Aqueous liquid | 水性液体 | Fancl Corp, Taiyo Kagaku Co Ltd | 株式会社ファンケル, 太陽化学株式会社 | Imasu, H., Kasama, Y. | 今須 寿晃, 笠間 勇輝 | 2020-953 | 2020-01-09 | 2018-119789 | 2018-06-25 | JCM 1326 |
Methods for producing lipid and fatty acid composition, and fatty acid composition | 脂質および脂肪酸組成物の製造方法、ならびに脂肪酸組成物 | Yaegaki Hakko Giken KK, Osaka Research Institute of Industrial Science and Technology, National Institute of Advanced Industrial Science and Technology | ヤヱガキ醗酵技研株式会社, 地方独立行政法人大阪産業技術研究所, 国立研究開発法人産業技術総合研究所 | Nagao, H., Tanaka, S., Yamashita, K., Naruhiro, K., Kamisaka, Y., Kimura, K. | 永尾 寿浩, 田中 重光, 山下 和彦, 成廣 和枝, 神坂 泰, 木村 和義 | 2020-5614 | 2020-01-16 | 2018-132703 | 2018-07-12 | JCM 8702, JCM 16544, JCM 16545, JCM 16546 |
Method for producing functional substance | 機能性物質の製造方法 | Daicel Corp | 株式会社ダイセル | Yamamoto, Y., Yamamoto, H. | 山本 侑平, 山本 浩明 | 2020-10635 | 2020-01-23 | 2018-134691 | 2018-07-18 | JCM 12243, JCM 16058 |
Inhibitor for Ralstonia solanacearum-related pathological condition, method of inhibiting Ralstonia solanacearum-related pathological condition, and use thereof | 青枯病菌関連病態の抑制剤、青枯病菌関連病態の抑制方法、及びその利用 | Institute of Physical and Chemical Research, National Agriculture and Food Research Organization | 国立研究開発法人理化学研究所, 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構 | Lee Chol, G., Ohkuma, M., Nakaho, K., Inoue, Y. | 李 哲揆, 大熊 盛也, 中保 一浩, 井上 康宏 | 2020-19755 | 2020-02-06 | 2018-147186 | 2018-08-03 | JCM 16806 |
Non-Archaebacterium organism having novel mevalonate pathway | 新規メバロン酸経路を有する非古細菌生物 | Nagoya Univ | 国立大学法人名古屋大学 | Henmi, H., Hayakawa, H., Motoyama, K., Sobue, F., Yoshida, R. | 邊見 久, 早川 祝, 本山 賢人, 祖父江 史明, 吉田 稜 | 2020-28240 | 2020-02-27 | 2018-155000 | 2018-08-21 | JCM 9820, JCM 11833 |
Microorganism-immobilized carrier for water treatment | 水処理用の微生物固定化担体 | Tosoh Corp | 東ソー株式会社 | Yanagihara, Y. | 柳原 友 | 2020-28867 | 2020-02-27 | 2018-156958 | 2018-08-24 | JCM 1649 |
Methods, devices and programs for identifying microorganisms | 微生物の識別方法、微生物の識別装置及びプログラム | Meiji Co Ltd | 株式会社明治 | Kuroki, A., Tsujimoto, Y. | 黒木 杏理, 辻本 義憲 | 2020-31592 | 2020-03-05 | 2018-161368 | 2018-08-30 | JCM 1233, JCM 16467 |
Composition for improving labor performance | 労働パフォーマンスの向上用組成物 | Kirin Holdings Co Ltd | キリンホールディングス株式会社 | Kokubo, K. | 小久保 健 | 2020-39308 | 2020-03-19 | 2018-170170 | 2018-09-12 | JCM 5805 |
