Screening method for compound that prevents colon cancer, and colon cancer testing method | 大腸癌を予防する化合物のスクリーニング方法、大腸癌の検査方法 | Osaka Univ, Japanese Foundation for Cancer Research | 国立大学法人大阪大学、公益財団法人がん研究会 | Hara, E., Okumura, S., Konishi, Y., Narukawa, M., Nagayama, S. | 原 英二, 奥村 慎太郎, 小西 雄介, 成川 恵, 長山 聡 | 2022-191975 | 2022-12-28 | 2021-100538 | 2021-6-16 | JCM 1040, JCM 1769, JCM 6323, JCM 8525, JCM 8532, JCM 10004, JCM 10645, JCM 11150, JCM 12968, JCM 12970, JCM 15636, JCM 16135 |
Methods for producing lipid and fatty acid composition, and fatty acid composition | 脂質および脂肪酸組成物の製造方法、ならびに脂肪酸組成物 | Yaegaki Hakko Giken KK, Osaka Research Institute of Industrial Science and Technology, National Institute of Advanced Industrial Science and Technology | ヤヱガキ醗酵技研株式会社、地方独立行政法人大阪産業技術研究所、国立研究開発法人産業技術総合研究所 | Nagao, H., Tanaka, S., Yamashita, K., Naruhiro, K., Kamisaka, Y., Kimura, K. | 永尾 寿浩, 田中 重光, 山下 和彦, 成廣 和枝, 神坂 泰,木村 和義 | 2022-190142 | 2022-12-22 | 2022-177695 | 2022-11-4 | JCM 8702, JCM 16544, JCM 16545, JCM 16546 |
Agent for inhibiting formation of biofilm by intraoral pathogenic bacteria, and intraoral formulation | 口腔内病原細菌のバイオフィルム形成抑制剤、及び、口腔用製剤 | Pias Arise KK | ピアス株式会社 | Kunigome, K., Hashimoto, Y., Seino, H., Hisatsune, Y., Hamada, K. | 國米 恵子, 橋本 佳典, 情野 治良, 久恒 幸也, 濱田 和彦 | 2022-189088 | 2022-12-22 | 2021-97464 | 2021-6-10 | JCM 5708, JCM 8349, JCM 8351, JCM 8525, JCM 8532 |
Novel antiobestic and antidiabetic probiotics | 新規抗肥満・抗糖尿病プロバイオティクス | Institute of Physical and Chemical Research, Kanagawa Institute of Industrial Science Technology, National Institutes of Biomedical Innovation Health Nutrition, Univ of Tokyo | 国立研究開発法人理化学研究所、地方独立行政法人神奈川県立産業技術総合研究所、国立研究開発法人医薬基盤・健康・栄養研究所、国立大学法人 東京大学 | Takeuchi, N., Ono, H., Suda, W., Nakanishi, Y.,Kubota, T., Kubota, N. | 竹内 直志, 大野 博司, 須田 亙, 中西 裕美子, 窪田 哲也, 窪田 直人 | 2022-187990 | 2022-12-20 | 2022-83302 | 2022-5-20 | JCM 11232, JCM 16068, JCM 16770, JCM 31256 |
Visceral fat reducing agent | 内臓脂肪低減剤 | Kao Corp, Hirosaki Univ | 花王株式会社、国立大学法人弘前大学 | Osato, N., Nakamichi, S., Maeda, H., Mori, K., Katashima, M. | 大里 直樹, 中路 重之, 前多 隼人, 森 建太, 片嶋 充弘 | 2022-184424 | 2022-12-13 | 2021-92269 | 2021-6-1 | JCM 14655 |
Plant growth regulator and method for producing the same | 植物成長調整剤及びその製造方法 | Yukijirushi Shubyo KK | 雪印種苗株式会社 | Koyari, R., Maki, Y., Urashima, M., Sakuma, F., Soejima, H. | 小鑓 亮介, 眞木 祐子, 浦島 三眞子, 佐久間 太, 副島 洋 | 2022-183435 | 2022-12-13 | 2021-90748 | 2021-5-31 | JCM 1136, JCM 1149, JCM 12183 |
Lactic acid bacteria with immunostimulatory activity | 免疫賦活化作用を有する乳酸菌 | Tokyo Institute of Technology, Gourmet Navigator Inc | 国立大学法人東京工業大学、株式会社ぐるなび | Yamada, T., Sawada, K. | 山田 拓司, 澤田 和典 | 2022-179099 | 2022-12-2 | 2021-86355 | 2021-5-21 | JCM 1558 |
Feed composition and method for manufacturing the same | 飼料組成物およびその製造方法 | National Agriculture and Food Research Organization | 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構 | Nishimoto, K., Tono, M., Yamazaki, M., Kiyoshi, T., Kobayashi, H., Otsu, H. | 西本 完, 遠野 雅徳, 山崎 信, 清 多佳子, 小林 寿美, 大津 晴彦 | 2022-177796 | 2022-12-1 | 2022-49620 | 2022-3-25 | JCM 1194, JCM 1211, JCM 6291, JCM 8222, JCM 11165, JCM 19995 |
Methods for producing recombinant microorganisms and compounds | 組換え微生物及び化合物の製造方法 | Asahi Kasei Corp | 旭化成株式会社 | Yamada, Y., Miyatake, R., Isaka, K. | 山田 祐太朗, 宮武 令, 井阪 光二 | 2022-171292 | 2022-11-11 | 2021-77865 | 2021-4-30 | JCM 1829 |
Agent for promoting proliferation of Lactococcus | 乳酸球菌の増殖促進剤 | Kirin Holdings Co Ltd | キリンホールディングス株式会社 | Hirose, Y., Murakawa, H. | 廣瀬 友, 村川 葉月 | 2022-170633 | 2022-11-10 | 2021-101500 | 2021-6-18 | JCM 5805 |
Compositions comprising bacterial strains | 細菌株を含む組成物 | 4D Pharma Research Limited | | Mulder, I., Holt, S., Mccluskey, S., Lennon, G., Ahmed, S. | | 2022-169660 | 2022-11-9 | 2022-130603 | 2022-8-18 | JCM 1298 |
Cleaner composition for intraoral attachments | 口腔内装着器具用洗浄剤組成物 | Kao Corp | 花王株式会社 | Handa, T., Chiba, A., Sonoi, A. | 半田 拓弥, 千葉 厚子, 園井 厚憲 | 2022-169428 | 2022-11-9 | 2022-7421 | 2022-1-20 | JCM 1542, JCM 5705 |
Antimicrobial plating film, and method of producing the same | 抗微生物性めっき皮膜およびその製造方法 | Sun-KK Corp | サン工業株式会社 | Nakada, K. | 中田 康介 | 2022-167393 | 2022-11-4 | 2021-73158 | 2021-4-23 | JCM 1649 |
Dried fish and production method of dried fish | 魚節及び魚節の製造方法 | Yamaki Co Ltd | ヤマキ株式会社 | Kuwata, M., Kijima, S., Tokura, T., Inoue, T., Inada, A., Kono, R. | 桑田 光作, 来島 壮, 都倉 孝之, 井上 岳人, 稲田 明宏, 河野 竜一 | 2022-160846 | 2022-10-20 | 2021-65314 | 2021-4-7 | JCM 1575 |
