JCM strains in patent publications in 2021

Title発明の名称Applicant出願人Inventor発明者Publication numberDate of publicationApplication numberDate of filingJCM strain No.
Basal metabolism enhancer基礎代謝亢進剤Suntory Holdings Ltdサントリーホールディングス株式会社Yamanaka, M., Fukushima, E., Yoshida, N., Konuki, H.山中 実喜子, 福島 栄治, 吉田 直之, 小貫 仁2021-209442021-02-182020-1789642020-10-26JCM 1134, JCM 1149, JCM 1558
Composition for promoting proliferation of genus bifidobacterium bacterium that does not assimilate lactuloseラクチュロースを資化しないビフィドバクテリウム属細菌の増殖促進用組成物Morinaga Milk Ind Co Ltd森永乳業株式会社Odamaki, T.小田巻 俊孝2021-231882021-02-222019-1431032019-08-02JCM 1255
Bifidobacterium with low Inflammatory cytokine production-inducing activity but high anti-inflammatory cytokine production-inducing activity炎症性サイトカインの産生誘導活性は低いが抗炎症性サイトカインの産生誘導活性が高いビフィズス菌Nissin Foods Holdings Co Ltd日清食品ホールディングス株式会社Sunada, Y., Iki, A., Uehara, K., Tanii, Y.砂田 洋介, 伊木 明美, 上原 和也, 谷井 勇介2021-232312021-02-222019-1451732019-08-07JCM 1192
Additive composition and method for improving ion resistance of microorganism微生物のイオン耐性を向上させるための添加剤組成物および方法Toyo Univ学校法人 東洋大学Ito, M.伊藤 政博2021-368602021-03-112020-1262422020-07-27JCM 1499
Method for producing fermentation product発酵物の製造方法Snow Brand Milk Products Co Ltd雪印メグミルク株式会社Fujiwara, H., Seto, Y.藤原 ひとみ, 瀬戸 泰幸2021-368982021-03-112020-1923152020-11-19JCM 5805
Oligonucleotide set for detection of indigenous bacterium in skin, kit, and method for detecting indigenous bacterium in skin皮膚常在菌の検出用オリゴヌクレオチドセット、キット及び皮膚常在菌の検出方法Nippon Menaade Keshohin KK, Fasmac Co Ltd日本メナード化粧品株式会社, 株式会社ファスマックMiura, S., Akaza, M., Nakada, S., Takasaki, K., Nunofuji, S.三浦 史帆里, 赤座 誠文, 中田 悟, 高崎 一人, 布藤 聡2021-405172021-03-182019-1642732019-09-10JCM 6245
Transformants and methods for producing 1,3-butanediol using the same形質転換体及びそれを用いる1,3−ブタンジオールの製造方法Research Institute of Innovative Technology for The Earth, Green Earth Institute Co Ltd公益財団法人地球環境産業技術研究機構, GreenEarthInstitute株式会社Inui, M., Hiraga, K., Suda, M., Kato, N., Watanabe, A., Oide, S.乾 将行, 平賀 和三, 須田 雅子, 加藤 直人, 渡邉 彰, 生出 伸一2021-405482021-03-182019-1656112019-09-11JCM 1233, JCM 2506, JCM 10555, JCM 11615
Methods and compositions for simultaneously detecting a plurality of Putrefaction bacteria複数の変敗原因菌の同時検出方法および複数の変敗原因菌の同時検出用組成物Toyo Institute of Food Technology公益財団法人東洋食品研究所Nakano, M.中野 みよ2021-406142021-03-182020-293812020-02-25JCM 1134, JCM 1290, JCM 1296, JCM 1297, JCM 1403, JCM 1408, JCM 2506, JCM 2507, JCM 2508, JCM 5805, JCM 6156, JCM 6285, JCM 7540, JCM 9073, JCM 9074, JCM 9075, JCM 9906, JCM 10046, JCM 11466, JCM 12307, JCM 13339, JCM 13438, JCM 14954, JCM 16418, JCM 20266, JCM 21713
