着器具用洗浄剤組成物Kao Corp花王株式会社Handa, T., Chiba, A.半田 拓弥, 千葉 厚子2022-599732022-4-142020-1679122020-10-2JCM 1542, JCM 5705
Agent for keeping lactic acid-producing bacterial flora, oral composition including the same, and method for keeping lactic acid-producing bacterial flora乳酸産生菌叢の保持剤ならびにそれを用いた経口組成物および乳酸産生菌叢の保持方法Morishita Jintan Co Ltd森下仁丹株式会社Yamaguchi, D.山口 大貴2022-535252022-4-52021-1533022021-9-21JCM 1217, JCM 1275
Intestinal bacterial flora improving composition腸内細菌叢改善用組成物Snow Brand Milk Products Co Ltd雪印メグミルク株式会社Tsukahara, T., Kada, S., Ogawa, N., Kimura, A.塚原 拓也, 加田 茂樹, 小川 七菜, 木村 彰2022-527152022-4-42021-1151822021-7-12JCM 1200, JCM 1217, JCM 1275, JCM 5707, JCM 5826, JCM 5828, JCM 6515, JCM 10188, JCM 11232, JCM 12243, JCM 13471, JCM 17041, JCM 17463, JCM 31264, JCM 31340, JCM 31915, JCM 32125
Intestinal flora improving agent腸内フローラ改善剤Hydrox Incハイドロックス株式会社Oishi, H., Tani, H., Hattori, T.大石 一二三, 谷 久典, 服部 隆史2022-509982022-3-312020-1572282020-9-18JCM 30893
Methods for identifying bacteria using sample bacterial RNA and kits therefor試料細菌のRNAを用いた細菌同定方法及びそのためのキットMitsui Chemicals Inc三井化学株式会社Morishige, T., Amano, A., Yanai, H., Endo, A., Tsuji, K.森重 敬, 天野 仰, 矢内 久陽, 遠藤 絢子, 辻 健太郎2022-467282022-3-232022-1892022-1-4JCM 1649, JCM 5962
Oral cavity flora improving/maintaining agent, plaque/tartar removing agent, and tartar formation preventive agent口腔内フローラ改善・維持剤、プラーク/歯垢の除去及び歯石形成予防剤Acacia-No-Ki Co Ltd, Kyushu Univ株式会社アカシアの樹、国立大学法人九州大学Kataoka, T., Ogawa, S., Kobayashi, T., Shimizu, K.片岡 武司, 小川 壮介, 小林 知樹, 清水 邦義2022-460822022-3-232020-1519482020-9-10JCM 8532
Spray liquid噴霧液Mtg:KK株式会社 MTGMatsushita, T.松下 剛2022-458832022-3-222021-301332021-2-26JCM 5491
Electrolytic water spray device電解水噴霧装置Mtg:KK株式会社 MTGMatsushita, T.松下 剛2022-455472022-3-222020-1511982020-9-9JCM 5491
Cleaner composition for intraoral attachments口腔内装着器具用洗浄剤組成物Kao Corp花王株式会社Ohashi, M., Handa, T.大橋 正俊, 半田 拓弥2022-451792022-3-182020-1507272020-9-8JCM 1542, JCM 5705
Methods for producing valiolamine and vogliboseバリオールアミン及びボグリボースの製造方法Kyowa Hakko Bio Co Ltd協和発酵バイオ株式会社Koketsu, K., Tabata, K., Hayashi, M.纐纈 健人, 田畑 和彦, 林 幹朗2022-450012022-3-182020-1504492020-9-8JCM 9917
Method for producing granule, and granule顆粒の製造方法及び顆粒Mitsui Sugar Co Ltd三井製糖株式会社Murata, S., Kirisawa, F., Sato, J., Hagiwara, K.村田 晋一, 桐澤 文恵, 佐藤 仁一, 萩原 克嗣2022-448332022-3-172022-130312022-1-31JCM 8130
Bifidobacterium inhibiting IL-17 productionIL−17の産生を抑制するビフィズス菌Nissin Foods Holdings Co Ltd日清食品ホールディングス株式会社Tanii, Y., Sunada, Y., Uehara, K., Iki, A., Mori, A.谷井 勇介, 砂田 洋介, 上原 和也, 伊木 明美, 森 綾香2022-420422022-3-142020-1472082020-9-2JCM 1217