Composition for accelerating production of fermentation product from fermentation raw material, and production method of fermented article employing the same | 発酵原料の発酵産物の産生促進用組成物及びそれを使用する発酵製品の製造方法 | Tokyo Institute of Technology, Gourmet Navigator Inc | 国立大学法人東京工業大学、株式会社ぐるなび | Yamada, T., Yamamoto, M., Koyano, H., Sawada, K., Yago, H. | 山田 拓司, 山本 希, 小谷野 仁, 澤田 和典, 矢後 妃奈子 | 2022-157325 | 2022-10-14 | 2021-61471 | 2021-3-31 | JCM 13832 |
Composition for inhibiting production of fermentation product from fermentation raw material, and production method of fermented article employing the same | 発酵原料の発酵産物の産生抑制用組成物及びそれを使用する発酵製品の製造方法 | Tokyo Institute of Technology, Gourmet Navigator Inc | 国立大学法人東京工業大学,株式会社ぐるなび | Yamada, T., Yamamoto, M., Koyano, H., Sawada, K., Yago, H. | 山田 拓司, 山本 希, 小谷野 仁, 澤田 和典, 矢後 妃奈子 | 2022-157316 | 2022-10-14 | 2021-61457 | 2021-3-31 | JCM 13832 |
Method for producing functional substance | 機能性物質の製造方法 | Daicel Corp | 株式会社ダイセル | Otani, A., Yamamoto, H. | 大谷 彬, 山本 浩明 | 2022-148943 | 2022-10-6 | 2021-50832 | 2021-3-24 | JCM 6421 |
Ethylene production method | エチレン生産方法 | Kumagai Gumi Co Ltd | 株式会社熊谷組 | Nakamura, T. | 中村 孝道 | 2022-146325 | 2022-10-5 | 2021-47227 | 2021-3-22 | JCM 3863 |
Packaged tea beverage that is less prone to degradation of liquid color during heat sterilization, and production method for the same | 加熱殺菌時の液色劣化が抑制された容器詰茶飲料、及びその製造方法 | Kirin Holdings Co Ltd | キリンホールディングス株式会社 | Suzuki, M., Yotsumoto, Y. | 鈴木 深保子, 四元 祐子 | 2022-145447 | 2022-10-4 | 2021-166751 | 2021-10-11 | JCM 5805 |
Packaged tea beverage that is less prone to paper odor, and production method for the same | 紙臭が抑制された容器詰茶飲料、及びその製造方法 | Kirin Holdings Co Ltd | キリンホールディングス株式会社 | Suzuki, M., Yotsumoto, Y. | 鈴木 深保子, 四元 祐子 | 2022-145446 | 2022-10-4 | 2021-166750 | 2021-10-11 | JCM 5805 |
Gluten-modifying enzyme | グルテン改良用酵素 | Mitsubishi Corporation Life Sciences Ltd | 三菱商事ライフサイエンス株式会社 | Fujii, D., Kusaka, M., Kawajiri, A. | 藤井 大樹, 日下 舞, 川尻 彩音 | 2022-143908 | 2022-10-3 | 2021-44688 | 2021-3-18 | JCM 16226 |
Methanogen having ability to decompose tetramethylammonium hydroxide | 水酸化テトラメチルアンモニウム分解能を有するメタン生成古細菌 | Niigata Institute of Science, Technology National Institute for Environmental Studies | 学校法人 新潟科学技術学園、国立研究開発法人国立環境研究所 | Iguchi, A., Tamatsubo, K. | 井口 晃徳, 珠坪 一晃 | 2022-140097 | 2022-9-26 | 2021-40752 | 2021-3-12 | JCM 1311 |
Method for decomposing plastic | プラスチックの分解方法 | Toyo Seikan Group Holdings Ltd | 東洋製罐グループホールディングス株式会社 | Isshiki, A. | 一色 淳憲 | 2022-139662 | 2022-9-26 | 2021-40146 | 2021-3-12 | JCM 9676 |
Culture medium, screening method for microorganisms, and screening kit | 培養培地、微生物のスクリーニング方法、及びスクリーニング用キット | Toyo Seikan Group Holdings Ltd | 東洋製罐グループホールディングス株式会社 | Isshiki, A. | 一色 淳憲 | 2022-139661 | 2022-9-26 | 2021-40145 | 2021-3-12 | JCM 9676 |
Fermentation composition having improved shape retentivity, and method for producing the same | 保形性が改善された発酵組成物、及びその製造方法 | Koiwai Nyugyo KK | 小岩井乳業株式会社 | Fujita, A., Nakano, A., Ueda, K., Kuwadaira, H. | 藤田 淳, 仲野 亜紀子, 植田 一馬, 桑平 秀夫 | 2022-136018 | 2022-9-15 | 2022-32242 | 2022-3-3 | JCM 5805 |
Agent for inhibiting phenol production by tyrosine phenol-lyase and/or indole production by tryptophan indole-lyase | チロシンフェノールリアーゼによるフェノール生成及び/又はトリプトファンインドールリアーゼによるインドール生成の阻害剤 | Tohoku Univ | 国立大学法人東北大学 | Nakayama, T., Oikawa, D., Abe, T., Katayama, T. | 中山 亨, 及川 大樹, 阿部 高明, 片山 高嶺 | 2022-135978 | 2022-9-15 | 2022-26918 | 2022-2-24 | JCM 1396, JCM 1658, JCM 5827, JCM 12991 |
Tissue paper for deodorization and disinfection | 消臭抗菌薄葉紙 | Corelex Sanei Co Ltd | コアレックス三栄株式会社 | Toran,A.B. | | 2022-128883 | 2022-9-5 | 2021-27340 | 2021-2-24 | JCM 1649 |
Novel strains of Pseudozyma antarctica | シュードザイマ・アンタクティカの新規菌株 | National Agriculture and Food Research Organization, National Institute of Advanced Industrial Science and Technology | 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構、国立研究開発法人産業技術総合研究所 | Kitamoto, H., Suzuki, T., Yarimizu, T., Yamashita, Y., Watabe, T., Morita, T., Koike, H. | 北本 宏子, 鈴木 健, 鎗水 透, 山下 結香, 渡部 貴志, 森田 友岳, 小池 英明 | 2022-126864 | 2022-8-30 | 2022-106236 | 2022-6-30 | JCM 3941, JCM 10318, JCM 10321, JCM 10323, JCM 10324 |
Soil improver, soil improving kit, plant disease inhibitor, plant disease inhibiting kit, and soil improving method | 土壌改良剤、土壌改良用キット、植物病害抑制剤、植物病害抑制用キット、並びに土壌改良方法 | Kagome Co Ltd | カゴメ株式会社 | Nakajima, Y., Iwase, Y. | 中島 佳子, 岩瀬 雄一 | 2022-124439 | 2022-8-25 | 2021-88038 | 2021-5-26 | JCM 10489 |