Primers that specifically amplify at least part of a base sequence complementary to 23S rRNA of Pseudomonas aeruginosa and methods for detecting pseudomonas aeruginosa utilizing the same | シュードモナス・エルギノーサの23S rRNAに相補的な塩基配列の少なくとも一部を特異的に増幅するプライマーおよびこれを利用したシュードモナス・エルギノーサの検出方法 | Yakult Honsha Co Ltd | 株式会社ヤクルト本社 | Asahara, T., Tsuji, H., Niikura, M. | 朝原 崇, 辻 浩和, 新倉 舞 | 2020-54279 | 2020-04-09 | 2018-187032 | 2018-10-02 | JCM 1112, JCM 1152, JCM 1290, JCM 1471, JCM 2776, JCM 2952, JCM 3843, JCM 5961, JCM 5968 |
Method for producing γ-aminobutyric acid | γ−アミノ酪酸の製造方法 | Kagome Co Ltd | カゴメ株式会社 | Nakatani, T. | 中谷 友樹 | 2020-58309 | 2020-04-16 | 2018-192834 | 2018-10-11 | JCM 2762 |
Method for producing 6-hydroxydaidzein | 6−ヒドロキシダイゼインの製造方法 | Daicel Corp | 株式会社ダイセル | Yamamoto, Y., Yamamoto, H. | 山本 侑平, 山本 浩明 | 2020-58319 | 2020-04-16 | 2018-193678 | 2018-10-12 | JCM 1395, JCM 1471, JCM 14657 |
Oral composition | 経口組成物 | Sumi Plus Co Ltd | 炭プラスラボ株式会社 | Yokoyama, I., Yokoyama, H. | 横山 功, 横山 宏章 | 2020-59689 | 2020-04-16 | 2018-207778 | 2018-11-02 | JCM 1131 |
Composition for preventing or improving eye fatigue | 眼疲労の抑制又は改善用組成物 | Kirin Holdings Co Ltd, Koiwai Nyugyo KK | キリンホールディングス株式会社, 小岩井乳業株式会社 | Kurihara, T., Morita, Y., Jonai, K., Fujiwara, D. | 栗原 俊英, 森田 悠治, 城内 健太, 藤原 大介 | 2020-63297 | 2020-04-23 | 2019-236692 | 2019-12-26 | JCM 1161, JCM 1172 |
Compositions containing products of lactic acid bacteria, methods for producing equol and methods for producing compositions containing products of lactic acid bacteria | 乳酸菌生産物質含有組成物、エクオール生成方法および乳酸菌生産物質含有組成物の製造方法 | Sumi Plus Co Ltd | 炭プラスラボ株式会社 | Yokoyama, I., Yokoyama, H., Watabe, S. | 横山 功, 横山 宏章, 渡部 晋三 | 2020-68773 | 2020-05-07 | 2019-195717 | 2019-10-28 | JCM 1131 |
Charcoal-containing composition | 炭含有組成物 | Sumi Plus Co Ltd | 炭プラスラボ株式会社 | Yokoyama, I., Yokoyama, H. | 横山 功, 横山 宏章 | 2020-68776 | 2020-05-07 | 2019-196779 | 2019-10-29 | JCM 1131 |
Method for producing lactic acid bacterium-containing beverage inhibited from aggregation or precipitation | 凝集又は沈殿が抑制された乳酸菌含有飲料の製造方法 | House Wellness Foods KK | ハウスウェルネスフーズ株式会社 | Kawamura, K., Saji, R., Yoshida, T. | 川村 恭子, 佐治 良介, 吉田 太郎 | 2020-74701 | 2020-05-21 | 2018-209229 | 2018-11-06 | JCM 5805 |
Cleaning agent for Propionibacterium acnes removal | アクネ菌除去用清拭剤 | Kobayashi Pharmaceutical Co Ltd | 小林製薬株式会社 | Furubayashi, M. | 古林 宗子 | 2020-75897 | 2020-05-21 | 2018-211316 | 2018-11-09 | JCM 6425 |
AMPK activator | AMPK活性化剤 | Kobe Univ, Mitsui Norin Co Ltd | 国立大学法人神戸大学, 三井農林株式会社 | Ashida, H., Yamashita, Y., Takagaki, A. | 芦田 均, 山下 陽子, 高垣 晶子 | 2020-83769 | 2020-06-04 | 2018-215368 | 2018-11-16 | JCM 9979 |