Bifidobacterium inhibiting expression of muscle atrophy gene筋萎縮遺伝子の発現を抑制するビフィズス菌Nissin Foods Holdings Co Ltd日清食品ホールディングス株式会社Iki, A., Sunada, Y., Tanii, Y., Uehara, K., Mori, A.伊木 明美, 砂田 洋介, 谷井 勇介, 森 綾香2022-420412022-3-142020-1472072020-9-2JCM 1192
Thermostable bile salt hydrolase and oral composition耐熱性胆汁酸塩加水分解酵素および経口組成物National Institute of Advanced Industrial Science and Technology, Research Organization of Information and Systems国立研究開発法人産業技術総合研究所、大学共同利用機関法人情報・システム研究機構Tamaki, H., Kusada, H., Arita, M.玉木 秀幸, 草田 裕之, 有田 正規2022-386942022-3-102020-1433142020-8-27JCM 5343
Interferon-γ production promoterインターフェロン−γ産生促進剤Kyushu Univ, Mitsui Norin Co Ltd国立大学法人九州大学、三井農林株式会社Tachibana, H., Takagaki, A.立花 宏文, 高垣 晶子2022-383192022-3-102020-1427552020-8-26JCM 9979
Cleaning agent composition for intraoral wear appliances口腔内装着器具用洗浄剤組成物Kao Corp花王株式会社Handa, T., Anami, H.半田 拓弥, 阿南 秀人2022-367062022-3-82020-1410562020-8-24JCM 1542, JCM 5705
Germ, lL10 gene expression promoting agent, and pharmaceutical preparation細菌、IL10遺伝子発現亢進剤、及び製剤Biogenomics Co Ltd株式会社バイオジェノミクスHonda, H., Kawazu, R., Fuchigami, T.本多 英俊, 河津 良子, 渕上 太郎2022-334442022-3-22020-1373312020-8-17JCM 1012, JCM 1040, JCM 1059, JCM 1120, JCM 1134, JCM 1136, JCM 1192, JCM 1210, JCM 1217, JCM 1255, JCM 1275, JCM 2124, JCM 5344, JCM 8130, JCM 11125, JCM 20398
Antibacterial agents and oral compositions抗菌剤および口腔用組成物Tsukamoto Yoshinori塚本 義則Tsukamoto, Y.塚本 義則2022-276812022-2-142020-1342122020-7-14JCM 1924
One or more primers or probes specific for Bifidobacterium breveビフィドバクテリウム・ブレーベに対して特異的な1以上のプライマーまたはプローブHU Group Research Institute GK合同会社H.U.グループ中央研究所Yuhara, S., Nakabayashi, T.湯原 悟志, 中林 武尊2022-251532022-2-92021-1956872021-12-1JCM 1192, JCM 1217
Primer pair for mecA gene amplification, mecA gene detection kit, and mecA gene detection methodmecA遺伝子増幅用プライマーペア、mecA遺伝子検出キット及びmecA遺伝子検出方法Mitsui Chemicals Inc三井化学株式会社Amano, A., Endo, A., Yanai, H., Tsuji, K., Morishige, T.天野 仰, 遠藤 絢子, 矢内 久陽, 辻 健太郎, 森重 敬2022-251172022-2-92021-1786572021-11-1JCM 2151, JCM 16555, JCM 31453
Method for producing fermented product発酵物の製造方法Nagase Beautycare Co Ltd株式会社ナガセビューティケァIto, H., Miyazaki, T., Ikami, K.伊藤 久富, 宮崎 寿次, 位上 健太郎2022-229802022-2-72021-954982021-6-7JCM 1134
Milk flavor mprover and method for improving milk flavor of food and drink乳風味改善剤および飲食品の乳風味改善方法Taiyo Corp大洋香料株式会社Aoishi, A., Yamaoka, M.青石 晃宏, 山岡 優2022-212052022-2-22020-1246672020-7-21JCM 1017, JCM 1134
Saltiness enhancer塩味増強剤Taiyo Corp大洋香料株式会社Yamaoka, M., Aoishi, A.山岡 優, 青石 晃宏2022-209972022-2-22020-1243232020-7-21JCM 1061, JCM 1112, JCM 1115, JCM 5890