Primer sets for detecting presence or absence of mutation in base sequence encoding 83rd amino acid of gonococcal DNA gyrase subunit A, primer sets for evaluating presence or absence of gonococcal sensitivity to fluoroquinolone and uses thereof淋菌のDNAジャイレースのサブユニットAの83番目のアミノ酸をコードする塩基配列における変異の有無を検出するためのプライマーセット、淋菌のフルオロキノロンに対する感受性の有無を評価するためのプライマーセット、及びそれらの使用Saitama Medical Univ, National Institute of Infectious Diseases, Nihon Univ学校法人 埼玉医科大学, 国立感染症研究所, 学校法人日本大学Maeda, T., Hayakawa, S., Tarumoto, N., Imai, K., Sakai, J., Murakami, T., Maesaki, S., Onishi, M., Shimuta, T., Hayakawa, S.前田 卓哉, 早川 直, 樽本 憲人, 今井 一男, 酒井 純, 村上 孝, 前崎 繁文, 大西 真, 志牟田 健, 早川 智2021-488122021-04-012019-1752732019-09-26JCM 2885
Method for producing functional substance機能性物質の製造方法Daicel Corp株式会社ダイセルHayashi, M.林 素子2021-526072021-04-082019-1768672019-09-27JCM 12243
Anti-skin-aging agent using deep sea water and anti-skin-aging method using the same海洋深層水を用いた皮膚老化防止剤及び当該皮膚老化防止剤を用いた皮膚老化防止方法DHC Co株式会社ディーエイチシーYamada, K., Nomura, M., Shibata, Y., Yamamoto, S.山田 勝久, 野村 道康, 柴田 雄次, 山本 樹2021-548232021-04-082020-1671942020-10-01JCM 11125
Reduced-calorie fruit juice or vegetable juice beverage低カロリー化果汁或いは野菜汁飲料Kirin Holdings Co Ltd, Nippon Origo KKキリンホールディングス株式会社, 日本オリゴ株式会社Ichikawa, S.市川 晋太郎2021-618602021-04-222021-77402021-01-21JCM 5564
Bifidobacterium proliferation-promoting compositionビフィズス菌増殖用組成物Nissin Foods Holdings Co Ltd日清食品ホールディングス株式会社Iki, A., Sunada, Y., Tanii, Y., Uehara, K.伊木 明美, 砂田 洋介, 谷井 勇介, 上原 和也2021-651332021-04-302019-1921822019-10-21JCM 1194, JCM 1217
Lactic acid bacteria, and method for producing cheese乳酸菌、チーズの製造方法National Agriculture and Food Research Organization, Hokkaido Research Organization, Tokachi Zaidan, Hakodate Regional Industry Promotion Organization,Tochigi Prefecture, Obihiro Univ of Agriculture & Veterinary Medicine, Institute of National Colleges of Technology Japan,Yukijirushi Shubyo KK国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構, 地方独立行政法人北海道立総合研究機構,公益財団法人とかち財団, 公益財団法人函館地域産業振興財団, 栃木県, 国立大学法人帯広畜産大学, 独立行政法人国立高等専門学校機構, 雪印種苗株式会社Kobayashi, Y., Moriya, N., Hagi, T., Kimoto, H., Suzuki, C., Sasaki, K., Nakajima, I., Nomura, S., Yasogawa, D., Kasai, D., Takaya, M., Sumisa, F., Takeuchi, J., Kobayashi, H., Fukuzawa, A., Ota, Y., Otsubo, M., Shimizu, K., Toriumi, S.,Hayashi, M.,Toyoda, T.,Sako, Y.,Watanabe, Y.,Noguchi, M.,Hoshi, K.,Mori, H.,Nakamura, T.,Takaya, T.,Kitamura, T.小林 美穂, 守谷 直子, 萩 達朗, 木元 広実, 鈴木 チセ,佐々木 啓介, 中島 郁世, 野村 将, 八十川 大輔, 葛西 大介, 高谷 政宏, 住佐 太, 武内 純子, 小林 秀彰, 福澤 明里, 太田 裕一, 大坪 雅史, 清水 健志, 鳥海 滋, 林 美貴成, 豊田 知紀, 酒向 佑輔, 渡邉 ゆずは, 野口 宗彦, 星 一美, 森 瞳, 中村 正, 高屋 朋彰, 北村 亨2021-693702021-05-062020-401392020-03-09JCM 1096