Novel strains of Pseudozyma antarctica | シュードザイマ・アンタクティカの新規菌株 | National Agriculture and Food Research Organization, National Institute of Advanced Industrial Science and Technology | 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構、国立研究開発法人産業技術総合研究所 | Kitamoto, H., Suzuki, T., Yarimizu, T., Yamashita, Y., Watabe, T., Morita, T., Koike, H. | 北本 宏子, 鈴木 健, 鎗水 透, 山下 結香, 渡部 貴志, 森田 友岳, 小池 英明 | 2022-121640 | 2022-8-19 | 2022-106237 | 2022-6-30 | JCM 3941, JCM 10318, JCM 10321, JCM 10323, JCM 10324 |
Fermentation composition improved in flavor, and method for producing the same | 香味が改善された発酵組成物、及びその製造方法 | Koiwai Nyugyo KK | 小岩井乳業株式会社 | Yamazaki, H., Sugiyama, S. | 山崎 大樹, 杉山 晋也 | 2022-120417 | 2022-8-18 | 2021-17298 | 2021-2-5 | JCM 5805 |
Immunostimulant | 免疫賦活剤 | Ikeda Shokken KK | 池田食研株式会社 | Nakamura, N.,Nitta, S. | 中村 直樹, 新田 祥子 | 2022-111073 | 2022-7-29 | 2021-215536 | 2021-12-16 | JCM 6070 |
Method for producing silk fermentation product using lactic acid bacterium | 乳酸菌によるシルク発酵品の製造方法 | Kimono Brain Corp | 株式会社 きものブレイン | Okamoto, M. | 岡元 松男 | 2022-107155 | 2022-7-21 | 2021-1915 | 2021-1-8 | JCM 1149 |
Methods for purifying antigen binding molecules, nucleic acid compositions, vector compositions, cells and Bacteroides dorei | 抗原結合分子、核酸組成物、ベクター組成物、細胞およびBacteroides doreiの精製方法 | Kanagawa Institute of Industrial Science and Technology, Keiogijuku | 地方独立行政法人神奈川県立産業技術総合研究所、慶應義塾 | Nakato, G., Inoue, K., Inoue, H., Fukuda, S. | 中藤 学, 井上 浄, 井上 ひかる, 福田 真嗣 | 2022-103708 | 2022-7-8 | 2020-218501 | 2020-12-28 | JCM 1217, JCM 1397, JCM 1649, JCM 1717, JCM 5824, JCM 5825, JCM 5826, JCM 5827, JCM 5828, JCM 9496, JCM 13464, JCM 13471, JCM 30893, JCM 31915 |
Low molecular elastin peptide | 低分子エラスチンペプチド | Mitsubishi Corporation Life Sciences Ltd | 三菱商事ライフサイエンス株式会社 | Sakai, Y., Fujii, D. | 酒井 祐貴子, 藤井 大樹 | 2022-102875 | 2022-7-7 | 2020-217899 | 2020-12-25 | JCM 16226 |
Elastin peptide | エラスチンペプチド | Mitsubishi Corporation Life Sciences Ltd | 三菱商事ライフサイエンス株式会社 | Sakai, Y., Fujii, D. | 酒井 祐貴子, 藤井 大樹 | 2022-102874 | 2022-7-7 | 2020-217898 | 2020-12-25 | JCM 16226 |
Composition for oral cavity | 口腔用組成物 | Nippon Zettoc Co Ltd | 日本ゼトック株式会社 | Sakaguchi, R., Inagaki, M. | 坂口 梨沙子, 稲垣 みずき | 2022-101789 | 2022-7-7 | 2020-216090 | 2020-12-25 | JCM 5705 |
Method of preparing nucleic acid sample | 核酸試料の調製方法 | Kao Corp | 花王株式会社 | Inoue, T., Hachiya, A. | 井上 高良, 八谷 輝 | 2022-97507 | 2022-6-30 | 2022-65024 | 2022-4-11 | JCM 2414 |
Ostrich antibody for bacterial infectious diseases | 細菌感染症用ダチョウ抗体 | Ostrich Pharma KK | オーストリッチファーマ株式会社 | Tsukamoto, Y. | 塚本 康浩 | 2022-93735 | 2022-6-23 | 2022-77019 | 2022-5-9 | JCM 16554 |
Novel lactonase | 新規ラクトナーゼ | Daicel Corp | 株式会社ダイセル | Ogawa, J., Kishino, S., Yamamoto, H., Kudou, M. | 小川 順, 岸野 重信, 山本 浩明, 工藤 眞丈 | 2022-89821 | 2022-6-16 | 2022-42101 | 2022-3-17 | JCM 12243 |
Method for preventing disease of seafood | 魚介類の病気の予防方法 | Tokai National Higher Education & Research System | 国立大学法人東海国立大学機構 | Hori, K., Arakawa, T. | 堀 克敏, 荒川 友子 | 2022-89672 | 2022-6-16 | 2020-202257 | 2020-12-4 | JCM 1043, JCM 1207, JCM 21327 |
Microorganism carrier and production method thereof | 微生物担体およびその製造方法 | Tokai National Higher Education and Research System | 国立大学法人東海国立大学機構 | Arakawa, T., Hori, K. | 荒川 友子, 堀 克敏 | 2022-89671 | 2022-6-16 | 2020-202256 | 2020-12-4 | JCM 1027 |
Bifidobacteria regulating expression of clock gene | 時計遺伝子の発現を制御するビフィズス菌 | Nissin Foods Holdings Co Ltd | 日清食品ホールディングス株式会社 | Okada, M., Nagasaki, Y., Oki, A. | 岡田 元弘, 長崎 恭久, 大木 篤史 | 2022-88787 | 2022-6-15 | 2020-200815 | 2020-12-3 | JCM 1217 |
Lactic acid bacteria with immunostimulatory activity | 免疫賦活化作用を有する乳酸菌 | Tokyo Institute of Technology, Gourmet Navigator Inc | 国立大学法人東京工業大学、株式会社ぐるなび | Yamada, T., Sawada, K. | 山田 拓司, 澤田 和典 | 7077458 | (発行日)2022-5-30 | 2021-86460 | 2021-5-21 | JCM 11031 |
Bacterium, IL10 gene expression promotor, immune response control promotor, and pharmaceutical preparation | 細菌、IL10遺伝子発現亢進剤、免疫応答制御亢進剤、及び製剤 | Biogenomics Co Ltd | 株式会社バイオジェノミクス | Honda, H., Kawazu, R., Fuchigami, T. | 本多 英俊, 河津 良子, 渕上 太郎 | 7076840 | (発行日)2022-5-30 | 2020-211452 | 2020-12-21 | JCM 1012, JCM 1040, JCM 1059, JCM 1120, JCM 1134, JCM 1136, JCM 1192, JCM 1210, JCM 1217, JCM 1255, JCM 1275, JCM 2124, JCM 5344, JCM 8130, JCM 11125, JCM 20398 |