Cleaning agent composition for intraorally mounted appliances口腔内装着器具用洗浄剤組成物Kao Corp花王株式会社Sonoi, A., Handa, T., Sato, T.園井 厚憲, 半田 拓弥, 佐藤 智哉2022-82822022-1-132021-1202652021-7-21JCM 1542, JCM 5705
Intraoral flora improver口腔内細菌叢改善剤Ohki Pharmaceutical Co Ltd大木製薬株式会社Amano, S.天野 滋2022-80452022-1-132021-670862021-4-12JCM 25175, JCM 25611, JCM 33277
Detergent composition for intraorally wearable implements口腔内装着器具用洗浄剤組成物Kao Corp花王株式会社Handa, T., Sato, T.半田 拓弥, 佐藤 智哉2022-79532022-1-132021-104082021-1-26JCM 1542, JCM 5705
Compositions comprising bacterial strains細菌株を含む組成物4D Pharma Research LimitedGrant, G., Patterson, A.M., Mulder, I., Mccluskey, S., Raftis, E.2022-30862022-1-112021-1648032021-10-6JCM 7017
One or more primers or probes specific for bacteroides fragilisバクテロイデス・フラジリスに対して特異的な1以上のプライマーまたはプローブHU Group Research Institute GK合同会社H.U.グループ中央研究所Yuhara, S., Nakabayashi, T.湯原 悟志, 中林 武尊2022-25062022-1-112021-698842021-4-16JCM 11019
Composition for inhibiting production of fermentation product from fermentation raw material, and production method of fermented article employing the same発酵原料の発酵産物の産生抑制用組成物及びそれを使用する発酵製品の製造方法Tokyo Institute of Technology, Gourmet Navigator Inc国立大学法人東京工業大学、株式会社ぐるなびYamada, T., Yamamoto, M., Koyano, H., Sawada, K., Yago, H.山田 拓司, 山本 希, 小谷野 仁, 澤田 和典, 矢後 妃奈子69739682021-12-12021-879472021-5-25JCM 13832
Composition for accelerating production of fermentation product from fermentation raw material, and production method of fermented article employing the same発酵原料の発酵産物の産生促進用組成物及びそれを使用する発酵製品の製造方法Tokyo Institute of Technology, Gourmet Navigator Inc国立大学法人東京工業大学、株式会社ぐるなびYamada, T., Yamamoto, M., Koyano, H., Sawada, K., Yago, H.山田 拓司, 山本 希, 小谷野 仁, 澤田 和典, 矢後 妃奈子69531062021-10-272021-879712021-5-25JCM 13832
Lactic acid bacteria with immunostimulatory sedation免疫鎮静作用を有する乳酸菌Tokyo Institute of Technology, Gourmet Navigator Inc国立大学法人東京工業大学、株式会社ぐるなびYamada, T., Sawada, K.山田 拓司, 澤田 和典69281952021-9-12021-864012021-5-21JCM 1558
Cleaning agent composition for intraorally mounted appliances口腔内装着器具用洗浄剤組成物Kao Corp花王株式会社Sonoi, A., Handa, T., Sato, T.園井 厚憲, 半田 拓弥, 佐藤 智哉69213492021-8-182021-104112021-1-26JCM 1542, JCM 5705
Antimicrobial agent useful for wide range of microorganisms including coronaviruses (for example, SARS-CoV-2)コロナウイルス(例えば、SARS−CoV−2)を含む広範な微生物に有用な抗微生物剤Ippan ZH Shiniryozaidan一般財団法人新医療財団Maki, S., Toshimori, S.真木 修一, 利森 幸子68844472021-6-92020-1859662020-11-6JCM 2013