Oligonucleotide set for determining DNA type of cutibacterium acnes, kit, and determination method of DNA type of cutibacterium acnesアクネ菌のDNAタイプの判別用オリゴヌクレオチドセット、キット及びアクネ菌のDNAタイプの判別方法Nippon Menaade Keshohin KK, Fasmac Co Ltd日本メナード化粧品株式会社, 株式会社ファスマックAkaza, M., Miura, S., Nakada, S., Takasaki, K., Morinaka, R.赤座 誠文, 三浦 史帆里, 中田 悟, 高崎 一人, 森中 理慧馨2021-783932021-05-272019-2079162019-11-18JCM 6425, JCM 6473, JCM 18916, JCM 18918, JCM 18920
D-lactate dehydrogenase variants, biofuel cells provided with D-lactate dehydrogenase variants, and biosensorsD−乳酸脱水素酵素変異体、D−乳酸脱水素酵素変異体を備えたバイオ燃料電池、及び、バイオセンサAisin Seiki Co Ltdアイシン精機株式会社Enohara, S.榎原 真二2021-784272021-05-272019-2091072019-11-19JCM 10545
Fermented food and drink, and production method thereof発酵飲食品及びその製造方法Takanashi Milk Products Co Ltd高梨乳業株式会社Kubota, A., Miyazaki, S., Miyazawa, K., Takashima, R.久保田 晃, 宮崎 汐里, 宮澤 賢司, 高島 楽2021-784572021-05-272019-2105922019-11-21JCM 1131, JCM 1134
Drug resistant bacteria disinfectant containing chlorous acid water and improved bacteria disinfectant containing chlorous acid water亜塩素酸水含有薬剤耐性菌および改良型細菌殺傷剤Sankei Co Ltd三慶株式会社Aida, S.合田 学剛2021-802682021-05-272021-226912021-02-16JCM 2013
Antigen-binding molecule, nucleic acid composition, vector composition and method for purifying cells and Bifidobacterium longum抗原結合分子、核酸組成物、ベクター組成物、細胞およびBifidobacterium longumの精製方法Kanagawa Institute of Industrial Science and Technology, Keio Gijuku地方独立行政法人神奈川県立産業技術総合研究所, 学校法人慶應義塾Nakato, G., Inoue, K., Inoue, H., Fukuda, S.,中藤 学, 井上 浄, 井上 ひかる, 福田 真嗣2021-834332021-06-032019-2173382019-11-29JCM 1131, JCM 1192, JCM 1200, JCM 1205, JCM 1222, JCM 1275, JCM 5825, JCM 5828, JCM 13464, JCM 31340
Fermented product of Japanese horseradish roots or extract thereofワサビ根の発酵物又はその抽出物Katakura & Co-Op Agri Corp片倉コープアグリ株式会社Shibano, T., Niwa, M.,芝野 智彦, 丹羽 誠2021-848842021-06-032019-2152762019-11-28JCM 6425, JCM 9199
Novel lactic acid bacterium and lactic acid bacterium preparation for silage preparation, and silage preparation method新規乳酸菌及びサイレージ調製用乳酸菌製剤、サイレージ調製方法Yukijirushi Shubyo KK雪印種苗株式会社Taniguchi, D., Honma, M., Kitamura, T.谷口 大樹, 本間 満, 北村 亨2021-904082021-06-172020-1316232020-08-03JCM 1132, JCM 1149, JCM 1164, JCM 8130