Blautia bacteria proliferation promoting composition | ブラウティア属細菌増殖促進用組成物 | Morinaga Milk Ind Co Ltd | 森永乳業株式会社 | Horigome, A., Odamaki, T. | 堀米 綾子, 小田巻 俊孝 | 2022-80035 | 2022-5-27 | 2020-190976 | 2020-11-17 | JCM 17041, JCM 31267 |
DPP-4 inhibitory composition | DPP−4阻害用組成物 | Snow Brand Milk Products Co Ltd | 雪印メグミルク株式会社 | Kono, M., Kamuragi, T. | 河野 通生, 冠木 敏秀 | 2022-79857 | 2022-5-27 | 2020-190696 | 2020-11-17 | JCM 1120 |
Method for producing membrane vesicle in which target substance is encapsulated | 対象物質が封入された膜小胞の製造方法 | Univ of Tsukuba | 国立大学法人 筑波大学 | Toyofuku, M., Nomura, N., Usukura, Y. | 豊福 雅典, 野村 暢彦, 臼倉 雄紀 | 2022-77676 | 2022-5-24 | 2020-188606 | 2020-11-12 | JCM 14847 |
Oral composition | 口腔用組成物 | Kao Corp | 花王株式会社 | Tanaka, R., Sato, T. | 田中 隆介, 佐藤 智哉 | 2022-76398 | 2022-5-9 | 2020-186809 | 2020-11-9 | JCM 5705 |
Antimicrobial agent useful for wide range of microorganisms including Coronaviruses (for example, SARS-CoV-2) | コロナウイルス(例えば、SARS−CoV−2)を含む広範な微生物に有用な抗微生物剤 | Ippan ZH Shiniryozaidan | 一般財団法人新医療財団 | Maki, S., Toshimori, S. | 真木 修一, 利森 幸子 | 2022-75473 | 2022-5-18 | 2021-77726 | 2021-4-30 | JCM 2013 |
Lactic acid bacteria with hair growth and hair restoration effects | 発毛・育毛効果を有する乳酸菌 | Nissin Foods Holdings Co Ltd | 日清食品ホールディングス株式会社 | Mori, A., Sunada, Y., Tanii, Y., Uehara, K., Iki, A. | 森 綾香, 砂田 洋介, 谷井 勇介, 上原 和也, 伊木 明美 | 2022-68040 | 2022-5-9 | 2020-176970 | 2020-10-21 | JCM 1149 |
Lactic acid bacteria and acquisition method thereof as well as foods and drinks comprising lactic acid bacteria | 乳酸菌及びその取得方法並びに乳酸菌含有飲食品 | Institute of National Colleges of Technology Japan, Miyatou Yaso Kenkyusho:KK | 独立行政法人国立高等専門学校機構、株式会社 ミヤトウ野草研究所 | Takaya, T., Ishiyama, Y. | 高屋 朋彰, 石山 洋平 | 2022-63828 | 2022-4-22 | 2020-214170 | 2020-12-23 | JCM 1132 |
Detergent composition for intraorally wearable implements | 口腔内装着器具用洗浄剤組成物 | Kao Corp | 花王株式会社 | Handa, T., Sato, T. | 半田 拓弥, 佐藤 智哉 | 2022-60382 | 2022-4-14 | 2022-24609 | 2022-2-21 | JCM 1542, JCM 5705 |
Detergent composition for intraoral wearable implement | 口腔内装着器具用洗浄剤組成物 | Kao Corp | 花王株式会社 | Handa, T., Chiba, A. | 半田 拓弥, 千葉 厚子 | 2022-59973 | 2022-4-14 | 2020-167912 | 2020-10-2 | JCM 1542, JCM 5705 |
Agent for keeping lactic acid-producing bacterial flora, oral composition including the same, and method for keeping lactic acid-producing bacterial flora | 乳酸産生菌叢の保持剤ならびにそれを用いた経口組成物および乳酸産生菌叢の保持方法 | Morishita Jintan Co Ltd | 森下仁丹株式会社 | Yamaguchi, D. | 山口 大貴 | 2022-53525 | 2022-4-5 | 2021-153302 | 2021-9-21 | JCM 1217, JCM 1275 |
Intestinal bacterial flora improving composition | 腸内細菌叢改善用組成物 | Snow Brand Milk Products Co Ltd | 雪印メグミルク株式会社 | Tsukahara, T., Kada, S., Ogawa, N., Kimura, A. | 塚原 拓也, 加田 茂樹, 小川 七菜, 木村 彰 | 2022-52715 | 2022-4-4 | 2021-115182 | 2021-7-12 | JCM 1200, JCM 1217, JCM 1275, JCM 5707, JCM 5826, JCM 5828, JCM 6515, JCM 10188, JCM 11232, JCM 12243, JCM 13471, JCM 17041, JCM 17463, JCM 31264, JCM 31340, JCM 31915, JCM 32125 |
Intestinal flora improving agent | 腸内フローラ改善剤 | Hydrox Inc | ハイドロックス株式会社 | Oishi, H., Tani, H., Hattori, T. | 大石 一二三, 谷 久典, 服部 隆史 | 2022-50998 | 2022-3-31 | 2020-157228 | 2020-9-18 | JCM 30893 |
Methods for identifying bacteria using sample bacterial RNA and kits therefor | 試料細菌のRNAを用いた細菌同定方法及びそのためのキット | Mitsui Chemicals Inc | 三井化学株式会社 | Morishige, T., Amano, A., Yanai, H., Endo, A., Tsuji, K. | 森重 敬, 天野 仰, 矢内 久陽, 遠藤 絢子, 辻 健太郎 | 2022-46728 | 2022-3-23 | 2022-189 | 2022-1-4 | JCM 1649, JCM 5962 |
Oral cavity flora improving/maintaining agent, plaque/tartar removing agent, and tartar formation preventive agent | 口腔内フローラ改善・維持剤、プラーク/歯垢の除去及び歯石形成予防剤 | Acacia-No-Ki Co Ltd, Kyushu Univ | 株式会社アカシアの樹、国立大学法人九州大学 | Kataoka, T., Ogawa, S., Kobayashi, T., Shimizu, K. | 片岡 武司, 小川 壮介, 小林 知樹, 清水 邦義 | 2022-46082 | 2022-3-23 | 2020-151948 | 2020-9-10 | JCM 8532 |
Spray liquid | 噴霧液 | Mtg:KK | 株式会社 MTG | Matsushita, T. | 松下 剛 | 2022-45883 | 2022-3-22 | 2021-30133 | 2021-2-26 | JCM 5491 |
Electrolytic water spray device | 電解水噴霧装置 | Mtg:KK | 株式会社 MTG | Matsushita, T. | 松下 剛 | 2022-45547 | 2022-3-22 | 2020-151198 | 2020-9-9 | JCM 5491 |
Cleaner composition for intraoral attachments | 口腔内装着器具用洗浄剤組成物 | Kao Corp | 花王株式会社 | Ohashi, M., Handa, T. | 大橋 正俊, 半田 拓弥 | 2022-45179 | 2022-3-18 | 2020-150727 | 2020-9-8 | JCM 1542, JCM 5705 |
Methods for producing valiolamine and voglibose | バリオールアミン及びボグリボースの製造方法 | Kyowa Hakko Bio Co Ltd | 協和発酵バイオ株式会社 | Koketsu, K., Tabata, K., Hayashi, M. | 纐纈 健人, 田畑 和彦, 林 幹朗 | 2022-45001 | 2022-3-18 | 2020-150449 | 2020-9-8 | JCM 9917 |