Medium for detecting or enriching Clostridium perfringens and method for detecting or enriching the same | ウエルシュ菌を検出または増菌するための培地およびその検出または増菌方法 | Kanto Chem Co Inc | 関東化学株式会社 | Uchida, N., Yokoyama, A. | 内田 宣邦, 横山 明彦 | 2020-89309 | 2020-06-11 | 2018-228831 | 2018-12-06 | JCM 3816, JCM 5242 |
Novel meat quality improving agent and method of using the same | 新規肉質改良剤およびその使用方法 | Mitsubishi Corporation Life Sciences Ltd | 三菱商事ライフサイエンス株式会社 | Matsuyama, Y., Fujii, D. | 松山 勇介, 藤井 大樹 | 2020-89326 | 2020-06-11 | 2018-229604 | 2018-12-07 | JCM 16226 |
Novel lactic acid bacterium strain and immunostimulant containing the same | 新規な乳酸菌株およびそれを含む免疫賦活剤 | AOB Keioh Group Corp | 株式会社AOB慧央グループ | Chiou Tai-Ying, Suda, W., Oshima, K., Hattori, S., Matsuzaki, C., Yamamoto, K., Takahashi, T. | 邱 泰瑛, 須田 亙, 大島 健志朗, 服部 正平, 松崎 千秋, 山本 憲二, 高橋 知也 | 2020-92704 | 2020-06-18 | 2019-222687 | 2019-12-10 | JCM 1112, JCM 1131, JCM 1134, JCM 1149, JCM 1192, JCM 1194, JCM 1200, JCM 1205, JCM 1217, JCM 1222, JCM 1275, JCM 2012, JCM 5805, JCM 10602 |
Agent for inhibiting activity of periodontal pathogen-producing cysteine protease | 歯周病原因菌産生システインプロテアーゼ活性抑制剤 | Kobayashi Pharmaceutical Co Ltd, Nippon Zettoc Co Ltd | 小林製薬株式会社, 日本ゼトック株式会社 | Kuramitsu, S., Hasegawa, T., Okamoto, H., Hasegawa, Y., Inagaki, M. | 倉光 祥平, 長谷川 友美, 岡本 浩明, 長谷川 嘉宣, 稲垣 みずき | 2020-109071 | 2020-07-16 | 2019-160972 | 2019-09-04 | JCM 12257 |
Novel microorganism and use thereof | 新規微生物およびその利用 | Daicel Corp | 株式会社ダイセル | Ishiwa, T., Nakajima, M., Otani, A. | 石輪 俊典, 中島 賢則, 大谷 彬 | 2020-115858 | 2020-08-06 | 2020-8678 | 2020-01-22 | JCM 14811 |
Compositions comprising bacterial strains | 細菌株を含む組成物 | 4D Pharma Research Ltd | | Mulder, I. E., Holt, A. B., Mccluskey, S. M., Lennon, G. C., Ahmed, S. | | 2020-125351 | 2020-08-20 | 2020-81459 | 2020-05-01 | JCM 1298 |
Sugar absorption promoting composition | 糖吸収促進用組成物 | Snow Brand Milk Products Co Ltd | 雪印メグミルク株式会社 | Miyazaki, T., Kono, M., Miyoshi, M. | 宮崎 忠昭, 河野 通生, 三好 雅也 | 2020-132560 | 2020-08-31 | 2019-27010 | 2019-02-19 | JCM 1002, JCM 1012, JCM 1112, JCM 1120, JCM 1126, JCM 1132, JCM 1136, JCM 1149, JCM 1192, JCM 1194, JCM 1200, JCM 1205, JCM 1217, JCM 1255, JCM 1275, JCM 2012, JCM 5805, JCM 6124, JCM 8130, JCM 9696, JCM 16167 |
Antibacterial active substance from Thermosporothrix hazakensis | サーモスポロスリックス・ハザケンシス(Thermosporothrix hazakensis)由来の抗菌活性物質 | Kennan Eisei Kogyo KK | 株式会社県南衛生工業 | Takano, H., Sato, S., Amano, S., Takano, H., Ueda, K., Furuhata, K., Sakuta, S., Yokota, A., Yabe, S. | 高野 英晃, 佐藤 実人, 天野 昭一, 高野 初美, 上田 賢志, 降旗 一夫, 作田 庄平, 横田 明, 矢部 修平 | 2020-138957 | 2020-09-03 | 2019-138058 | 2019-07-26 | JCM 16142 |