Preventive or ameliorating agent for periodontal disease歯周病の予防又は改善剤Kao Corp花王株式会社Akatsu, T., Fujii, A., Shiraichi, A., Yamamoto, N., Sono, H.赤津 友基, 藤井 明彦, 白石 晶子, 山本 尚基, 惣野 初美2021-904162021-06-172020-2005172020-12-02JCM 8153, JCM 11150, JCM 12992
Methods for identifying microbial species in samples検体中に含まれる菌種を特定する方法Shimadzu Corp, Jikei Univ株式会社島津製作所, 学校法人慈恵大学Koseki, H., Iwata, Y., Yoneda, K., Fujioka, H., Iwase, T., Manome, K., Mizunoe, Y.小関 英一, 岩田 祐士, 米田 恭子, 藤岡 宏樹, 岩瀬 忠行, 馬目 佳信, 水之江 義充2021-939122021-06-242018-586732018-03-26JCM 2874
Method for producing three-dimensional gingival epithelial model induced into periodontal disease-like state歯周病様状態に誘導された三次元歯肉上皮モデルの製造方法Nikko Chemical Co Ltd, Cosmos Technical Center:KK日光ケミカルズ株式会社, 株式会社コスモステクニカルセンターAbe, M., Shimizu, K.阿部 真弓, 清水 健司2021-939932021-06-242019-2290942019-12-19JCM 12257
Lactic acid bacterium having high AhR activating ability高いAhR活性化能を有する乳酸菌Meiji Co Ltd株式会社明治Kurihara, S., Hemmi, J., Kano, H.栗原 俊祐, 逸見 隼, 狩野 宏2021-1017112021-07-152021-372252021-03-09JCM 1059, JCM 1126, JCM 1185, JCM 2012
Method for producing granule, and granule顆粒の製造方法及び顆粒Mitsui Sugar Co Ltd三井製糖株式会社Murata, S., Kirisawa, F., Sato, J., Hagiwara, K.村田 晋一, 桐澤 文恵, 佐藤 仁一, 萩原 克嗣2021-1065712021-07-292020-1851422020-11-05JCM 8130
Novel Bifidobacterium bacteria and compositions including the same and compositions for promoting growth thereof新規ビフィドバクテリウム属細菌、および当該細菌を含む組成物、並びに当該細菌の増殖促進用の組成物Morinaga Milk Ind Co Ltd森永乳業株式会社Hara, S., Odamaki, T.原 早紀子, 小田巻 俊孝2021-1121662021-08-052020-71022020-01-20JCM 1192
Packaging body for keeping freshness of animal food動物性食品の鮮度保持用包装体Mitsui Chemicals Tohcello Inc三井化学東セロ株式会社Narita, J., Nakayama, B., Tanaka, K.成田 淳一, 中山 勉伸, 田中 邦彦2021-1215492021-08-262020-150302020-01-31JCM 1134
Novel lactic acid bacteria high-producing GABA and ornithine, and method for producing oral composition using the lactic acid bacteriaGABA及びオルニチンを高産生する新規乳酸菌、並びに当該乳酸菌を用いた経口組成物の製造方法Miyazaki Prefecture宮崎県Mizutani, M., Fukuyoshi, N., Nagano, J., Fujita, E.水谷 政美, 福良 奈津子, 永野 珠光, 藤田 依里2021-1222412021-08-302020-185622020-02-06JCM 1115
Method of detecting sugar chains and method of detecting bacterial flora composition糖鎖の検出方法および細菌叢の構成の検出方法Univ Of Tokyo国立大学法人東京大学Kiyono, H., Goto, Y.清野 宏, 後藤 義幸2021-1281022021-09-022020-239442020-02-17JCM 2012
Method for producing 1,3-butanediol1,3−ブタンジオールの製造方法Osaka Gas Co Ltd, Kyoto Univ大阪瓦斯株式会社, 国立大学法人京都大学Hannya, A., Tsubota, J., Ogawa, J., Kishino, S.盤若 明日香, 坪田 潤, 小川 順, 岸野 重信2021-1369002021-09-162020-366342020-03-04JCM 1390, JCM 7850