Method for producing granule, and granule | 顆粒の製造方法及び顆粒 | Mitsui Sugar Co Ltd | 三井製糖株式会社 | Murata, S., Kirisawa, F., Sato, J., Hagiwara, K. | 村田 晋一, 桐澤 文恵, 佐藤 仁一, 萩原 克嗣 | 2022-44833 | 2022-3-17 | 2022-13031 | 2022-1-31 | JCM 8130 |
Bifidobacterium inhibiting IL-17 production | IL−17の産生を抑制するビフィズス菌 | Nissin Foods Holdings Co Ltd | 日清食品ホールディングス株式会社 | Tanii, Y., Sunada, Y., Uehara, K., Iki, A., Mori, A. | 谷井 勇介, 砂田 洋介, 上原 和也, 伊木 明美, 森 綾香 | 2022-42042 | 2022-3-14 | 2020-147208 | 2020-9-2 | JCM 1217 |
Bifidobacterium inhibiting expression of muscle atrophy gene | 筋萎縮遺伝子の発現を抑制するビフィズス菌 | Nissin Foods Holdings Co Ltd | 日清食品ホールディングス株式会社 | Iki, A., Sunada, Y., Tanii, Y., Uehara, K., Mori, A. | 伊木 明美, 砂田 洋介, 谷井 勇介, 森 綾香 | 2022-42041 | 2022-3-14 | 2020-147207 | 2020-9-2 | JCM 1192 |
Thermostable bile salt hydrolase and oral composition | 耐熱性胆汁酸塩加水分解酵素および経口組成物 | National Institute of Advanced Industrial Science and Technology, Research Organization of Information and Systems | 国立研究開発法人産業技術総合研究所、大学共同利用機関法人情報・システム研究機構 | Tamaki, H., Kusada, H., Arita, M. | 玉木 秀幸, 草田 裕之, 有田 正規 | 2022-38694 | 2022-3-10 | 2020-143314 | 2020-8-27 | JCM 5343 |
Interferon-γ production promoter | インターフェロン−γ産生促進剤 | Kyushu Univ, Mitsui Norin Co Ltd | 国立大学法人九州大学、三井農林株式会社 | Tachibana, H., Takagaki, A. | 立花 宏文, 高垣 晶子 | 2022-38319 | 2022-3-10 | 2020-142755 | 2020-8-26 | JCM 9979 |
Cleaning agent composition for intraoral wear appliances | 口腔内装着器具用洗浄剤組成物 | Kao Corp | 花王株式会社 | Handa, T., Anami, H. | 半田 拓弥, 阿南 秀人 | 2022-36706 | 2022-3-8 | 2020-141056 | 2020-8-24 | JCM 1542, JCM 5705 |
Germ, lL10 gene expression promoting agent, and pharmaceutical preparation | 細菌、IL10遺伝子発現亢進剤、及び製剤 | Biogenomics Co Ltd | 株式会社バイオジェノミクス | Honda, H., Kawazu, R., Fuchigami, T. | 本多 英俊, 河津 良子, 渕上 太郎 | 2022-33444 | 2022-3-2 | 2020-137331 | 2020-8-17 | JCM 1012, JCM 1040, JCM 1059, JCM 1120, JCM 1134, JCM 1136, JCM 1192, JCM 1210, JCM 1217, JCM 1255, JCM 1275, JCM 2124, JCM 5344, JCM 8130, JCM 11125, JCM 20398 |
Antibacterial agents and oral compositions | 抗菌剤および口腔用組成物 | Tsukamoto Yoshinori | 塚本 義則 | Tsukamoto, Y. | 塚本 義則 | 2022-27681 | 2022-2-14 | 2020-134212 | 2020-7-14 | JCM 1924 |
One or more primers or probes specific for Bifidobacterium breve | ビフィドバクテリウム・ブレーベに対して特異的な1以上のプライマーまたはプローブ | HU Group Research Institute GK | 合同会社H.U.グループ中央研究所 | Yuhara, S., Nakabayashi, T. | 湯原 悟志, 中林 武尊 | 2022-25153 | 2022-2-9 | 2021-195687 | 2021-12-1 | JCM 1192, JCM 1217 |
Primer pair for mecA gene amplification, mecA gene detection kit, and mecA gene detection method | mecA遺伝子増幅用プライマーペア、mecA遺伝子検出キット及びmecA遺伝子検出方法 | Mitsui Chemicals Inc | 三井化学株式会社 | Amano, A., Endo, A., Yanai, H., Tsuji, K., Morishige, T. | 天野 仰, 遠藤 絢子, 矢内 久陽, 辻 健太郎, 森重 敬 | 2022-25117 | 2022-2-9 | 2021-178657 | 2021-11-1 | JCM 2151, JCM 16555, JCM 31453 |
Method for producing fermented product | 発酵物の製造方法 | Nagase Beautycare Co Ltd | 株式会社ナガセビューティケァ | Ito, H., Miyazaki, T., Ikami, K. | 伊藤 久富, 宮崎 寿次, 位上 健太郎 | 2022-22980 | 2022-2-7 | 2021-95498 | 2021-6-7 | JCM 1134 |
Milk flavor mprover and method for improving milk flavor of food and drink | 乳風味改善剤および飲食品の乳風味改善方法 | Taiyo Corp | 大洋香料株式会社 | Aoishi, A., Yamaoka, M. | 青石 晃宏, 山岡 優 | 2022-21205 | 2022-2-2 | 2020-124667 | 2020-7-21 | JCM 1017, JCM 1134 |
Saltiness enhancer | 塩味増強剤 | Taiyo Corp | 大洋香料株式会社 | Yamaoka, M., Aoishi, A. | 山岡 優, 青石 晃宏 | 2022-20997 | 2022-2-2 | 2020-124323 | 2020-7-21 | JCM 1061, JCM 1112, JCM 1115, JCM 5890 |
Cleaning agent composition for intraorally mounted appliances | 口腔内装着器具用洗浄剤組成物 | Kao Corp | 花王株式会社 | Sonoi, A., Handa, T., Sato, T. | 園井 厚憲, 半田 拓弥, 佐藤 智哉 | 2022-8282 | 2022-1-13 | 2021-120265 | 2021-7-21 | JCM 1542, JCM 5705 |
Intraoral flora improver | 口腔内細菌叢改善剤 | Ohki Pharmaceutical Co Ltd | 大木製薬株式会社 | Amano, S. | 天野 滋 | 2022-8045 | 2022-1-13 | 2021-67086 | 2021-4-12 | JCM 25175, JCM 25611, JCM 33277 |
Detergent composition for intraorally wearable implements | 口腔内装着器具用洗浄剤組成物 | Kao Corp | 花王株式会社 | Handa, T., Sato, T. | 半田 拓弥, 佐藤 智哉 | 2022-7953 | 2022-1-13 | 2021-10408 | 2021-1-26 | JCM 1542, JCM 5705 |
Compositions comprising bacterial strains | 細菌株を含む組成物 | 4D Pharma Research Limited | | Grant, G., Patterson, A.M., Mulder, I., Mccluskey, S., Raftis, E. | | 2022-3086 | 2022-1-11 | 2021-164803 | 2021-10-6 | JCM 7017 |
One or more primers or probes specific for bacteroides fragilis | バクテロイデス・フラジリスに対して特異的な1以上のプライマーまたはプローブ | HU Group Research Institute GK | 合同会社H.U.グループ中央研究所 | Yuhara, S., Nakabayashi, T. | 湯原 悟志, 中林 武尊 | 2022-2506 | 2022-1-11 | 2021-69884 | 2021-4-16 | JCM 11019 |