Method for producing flavonoid | フラボノイド類の製造方法 | Daicel Corp | 株式会社ダイセル | Nakajima, M. | 中島 賢則 | 2020-141666 | 2020-09-10 | 2020-34697 | 2020-03-02 | JCM 1094 |
Lactic acid bacteria with GLP-1 secretion promoting ability | GLP-1分泌促進能を有する乳酸菌 | Nissin Foods Holdings Co Ltd | 日清食品ホールディングス株式会社 | Nagasaki, Y., Oki, A. | 長崎 恭久, 大木 篤史 | 2020-150872 | 2020-09-24 | 2019-53343 | 2019-03-20 | JCM 1217 |
Compositions for JNK activation | JNK活性化用組成物 | Snow Brand Milk Products Co Ltd | 雪印メグミルク株式会社 | Obata, H., Kamuragi, T. | 小畠 英史, 冠木 敏秀 | 2020-152653 | 2020-09-24 | 2019-50719 | 2019-03-19 | JCM 1115, JCM 1120, JCM 1126, JCM 1132 |
Method of identifying microorganisms | 微生物の識別方法 | Shimadzu Corp | 株式会社島津製作所 | Teramoto, K. | 寺本 華奈江 | 2020-153933 | 2020-09-24 | 2019-55145 | 2019-03-22 | JCM 6425, JCM 6473, JCM 6495, JCM 18907, JCM 18908, JCM 18909, JCM 18910, JCM 18911, JCM 18912, JCM 18913, JCM 18914, JCM 18915, JCM 18916, JCM 18917, JCM 18918, JCM 18919, JCM 18920, JCM 18921, JCM 18922, JCM 18923, JCM 18924, JCM 18925, JCM 18926, JCM 18927 |
Low-fat fermentation food product and method for producing the same | 低脂肪発酵食品およびその製造方法 | Yakult Honsha Co Ltd | 株式会社ヤクルト本社 | Hoshi, R., Nakamori, M. | 星 亮太郎, 中森 真依子 | 2020-162478 | 2020-10-08 | 2019-65917 | 2019-03-29 | JCM 1028 |
Method for detecting emetic poison of bacillus cereus | セレウス菌嘔吐毒の検出方法 | Meiji Co Ltd, Tamura Hiroto | 株式会社明治 | Takahashi, N., Tsujimoto, Y., Tamura, H. | 高橋 尚美, 辻本 義憲, 田村 廣人 | 2020-187019 | 2020-11-19 | 2019-92057 | 2019-05-15 | JCM 2152, JCM 20386 |
Beverage flavor-improver | 飲料用風味改善剤 | Taiyo Corp | 大洋香料株式会社 | Aoishi, A., Yamaoka, M. | 青石 晃宏, 山岡 優 | 2020-188753 | 2020-11-26 | 2020-51468 | 2020-03-23 | JCM 1112, JCM 1115, JCM 5668, JCM 20315 |
Experiment non-human animal and use thereof | 実験用非ヒト動物及びその使用 | Nikkan Kagaku KK, Institute of Physical and Chemical Research, Univ Chiba Nat Univ Corp | 日環科学株式会社, 国立研究開発法人理化学研究所, 国立大学法人千葉大学 | Miyamoto, H., Ono, H., Kato, H., Hattori, S., Suda, W., Kodama, H. | 宮本 浩邦, 大野 博司, 加藤 完, 服部 正平, 須田 亙, 児玉 浩明 | 2020-191793 | 2020-12-03 | 2019-98116 | 2019-05-24 | JCM 1126, JCM 31116 |
Method for producing 1,3-propanediol | 1,3−プロパンジオールの製造方法 | Green Earth Institute Co Ltd, Natural Beauty Ltd | Green Earth Institute株式会社, Natural Beauty株式会社 | Yamamoto, K., Tsuchisaka, A., Nakane, S., Nakayashiki, T. | 山本 啓介, 土坂 享成, 中根 修平, 中屋敷 徹 | 6668577 | 2020-03-02 | 2019-529268 | 2018-10-30 | JCM 12072 |