Carbohydrate-degrading enzymes, screening methods of microorganisms for food additives, evaluation methods of prebiotics and primer pairs糖質分解酵素、食品添加用細菌のスクリーニング方法、プレバイオティクスの評価方法及びプライマー対Kagoshima Univ国立大学法人鹿児島大学Fujita, S., Ishiwata, A.藤田 清貴, 石渡 明弘2021-1534332021-10-072020-553362020-03-26JCM 1195
Composition for growth stimulation of bifidobacterium breveビフィドバクテリウム・ブレーベ増殖促進用の組成物Morinaga Milk Ind Co Ltd森永乳業株式会社Morozumi, M., Izumi, H.両角 麻衣, 和泉 裕久2021-1534492021-10-072020-558932020-03-26JCM 1254
Analysis method of data obtained by MALDI mass spectrometry, data processing equipment, mass spectrometer, and analysis programMALDI質量分析で得られたデータの解析方法、データ処理装置、質量分析装置および解析プログラムShimadzu Corp株式会社島津製作所Teramoto, K.寺本 華奈江2021-1568112021-10-072020-595072020-03-30JCM 18907
Methods for producing catechin metabolitesカテキン代謝物の製造方法Mitsui Norin Co Ltd三井農林株式会社Oki, S., Takagaki, A.大木 渉吾, 高垣 晶子2021-1589522021-10-112020-623832020-03-31JCM 9979
Primer sets, kits and methods for detecting mycobacteroides abscessus subspeciesマイコバクテロイデス・アブセッサス亜種を検出するためのプライマーセット、キット及び方法National Institute Of Infectious Diseases, Kaneka Corp国立感染症研究所, 株式会社カネカHoshino, Y., Yoshida, M., Sano, S., Miyamoto, S.星野 仁彦, 吉田 光範, 佐野 創太郎, 宮本 重彦2021-1590232021-10-112020-663062020-04-01JCM 15300
Bifidobacteria proliferation promotorビフィズス菌増殖促進剤Snow Brand Milk Products Co Ltd雪印メグミルク株式会社Kada, S., Tsukahara, T., Kimura, A.加田 茂樹, 塚原 拓也, 木村 彰2021-1644352021-10-142020-697192020-04-08JCM 1217
Periodontal disease bacteria inhibitor for periodontal disease bacteria inside gingival tissue歯肉組織内部の歯周病菌に対する歯周病菌抑制剤Nippon Zettoc Co Ltd日本ゼトック株式会社Inagaki, M., Yanagisawa, T., Sakaguchi, R.稲垣 みずき, 柳澤 孝俊, 坂口 梨沙子2021-1694142021-10-282020-721492020-04-14JCM 12257
Method for producing inulin using inulosucrase from Bacillus krulwichiaeバチラス・クルルウィッチェ(Bacillus krulwichiae)イヌロスクラーゼを用いたイヌリンの製造方法Nippon Origo KK, Toyama Prefecture日本オリゴ株式会社, 富山県Fujii, K., Takaba, M., Yokoi, K.藤井 孝一, 高羽 優算, 横井 健二2021-1777122021-11-182020-837042020-05-12JCM 1169
Fermented tea composition for controlling intestinal function and method of producing the same整腸用茶発酵組成物及びその製造方法Univ Chiba Nat Univ Corp, Meiji Co Ltd国立大学法人千葉大学, 株式会社明治Hatano, M., Yokoo, T., Ishida, T., Kimura, M.幡野 雅彦, 横尾 岳大, 石田 達也, 木村 勝紀2021-1806192021-11-252020-867802020-05-18JCM 1291, JCM 5826
Method for producing branched oligosaccharide and xylose分岐オリゴ糖およびキシロースの製造方法Univ of Ryukyus国立大学法人 琉球大学Kaneko, S.金子 哲2021-1806402021-11-252020-878272020-05-20JCM 9153