Composition for inhibiting production of fermentation product from fermentation raw material, and production method of fermented article employing the same | 発酵原料の発酵産物の産生抑制用組成物及びそれを使用する発酵製品の製造方法 | Tokyo Institute of Technology, Gourmet Navigator Inc | 国立大学法人東京工業大学、株式会社ぐるなび | Yamada, T., Yamamoto, M., Koyano, H., Sawada, K., Yago, H. | 山田 拓司, 山本 希, 小谷野 仁, 澤田 和典, 矢後 妃奈子 | 6973968 | 2021-12-1 | 2021-87947 | 2021-5-25 | JCM 13832 |
Composition for accelerating production of fermentation product from fermentation raw material, and production method of fermented article employing the same | 発酵原料の発酵産物の産生促進用組成物及びそれを使用する発酵製品の製造方法 | Tokyo Institute of Technology, Gourmet Navigator Inc | 国立大学法人東京工業大学、株式会社ぐるなび | Yamada, T., Yamamoto, M., Koyano, H., Sawada, K., Yago, H. | 山田 拓司, 山本 希, 小谷野 仁, 澤田 和典, 矢後 妃奈子 | 6953106 | 2021-10-27 | 2021-87971 | 2021-5-25 | JCM 13832 |
Lactic acid bacteria with immunostimulatory sedation | 免疫鎮静作用を有する乳酸菌 | Tokyo Institute of Technology, Gourmet Navigator Inc | 国立大学法人東京工業大学、株式会社ぐるなび | Yamada, T., Sawada, K. | 山田 拓司, 澤田 和典 | 6928195 | 2021-9-1 | 2021-86401 | 2021-5-21 | JCM 1558 |
Cleaning agent composition for intraorally mounted appliances | 口腔内装着器具用洗浄剤組成物 | Kao Corp | 花王株式会社 | Sonoi, A., Handa, T., Sato, T. | 園井 厚憲, 半田 拓弥, 佐藤 智哉 | 6921349 | 2021-8-18 | 2021-10411 | 2021-1-26 | JCM 1542, JCM 5705 |
Antimicrobial agent useful for wide range of microorganisms including coronaviruses (for example, SARS-CoV-2) | コロナウイルス(例えば、SARS−CoV−2)を含む広範な微生物に有用な抗微生物剤 | Ippan ZH Shiniryozaidan | 一般財団法人新医療財団 | Maki, S., Toshimori, S. | 真木 修一, 利森 幸子 | 6884447 | 2021-6-9 | 2020-185966 | 2020-11-6 | JCM 2013 |
Novel bacterium that contributes to mass production of propionic acid precursor substance | プロピオン酸前駆物質の大量生産に資する新規細菌 | National Agriculture and Food Research Organization | 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構 | Shinkai, T. | 真貝 拓三 | WO2022-265014 | 2022-12-22 | 2022-023811 | 2022-6-14 | JCM 6563, JCM 8958 |
Internal standard nucleic acid for quantifying eukaryotic microorganism | 真核微生物を定量するための内部標準核酸 | National Institute of Advanced Industrial Science and Technology | 国立研究開発法人産業技術総合研究所 | Tourlousse, D., Sekiguchi, Y. | トゥールース ディーター, 関口 勇地 | WO2022-259995 | 2022-12-15 | 2022-022726 | 2022-6-6 | |
Recombinant microorganism having diamine producing ability and method for manufacturing diamine | ジアミン生産能を有する組換え微生物およびジアミンの製造方法 | Asahi Kasei Kabushiki Kaisha | 旭化成株式会社 | Miyatake, R., Ushiki, N., Isaka, K. | 宮武 令, 牛木 章友, 井阪 光二 | WO2022-244809 | 2022-11-24 | 2022/020689 | 2022-5-18 | JCM 9153, JCM 15719, JCM 17055 |
Growth promoter for lactic acid coccus | 乳酸球菌の増殖促進剤 | Kirin Holdings Kabushiki Kaisha | キリンホールディングス株式会社 | Hirose, Y., Murakawa, H. | 廣瀬 友, 村川 葉月 | WO2022-230476 | 2022-11-3 | 2022-013938 | 2022-3-24 | JCM 5805 |
Recombinant microorganism and method for producing C6 compound | 組換え微生物及びC6化合物の製造方法 | Asahi Kasei Kabushiki Kaisha | 旭化成株式会社 | Yamada, Y., Ushiki, N., Miyatake, R., Isaka, K. | 山田 祐太朗, 牛木 章友, 宮武 令, 井阪 光二 | WO2022-210708 | 2022-10-6 | 2022-015439 | 2022-3-29 | JCM 18299 |
Method for producing demethylated compound | 脱メチル化化合物の製造方法 | Daicel Corporation | 株式会社ダイセル | Otani, A., Yamamoto, H., Mitsuhashi, K., Mitachi, T., Fukiya, S., Yokota, A. | 大谷 彬, 山本 浩明, 三橋 和也, 三田地 隆史, 吹谷 智, 横田 篤 | WO2022-202961 | 2022-9-29 | 2022-013830 | 2022-3-24 | JCM 6421 |
Method for amplifying target gene having specific gc content | 特定のGC含量を有する標的遺伝子の増幅方法 | Denka Company Limited,Toho University | デンカ株式会社, 学校法人東邦大学 | Tateda, K., Miyatake, Y. | 舘田 一博, 宮武 佑弥 | WO2022-202954 | 2022-9-29 | 2022-013805 | 2022-3-24 | JCM 1669, JCM 2414, JCM 6841, JCM 14847 |
Method for producing plant milk-fermented liquid | 植物性ミルク発酵液の製造方法 | Asahi Group Holdings, Ltd. | アサヒグループホールディングス株式会社 | Sugahara, H., Nagaosa, S., Nagayama, K. | 菅原 宏祐, 永長 さやか, 永山 啓太郎 | WO2022-202372 | 2022-9-29 | 2022-010661 | 2022-3-10 | JCM 1002, JCM 1012, JCM 1059, JCM 1112, JCM 1116, JCM 1117, JCM 1120, JCM 1126, JCM 1131, JCM 1132, JCM 1134, JCM 1136, JCM 1149, JCM 1171, JCM 1173, JCM 1185, JCM 1190, JCM 1192, JCM 1194, JCM 1195, JCM 1200, JCM 1205, JCM 1207, JCM 1217, JCM 1222, JCM 1231, JCM 1248, JCM 1255, JCM 1269, JCM 1275, JCM 2011, JCM 2012, JCM 7096, JCM 8130, JCM 8224, JCM 8572, JCM 11028, JCM 12515, JCM 15953 |