Novel bacterium that contributes to mass production of propionic acid precursor substanceプロピオン酸前駆物質の大量生産に資する新規細菌National Agriculture and Food Research Organization国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構Shinkai, T.真貝 拓三WO2022-2650142022-12-222022-0238112022-6-14JCM 6563, JCM 8958
Internal standard nucleic acid for quantifying eukaryotic microorganism真核微生物を定量するための内部標準核酸National Institute of Advanced Industrial Science and Technology国立研究開発法人産業技術総合研究所Tourlousse, D., Sekiguchi, Y.トゥールース ディーター, 関口 勇地WO2022-2599952022-12-152022-0227262022-6-6
Recombinant microorganism having diamine producing ability and method for manufacturing diamineジアミン生産能を有する組換え微生物およびジアミンの製造方法Asahi Kasei Kabushiki Kaisha旭化成株式会社Miyatake, R., Ushiki, N., Isaka, K.宮武 令, 牛木 章友, 井阪 光二WO2022-2448092022-11-242022/0206892022-5-18JCM 9153, JCM 15719, JCM 17055
Growth promoter for lactic acid coccus乳酸球菌の増殖促進剤Kirin Holdings Kabushiki Kaishaキリンホールディングス株式会社Hirose, Y., Murakawa, H.廣瀬 友, 村川 葉月WO2022-2304762022-11-32022-0139382022-3-24JCM 5805
Recombinant microorganism and method for producing C6 compound組換え微生物及びC6化合物の製造方法Asahi Kasei Kabushiki Kaisha旭化成株式会社Yamada, Y., Ushiki, N., Miyatake, R., Isaka, K.山田 祐太朗, 牛木 章友, 宮武 令, 井阪 光二WO2022-2107082022-10-62022-0154392022-3-29JCM 18299
Method for producing demethylated compound脱メチル化化合物の製造方法Daicel Corporation株式会社ダイセルOtani, A., Yamamoto, H., Mitsuhashi, K., Mitachi, T., Fukiya, S., Yokota, A.大谷 彬, 山本 浩明, 三橋 和也, 三田地 隆史, 吹谷 智, 横田 篤WO2022-2029612022-9-292022-0138302022-3-24JCM 6421
Method for amplifying target gene having specific gc content特定のGC含量を有する標的遺伝子の増幅方法Denka Company Limited,Toho Universityデンカ株式会社, 学校法人東邦大学Tateda, K., Miyatake, Y.舘田 一博, 宮武 佑弥WO2022-2029542022-9-292022-0138052022-3-24JCM 1669, JCM 2414, JCM 6841, JCM 14847
Method for producing plant milk-fermented liquid植物性ミルク発酵液の製造方法Asahi Group Holdings, Ltd.アサヒグループホールディングス株式会社Sugahara, H., Nagaosa, S., Nagayama, K.菅原 宏祐, 永長 さやか, 永山 啓太郎 WO2022-2023722022-9-292022-0106612022-3-10JCM 1002, JCM 1012, JCM 1059, JCM 1112, JCM 1116, JCM 1117, JCM 1120, JCM 1126, JCM 1131, JCM 1132, JCM 1134, JCM 1136, JCM 1149, JCM 1171, JCM 1173, JCM 1185, JCM 1190, JCM 1192, JCM 1194, JCM 1195, JCM 1200, JCM 1205, JCM 1207, JCM 1217, JCM 1222, JCM 1231, JCM 1248, JCM 1255, JCM 1269, JCM 1275, JCM 2011, JCM 2012, JCM 7096, JCM 8130, JCM 8224, JCM 8572, JCM 11028, JCM 12515, JCM 15953
Packaged tea beverage in which paper odor is suppressed, and production method for same紙臭が抑制された容器詰茶飲料、及びその製造方法Kirin Holdings Kabushiki Kaishaキリンホールディングス株式会社Suzuki, M., Yotsumoto, Y.鈴木 深保子, 四元 祐子WO2022-1966082022-9-222022-0112012022-3-14JCM 5805