Autoinducer-2 inhibitorオートインデューサー−2阻害剤Kobayashi Pharmaceutical Co Ltdsuhiro小林製薬株式会社Hamada, M., Gomi, M.濱田 昌子, 五味 満裕2021-1835832021-12-022020-900822020-05-22JCM 12257
Composition containing lactic acid bacteria having ability to capture purine nucleotideプリンヌクレオチド取り込み能を有する乳酸菌を含む組成物Teikyo Univ, Meiji Co Ltd学校法人帝京大学, 株式会社明治Kaneko, K., Yamaoka, N., Fukuuchi, T., Yamada, S., Saito, C., Kano, H.金子 希代子, 山岡 法子, 福内 友子, 山田 成臣, 齋藤 千鶴, 狩野 宏2021-1877372021-12-132020-906132020-05-25JCM 1002, JCM 1131, JCM 5813, JCM 5889, JCM 7638
Constipation resolution composition便秘解消組成物Konan Kako KK, Mie Univ江南化工株式会社, 国立大学法人三重大学Otani, J., Terasawa, M., Matsuda, K., Nishiura, K., Shimada, Y., Zang, L., Nishimura, K.大谷 淨治, 寺澤 匡博, 松田 孝一, 西浦 薫, 島田 康人, 臧 黎清, 西村 訓弘2021-1912572021-12-162021-750092021-04-27JCM 2257, JCM 8130, JCM 11046
Cell inducer for inflammatory bowel disease treatment, pharmaceutical composition for inflammatory bowel disease treatment, and methods for manufacturing cell for inflammatory bowel disease 炎症性腸疾患治療用細胞の誘導剤、炎症性腸疾患治療用医薬組成物、及び炎症性腸疾患治療用細胞の製造方法Kumamoto Univ, Kanagawa Institute of Industrial Science and Technology国立大学法人 熊本大学, 地方独立行政法人神奈川県立産業技術総合研究所Takizawa, H., Rin, K., Fukuda, S., Nakato, G.滝澤 仁, 林 慶和, 福田 真嗣, 中藤 学2021-1938952021-12-272020-1011472020-06-10JCM 5824, JCM 5826, JCM 5827, JCM 5828, JCM 9496, JCM 13471, JCM 31915
Method for producing cycloastragenol-containing compositionシクロアストラゲノール含有組成物を生産する方法Kobayashi Pharmaceutical Co Ltd小林製薬株式会社Ogawa, J., Kishino, S., Fukami, H., Ozeki, Y.小川 順, 岸野 重信, 深見 裕之, 尾関 佑樹2021-1939332021-12-272020-1025522020-06-12JCM 1093, JCM 1192, JCM 1194, JCM 1195, JCM 1222, JCM 1273, JCM 1558, JCM 5889, JCM 6123, JCM 7004, JCM 7020, JCM 7046, JCM 8130, JCM 12489
Composition for inhibiting production of fermentation product from fermentation raw material, and production method of fermented article employing the same発酵原料の発酵産物の産生抑制用組成物及びそれを使用する発酵製品の製造方法Tokyo Institute of Technology, Gourmet Navigator Inc国立大学法人東京工業大学, 株式会社ぐるなびYamada, T., Yamamoto, M., Koyano, H., Sawada, K., Yago, H.山田 拓司, 山本 希, 小谷野 仁, 澤田 和典, 矢後 妃奈子69739682021-12-012021-879472021-05-25JCM 13832
Composition for accelerating production of fermentation product from fermentation raw material, and production method of fermented article employing the same発酵原料の発酵産物の産生促進用組成物及びそれを使用する発酵製品の製造方法Tokyo Institute of Technology, Gourmet Navigator Inc国立大学法人東京工業大学, 株式会社ぐるなびYamada, T., Yamamoto, M., Koyano, H., Sawada, K., Yago, H.山田 拓司, 山本 希, 小谷野 仁, 澤田 和典, 矢後 妃奈子69531062021-10-272021-879712021-05-25JCM 13832


Comments are closed.