Packaged tea beverage in which paper odor is suppressed, and production method for same | 紙臭が抑制された容器詰茶飲料、及びその製造方法 | Kirin Holdings Kabushiki Kaisha | キリンホールディングス株式会社 | Suzuki, M., Yotsumoto, Y. | 鈴木 深保子, 四元 祐子 | WO2022-196608 | 2022-9-22 | 2022-011201 | 2022-3-14 | JCM 5805 |
Container-packed tea beverage with reduced liquid color degradation during heat sterilization, and method for manufacturing same | 加熱殺菌時の液色劣化が抑制された容器詰茶飲料、及びその製造方法 | Kirin Holdings Kabushiki Kaisha | キリンホールディングス株式会社 | Suzuki, M., Yotsumoto, Y. | 鈴木 深保子, 四元 祐子 | WO2022-196607 | 2022-9-22 | 2022-011200 | 2022-3-14 | JCM 5805 |
Novel bioactive substance exhibiting antimalarial activity, and use for same | 抗マラリア活性を示す新規生理活性物質及びその用途 | Riken | 国立研究開発法人理化学研究所 | Osada, H., Motoyama, T., Abdelhakim, I. A., Futamura, Y. | 長田 裕之, 本山 高幸, アブデルハキム イスラム アデル, 二村 友史 | WO2022-186328 | 2022-9-9 | 2022-009098 | 2022-3-3 | JCM 11118 |
Improved nitrile hydratase reactivity using aldehyde | アルデヒドによるニトリルヒドラターゼの反応性向上 | Mitsubishi Chemical Corporation | 三菱ケミカル株式会社 | Yamaguchi, T., Hagiya, N., Kano, M., Takanashi, K. | 山口 隆文, 萩谷 典史, 加納 誠, 高梨 一哉 | WO2022-172880 | 2022-8-18 | 2022-004577 | 2022-2-7 | JCM 3095 |
Protein having 1,3-fucosyltransferase activity, and method for producing fucose-containing sugar | 1,3−フコシルトランスフェラーゼ活性を有する蛋白質及びフコース含有糖質の製造法 | Kyowa Hakko Bio Co., Ltd. | 協和発酵バイオ株式会社 | Sugita, T. | 杉田 智惇 | WO2022-168992 | 2022-8-11 | 2022-004974 | 2022-2-8 | JCM 10512 |
Protein having fucose-containing sugar transporting activity, and method for producing fucose-containing sugar | フコース含有糖質の輸送活性を有する蛋白質及びフコース含有糖質の製造法 | Kyowa Hakko Bio Co., Ltd. | 協和発酵バイオ株式会社 | Sugita, T. | 杉田 智惇 | WO2022-168991 | 2022-8-11 | 2022-004972 | 2022-2-8 | JCM 10512 |
Bacteriophage infecting diabetes-inducing bacterium and use thereof | 糖尿病誘起細菌に感染するバクテリオファージ及びその用途 | National Institute of Advanced Industrial Science and Technology, Ajinomoto Co., Inc. | 国立研究開発法人産業技術総合研究所, 味の素株式会社 | Kameyama, K., Tamaki, H., Kusada, H., Kamagata, Y. | 亀山 恵司, 玉木 秀幸, 草田 裕之, 鎌形 洋一 | WO2022-158550 | 2022-7-28 | 2022-002100 | 2022-1-21 | JCM 13470 |
Composition for decomposition of trypsin or TMPRSS2 | トリプシン又はTMPRSS2の分解用組成物 | Riken, Keio University | 国立研究開発法人理化学研究所, 学校法人慶應義塾 | li, y., Watanabe, E., Kawashima, Y., Wang, Z., Ohara, O., Honda, K., Atarashi, K. | 李 優先, 渡辺 栄一郎, 川島 祐介, ワン ジュジュン, 小原 收, 本田 賢也, 新 幸二 | WO2022-158434 | 2022-7-28 | 2022-001494 | 2022-1-18 | JCM 13449, JCM 13464, JCM 13469, JCM 14859, JCM 14860, JCM 14966 |
Microbial material, plant cultivation method, and bacterial strain | 微生物資材および植物の栽培方法、並びに、細菌株 | Tohoku University | 国立大学法人東北大学 | Minamisawa, K., Hara, S., Itakura, M., Fernandes, S. A. | 南澤 究, 原 沙和, 板倉 学, フェルナンデス シケイラ アルトゥール | WO2022-149590 | 2022-7-14 | 2022-000178 | 2022-1-6 | JCM 10833 |
Method for producing silk fermentation product using lactic acid bacterium | 乳酸菌によるシルク発酵品の製造方法 | Kimonobrain Corporation | 株式会社きものブレイン | Okamoto, M. | 岡元 松男 | WO2022-149296 | 2022-7-14 | 2021-020505 | 2021-5-28 | JCM 1149 |
Bacterium, IL10 gene expression enhancer, immune response control enhancer, and preparation | 細菌、IL10遺伝子発現亢進剤、免疫応答制御亢進剤、及び製剤 | Biogenomics Co., Ltd | 株式会社バイオジェノミクス | Honda, H., Kawatsu, R., Fuchigami, T. | 本多 英俊, 河津 良子, 渕上 太郎 | WO2022-137644 | 2022-6-30 | 2021-030691 | 2021-8-20 | JCM 1012, JCM 1040, JCM 1059, JCM 1120, JCM 1134, JCM 1136, JCM 1192, JCM 1210, JCM 1217, JCM 1255, JCM 1275, JCM 2124, JCM 5344, JCM 8130, JCM 11125, JCM 20398 |
Microorganism carrier and method for producing same | 微生物担体およびその製造方法 | National University Corporation Tokai National Higher Education and Research System | 国立大学法人東海国立大学機構 | Arakawa, T., Hori, K. | 荒川 友子, 堀 克敏 | WO2022-118960 | 2022-6-9 | 2021-044483 | 2021-12-3 | JCM 1027, JCM 1043, JCM 21327 |
Bifidobacteria regulating expression of clock gene | 時計遺伝子の発現を制御するビフィズス菌 | Nissin Foods Holdings Co., Ltd. | 日清食品ホールディングス株式会社 | Okada, M., Nagasaki, Y., Oki, A. | 岡田 元弘, 長崎 恭久, 大木 篤史 | WO2022-118525 | 2022-6-9 | 2021-035381 | 2021-9-27 | JCM 1217 |
Viable microbial agent containing lactococcus lactis, microorganism belonging to genus lactobacillus or mixture thereof, and method for producing same | ラクトコッカス・ラクチス、ラクトバチルス属に属する微生物、又はこれらの混合微生物を含有する生菌剤及びその製造方法 | Ajinomoto Co., Inc. | 味の素株式会社 | Maekawa, M., Uehara, A. | 前川 まゆみ, 上原 章敬 | WO2022-102753 | 2022-5-19 | 2021-041767 | 2021-11-12 | JCM 1057, JCM 1132, JCM 1157, JCM 1207, JCM 1231, JCM 5803, JCM 11019 |