Container-packed tea beverage with reduced liquid color degradation during heat sterilization, and method for manufacturing same加熱殺菌時の液色劣化が抑制された容器詰茶飲料、及びその製造方法Kirin Holdings Kabushiki Kaishaキリンホールディングス株式会社Suzuki, M., Yotsumoto, Y.鈴木 深保子, 四元 祐子WO2022-1966072022-9-222022-0112002022-3-14JCM 5805
Novel bioactive substance exhibiting antimalarial activity, and use for same抗マラリア活性を示す新規生理活性物質及びその用途Riken国立研究開発法人理化学研究所Osada, H., Motoyama, T., Abdelhakim, I. A., Futamura, Y.長田 裕之, 本山 高幸, アブデルハキム イスラム アデル, 二村 友史WO2022-1863282022-9-92022-0090982022-3-3JCM 11118
Improved nitrile hydratase reactivity using aldehydeアルデヒドによるニトリルヒドラターゼの反応性向上Mitsubishi Chemical Corporation三菱ケミカル株式会社Yamaguchi, T., Hagiya, N., Kano, M., Takanashi, K.山口 隆文, 萩谷 典史, 加納 誠, 高梨 一哉WO2022-1728802022-8-182022-0045772022-2-7JCM 3095
Protein having 1,3-fucosyltransferase activity, and method for producing fucose-containing sugar1,3−フコシルトランスフェラーゼ活性を有する蛋白質及びフコース含有糖質の製造法Kyowa Hakko Bio Co., Ltd.協和発酵バイオ株式会社Sugita, T.杉田 智惇WO2022-1689922022-8-112022-0049742022-2-8JCM 10512
Protein having fucose-containing sugar transporting activity, and method for producing fucose-containing sugarフコース含有糖質の輸送活性を有する蛋白質及びフコース含有糖質の製造法Kyowa Hakko Bio Co., Ltd.協和発酵バイオ株式会社Sugita, T.杉田 智惇WO2022-1689912022-8-112022-0049722022-2-8JCM 10512
Bacteriophage infecting diabetes-inducing bacterium and use thereof糖尿病誘起細菌に感染するバクテリオファージ及びその用途National Institute of Advanced Industrial Science and Technology, Ajinomoto Co., Inc.国立研究開発法人産業技術総合研究所, 味の素株式会社Kameyama, K., Tamaki, H., Kusada, H., Kamagata, Y.亀山 恵司, 玉木 秀幸, 草田 裕之, 鎌形 洋一WO2022-1585502022-7-282022-0021002022-1-21JCM 13470
Composition for decomposition of trypsin or TMPRSS2トリプシン又はTMPRSS2の分解用組成物Riken, Keio University国立研究開発法人理化学研究所, 学校法人慶應義塾li, y., Watanabe, E., Kawashima, Y., Wang, Z., Ohara, O., Honda, K., Atarashi, K.李 優先, 渡辺 栄一郎, 川島 祐介, ワン ジュジュン, 小原 收, 本田 賢也, 新 幸二WO2022-1584342022-7-282022-0014942022-1-18JCM 13449, JCM 13464, JCM 13469, JCM 14859, JCM 14860, JCM 14966
Microbial material, plant cultivation method, and bacterial strain微生物資材および植物の栽培方法、並びに、細菌株Tohoku University国立大学法人東北大学Minamisawa, K., Hara, S., Itakura, M., Fernandes, S. A.南澤 究, 原 沙和, 板倉 学, フェルナンデス シケイラ アルトゥールWO2022-1495902022-7-142022-0001782022-1-6JCM 10833
Method for producing silk fermentation product using lactic acid bacterium乳酸菌によるシルク発酵品の製造方法Kimonobrain Corporation株式会社きものブレインOkamoto, M.岡元 松男WO2022-1492962022-7-142021-0205052021-5-28JCM 1149
Bacterium, IL10 gene expression enhancer, immune response control enhancer, and preparation細菌、IL10遺伝子発現亢進剤、免疫応答制御亢進剤、及び製剤Biogenomics Co., Ltd株式会社バイオジェノミクスHonda, H., Kawatsu, R., Fuchigami, T.本多 英俊, 河津 良子, 渕上 太郎WO2022-1376442022-6-302021-0306912021-8-20JCM 1012, JCM 1040, JCM 1059, JCM 1120, JCM 1134, JCM 1136, JCM 1192, JCM 1210, JCM 1217, JCM 1255, JCM 1275, JCM 2124, JCM 5344, JCM 8130, JCM 11125, JCM 20398