Sterilizing/virus-inactivating agent for toothbrush | 歯ブラシ用殺菌・ウイルス不活化剤 | Nippon Wellness Co., Ltd. | 株式会社日本ウエルネス | Katayama, G., Yokota, M. | 片山 源治郎, 横田 正幸 | WO2022-102612 | 2022-5-19 | 2021-041169 | 2021-11-9 | JCM 5708, JCM 8532, JCM 12248, JCM 12257 |
Antimicrobial agent useful for wide range of microorganisms including coronavirus (for example, SARS-CoV-2) | コロナウイルス(例えば、SARS−CoV−2)を含む広範な微生物に有用な抗微生物剤 | Ippan Zaidan Hojin Shiniryozaidan | 一般財団法人新医療財団 | Maki, S., Toshimori, Y. | 真木 修一, 利森 幸子 | WO2022-097729 | 2022-5-12 | 2021-040865 | 2021-11-5 | JCM 2013 |
Method of producing L-amino acid | L−アミノ酸の製造法 | Ajinomoto Co., Inc. | 味の素株式会社 | Hirano, S., Inoue, K., Hayashi, K., Yokota, K., Moriya, M., Suzuki, T., Kadokura, Y., Nagahiko, T., Tashiro, A. | 平野 聖子, 井上 公太, 林 和之, 横田 康介, 守屋 美加, 鈴木 智子, 門倉 嘉知, 長彦 健, 田代 明梨 | WO2022-092018 | 2022-5-5 | 2021-039281 | 2021-10-25 | JCM 1217 |
Lactic acid bacteria, method for obtaining same, and lactic acid bacteria-containing food and drink | 乳酸菌及びその取得方法並びに乳酸菌含有飲食品 | National Institute of Technology, Miyatou Yasou Kenkyujo Co., Ltd | 独立行政法人国立高等専門学校機構, 株式会社ミヤトウ野草研究所 | Kouya, T., Ishiyama, Y. | 高屋 朋彰, 石山 洋平 | WO2022-079929 | 2022-4-21 | 2021-006449 | 2021-2-19 | JCM 1132 |
Spray liquid | 噴霧液 | MTG Co., Ltd. | 株式会社MTG | Matsushita, T. | 松下 剛 | WO2022-054652 | 2022-3-17 | 2021-032038 | 2021-9-1 | JCM 5491 |
Agent for improving and maintaining oral flora, and agent for removing dental plaque/teeth plaque and preventing tartar formation | 口腔内フローラ改善・維持剤、プラーク/歯垢の除去及び歯石形成予防剤 | Acacia-No-Ki Co., Ltd., Kyushu University, National University Corporation | 株式会社アカシアの樹, 国立大学法人九州大学 | Kataoka, T., Ogawa, S., Kobayashi, T., Shimizu, K. | 片岡 武司, 小川 壮介, 小林 知樹, 清水 邦義 | WO2022-054629 | 2022-3-17 | 2021-031820 | 2021-8-31 | JCM 8532 |
Bifidobacterium inhibiting expression of muscle atrophy gene | 筋萎縮遺伝子の発現を抑制するビフィズス菌 | Nissin Foods Holdings Co., Ltd. | 日清食品ホールディングス株式会社 | Igi, A., Sunada, Y., Tanii, Y., Uehara, K., Mori, A. | 伊木 明美, 砂田 洋介, 谷井 勇介, 上原 和也, 森 綾香 | WO2022-050303 | 2022-3-10 | 2021-032091 | 2021-9-1 | JCM 1192 |
Bifidobacterium inhibiting IL-17 production | IL−17の産生を抑制するビフィズス菌 | Nissin Foods Holdings Co., Ltd. | 日清食品ホールディングス株式会社 | Tanii, Y., Sunada, Y., Uehara, K., Igi, A., Mori, A. | 谷井 勇介, 砂田 洋介, 上原 和也, 伊木 明美, 森 綾香 | WO2022-050302 | 2022-3-10 | 2021-032090 | 2021-9-1 | JCM 1217 |
Agent for increasing content of IgA antibody in milk | 乳汁中のIgA抗体含有量の増加剤 | Tohoku University, The University of Tokyo | 国立大学法人東北大学, 国立大学法人東京大学 | Nochi, T., Usami, K., Aso, H., Kiyono, H., Fujihashi, K., Sato, S. | 野地 智法, 宇佐美 克紀, 麻生 久, 清野 宏, 藤橋 浩太郎, 佐藤 慎太郎 | WO2022-050082 | 2022-3-10 | 2021-030571 | 2021-8-20 | JCM 10556, JCM 12246, JCM 13446 |
Enzyme dehydroxylating hydroxyl group at 9-position of urolithin compound | ウロリチン類の9位の水酸基を脱水酸化する酵素 | Daicel Corporation | 株式会社ダイセル | Ishiwa, S., Yamamoto, H., Ogawa, J., Kishino, S. | 石輪 俊典, 山本 浩明, 小川 順, 岸野 重信 | WO2022-045257 | 2022-3-3 | 2021-031386 | 2021-8-26 | JCM 12243 |
Lactic acid bacteria starter, production method for fermented milk, and fermented milk | 乳酸菌スターター、発酵乳の製造方法、及び発酵乳 | Meiji Co., Ltd. | 株式会社明治 | Tsuchihashi, H., Yamamoto, E., Ueno, A., Kawai, Y., Ichikawa, A. | 土橋 英恵, 山本 恵理, 植野 敦子, 河合 良尚, 市川 愛弓 | WO2022-039249 | 2022-2-24 | 2021-030515 | 2021-8-20 | JCM 1059, JCM 1112, JCM 1120, JCM 1126, JCM 1131, JCM 1132, JCM 1134, JCM 1136, JCM 1157, JCM 1173, JCM 1185, JCM 1231, JCM 2012, JCM 5343, JCM 5818, JCM 5890, JCM 6123, JCM 6124, JCM 6985, JCM 8797, JCM 9696, JCM 12392, JCM 12493 |
Muscle breakdown inhibitor | 筋肉の分解抑制剤 | Asahi Group Holdings, Ltd. | アサヒグループホールディングス株式会社 | Katsuki, R., Sakata, S. | 香月 遼, 坂田 慎治 | WO2022-039215 | 2022-2-24 | 2021-030339 | 2021-8-19 | JCM 1131 |
Polynucleotide, polynucleotide set, method for detecting porphyromonas gingivalis, method for assessing periodontal disease susceptibility, porphyromonas gingivalis detection kit, and periodontal disease susceptibility assessment kit | ポリヌクレオチド、ポリヌクレオチドセット、ポルフィロモナス・ジンジバリス検出方法、歯周病罹患可能性の評価方法、ポルフィロモナス・ジンジバリス検出用キット、及び歯周病の罹患可能性評価用キット | Mitsui Chemicals, Inc. | 三井化学株式会社 | Matoishi, K. | 的石 かおり | WO2022-025066 | 2022-2-3 | 2021-027765 | 2021-7-27 | JCM 19600 |
Antimicrobial agent and method for manufacturing same | 抗菌剤及びその製造方法 | Tressbio Laboratory Co., Ltd. | 株式会社トレスバイオ研究所 | Kawamoto, T., Uchiyama, A. | 川本 忠, 内山 敦史 | WO2022-019319 | 2022-1-27 | 2021-027238 | 2021-7-20 | JCM 12257 |
Sebum production regulator | 皮脂産生調節剤 | The Ritsumeikan Trust | 学校法人立命館 | Fujita, T. | 藤田 隆司 | WO2022-014660 | 2022-1-20 | 2021-026544 | 2021-7-15 | JCM 6425 |