Microorganism carrier and method for producing same微生物担体およびその製造方法National University Corporation Tokai National Higher Education and Research System国立大学法人東海国立大学機構Arakawa, T., Hori, K.荒川 友子, 堀 克敏WO2022-1189602022-6-92021-0444832021-12-3JCM 1027, JCM 1043, JCM 21327
Bifidobacteria regulating expression of clock gene時計遺伝子の発現を制御するビフィズス菌Nissin Foods Holdings Co., Ltd.日清食品ホールディングス株式会社Okada, M., Nagasaki, Y., Oki, A.岡田 元弘, 長崎 恭久, 大木 篤史WO2022-1185252022-6-92021-0353812021-9-27JCM 1217
Viable microbial agent containing lactococcus lactis, microorganism belonging to genus lactobacillus or mixture thereof, and method for producing sameラクトコッカス・ラクチス、ラクトバチルス属に属する微生物、又はこれらの混合微生物を含有する生菌剤及びその製造方法Ajinomoto Co., Inc.味の素株式会社Maekawa, M., Uehara, A.前川 まゆみ, 上原 章敬WO2022-1027532022-5-192021-0417672021-11-12JCM 1057, JCM 1132, JCM 1157, JCM 1207, JCM 1231, JCM 5803, JCM 11019
Sterilizing/virus-inactivating agent for toothbrush歯ブラシ用殺菌・ウイルス不活化剤Nippon Wellness Co., Ltd.株式会社日本ウエルネスKatayama, G., Yokota, M.片山 源治郎, 横田 正幸WO2022-1026122022-5-192021-0411692021-11-9JCM 5708, JCM 8532, JCM 12248, JCM 12257
Antimicrobial agent useful for wide range of microorganisms including coronavirus (for example, SARS-CoV-2)コロナウイルス(例えば、SARS−CoV−2)を含む広範な微生物に有用な抗微生物剤Ippan Zaidan Hojin Shiniryozaidan一般財団法人新医療財団Maki, S., Toshimori, Y.真木 修一, 利森 幸子WO2022-0977292022-5-122021-0408652021-11-5JCM 2013
Method of producing L-amino acidL−アミノ酸の製造法Ajinomoto Co., Inc.味の素株式会社Hirano, S., Inoue, K., Hayashi, K., Yokota, K., Moriya, M., Suzuki, T., Kadokura, Y., Nagahiko, T., Tashiro, A.平野 聖子, 井上 公太, 林 和之, 横田 康介, 守屋 美加, 鈴木 智子, 門倉 嘉知, 長彦 健, 田代 明梨WO2022-0920182022-5-52021-0392812021-10-25JCM 1217
Lactic acid bacteria, method for obtaining same, and lactic acid bacteria-containing food and drink乳酸菌及びその取得方法並びに乳酸菌含有飲食品National Institute of Technology, Miyatou Yasou Kenkyujo Co., Ltd独立行政法人国立高等専門学校機構, 株式会社ミヤトウ野草研究所Kouya, T., Ishiyama, Y.高屋 朋彰, 石山 洋平WO2022-0799292022-4-212021-0064492021-2-19JCM 1132
Spray liquid噴霧液MTG Co., Ltd.株式会社MTGMatsushita, T.松下 剛WO2022-0546522022-3-172021-0320382021-9-1JCM 5491
Agent for improving and maintaining oral flora, and agent for removing dental plaque/teeth plaque and preventing tartar formation口腔内フローラ改善・維持剤、プラーク/歯垢の除去及び歯石形成予防剤Acacia-No-Ki Co., Ltd., Kyushu University, National University Corporation株式会社アカシアの樹, 国立大学法人九州大学Kataoka, T., Ogawa, S., Kobayashi, T., Shimizu, K.片岡 武司, 小川 壮介, 小林 知樹, 清水 邦義WO2022-0546292022-3-172021-0318202021-8-31JCM 8532
Bifidobacterium inhibiting expression of muscle atrophy gene筋萎縮遺伝子の発現を抑制するビフィズス菌Nissin Foods Holdings Co., Ltd.日清食品ホールディングス株式会社Igi, A., Sunada, Y., Tanii, Y., Uehara, K., Mori, A.伊木 明美, 砂田 洋介, 谷井 勇介, 上原 和也, 森 綾香WO2022-0503032022-3-102021-0320912021-9-1JCM 1192
Bifidobacterium inhibiting IL-17 productionIL−17の産生を抑制するビフィズス菌Nissin Foods Holdings Co., Ltd.日清食品ホールディングス株式会社Tanii, Y., Sunada, Y., Uehara, K., Igi, A., Mori, A.谷井 勇介, 砂田 洋介, 上原 和也, 伊木 明美, 森 綾香WO2022-0503022022-3-102021-0320902021-9-1JCM 1217
Agent for increasing content of IgA antibody in milk乳汁中のIgA抗体含有量の増加剤Tohoku University, The University of Tokyo国立大学法人東北大学, 国立大学法人東京大学Nochi, T., Usami, K., Aso, H., Kiyono, H., Fujihashi, K., Sato, S.野地 智法, 宇佐美 克紀, 麻生 久, 清野 宏, 藤橋 浩太郎, 佐藤 慎太郎WO2022-0500822022-3-102021-0305712021-8-20JCM 10556, JCM 12246, JCM 13446
Enzyme dehydroxylating hydroxyl group at 9-position of urolithin compoundウロリチン類の9位の水酸基を脱水酸化する酵素Daicel Corporation株式会社ダイセルIshiwa, S., Yamamoto, H., Ogawa, J., Kishino, S.石輪 俊典, 山本 浩明, 小川 順, 岸野 重信WO2022-0452572022-3-32021-0313862021-8-26JCM 12243
Lactic acid bacteria starter, production method for fermented milk, and fermented milk乳酸菌スターター、発酵乳の製造方法、及び発酵乳Meiji Co., Ltd.株式会社明治Tsuchihashi, H., Yamamoto, E., Ueno, A., Kawai, Y., Ichikawa, A.土橋 英恵, 山本 恵理, 植野 敦子, 河合 良尚, 市川 愛弓WO2022-0392492022-2-242021-0305152021-8-20JCM 1059, JCM 1112, JCM 1120, JCM 1126, JCM 1131, JCM 1132, JCM 1134, JCM 1136, JCM 1157, JCM 1173, JCM 1185, JCM 1231, JCM 2012, JCM 5343, JCM 5818, JCM 5890, JCM 6123, JCM 6124, JCM 6985, JCM 8797, JCM 9696, JCM 12392, JCM 12493
Muscle breakdown inhibitor筋肉の分解抑制剤Asahi Group Holdings, Ltd.アサヒグループホールディングス株式会社Katsuki, R., Sakata, S.香月 遼, 坂田 慎治WO2022-0392152022-2-242021-0303392021-8-19JCM 1131
Polynucleotide, polynucleotide set, method for detecting porphyromonas gingivalis, method for assessing periodontal disease susceptibility, porphyromonas gingivalis detection kit, and periodontal disease susceptibility assessment kitポリヌクレオチド、ポリヌクレオチドセット、ポルフィロモナス・ジンジバリス検出方法、歯周病罹患可能性の評価方法、ポルフィロモナス・ジンジバリス検出用キット、及び歯周病の罹患可能性評価用キットMitsui Chemicals, Inc.三井化学株式会社Matoishi, K.的石 かおりWO2022-0250662022-2-32021-0277652021-7-27JCM 19600
Antimicrobial agent and method for manufacturing same抗菌剤及びその製造方法Tressbio Laboratory Co., Ltd.株式会社トレスバイオ研究所Kawamoto, T., Uchiyama, A.川本 忠, 内山 敦史WO2022-0193192022-1-272021-0272382021-7-20JCM 12257
Sebum production regulator皮脂産生調節剤The Ritsumeikan Trust学校法人立命館Fujita, T.藤田 隆司WO2022-0146602022-1-202021-0265442021-7-15JCM 6425


Comments are closed.