Composition for suppressing expression of FcεRI, and FcεRI expression suppression method | FcεRIの発現抑制用組成物及びFcεRIの発現抑制方法 | Kikkoman Corp, National University Corporation Chiba University | キッコーマン株式会社, 国立大学法人千葉大学 | Ishikawa, Y., Kawashima, T., Adachi, M., Shimojo, N. | 石川 友紀, 川島 忠臣, 足立 真樹, 下条 直樹 | WO2020/032166 | 2020-02-13 | PCT/J2019/031341 | 2019-08-08 | JCM 1022, JCM 8797 |
Method for producing organic compound and coryneform bacterium | 有機化合物の製造方法およびコリネ型細菌 | Green Earth Institute Co Ltd | Green Earth Institute株式会社 | Yamamoto, K., Tsuchisaka, A., Nakane, S., Nakayashiki, T. | 山本 啓介, 土坂 享成, 中根 修平, 中屋敷 徹 | WO2020/090016 | 2020-05-07 | PCT/J2018/040415 | 2018-10-30 | JCM 12072 |
Method for producing 8-prenylnaringenin | 8−プレニルナリンゲニンの製造方法 | Daicel Corporation | 株式会社ダイセル | Ishiwa, S., Nakajima, T. | 石輪 俊典, 中島 賢則 | WO2020/013027 | 2020-01-16 | PCT/JP2019/026274 | 2019-07-02 | JCM 1395, JCM 14657, JCM 32276 |
Intestinal bacteria having proliferative capacity in response to D-psicose | D−プシコース応答性増殖能を有する腸内細菌 | Keio University | 学校法人慶應義塾 | Fukuda, S., Takeuchi, N. | 福田 真嗣, 竹内 奈穂 | WO2020/013239 | 2020-01-16 | PCT/JP2019/027371 | 2019-07-10 | JCM 5827, JCM 10300 |
Disinfectant composition | 消毒用組成物 | Otsuka Pharmaceutical Factory, Inc. | 株式会社大塚製薬工場 | Imai, K., Nishioka, H., Hagi, A., Oda, S., Hashimoto, K., Kikuchi, M. | 今井 薫, 西岡 尚恵, 萩 彰文, 小田 真司, 橋本 宗祐, 菊地 基哉 | WO2020/017473 | 2020-01-23 | PCT/JP2019/027803 | 2019-07-12 | JCM 6387, JCM 6388 |
Enzymes participating in extracellular electron transfer and utilization of same | 細胞外電子移動作用に関与する酵素及びその利用 | National Institute for Materials Science | 国立研究開発法人物質・材料研究機構 | Okamoto, A., Deng, X. | 岡本 章玄, トウ ギョウ | WO2020/021740 | 2020-01-30 | PCT/JP2019/003606 | 2019-02-01 | JCM 12295 |
Agent for suppressing microbial growth, method for preventing microbial contamination, and beverage | 微生物増殖抑制剤、微生物汚染防止方法、及び、飲料 | Suntory Holdings Limited | サントリーホールディングス株式会社 | Fukizawa, S., Nonaka, Y., Wakabayashi, K., Yamashita, M. | 富貴澤 伸哉, 野中 裕司, 若林 賢一, 山下 麻衣 | WO2020/031953 | 2020-02-13 | PCT/JP2019/030714 | 2019-08-05 | JCM 1290 |
Bacteriophage preparation | バクテリオファージ剤 | Meiji Seika Pharma Co., Ltd, Incorporated Educational Institution Rakuno Gakuen | Meiji Seikaファルマ株式会社, 学校法人酪農学園 | Iwano, H., Higuchi, H., Tamura, Y., Usui, M., Fujiki, J. | 岩野 英知, 樋口 豪紀, 田村 豊, 臼井 優, 藤木 純平 | WO2020/032232 | 2020-02-13 | PCT/JP2019/031559 | 2019-08-09 | JCM 2414, JCM 2415, JCM 2417, JCM 2418, JCM 2420, JCM 2421, JCM 2422, JCM 2424, JCM 2425, JCM 6074, JCM 7469, JCM 7470, JCM 20345, JCM 31912, JCM 31982 |
Method for synthesizing enzyme for β-glycoside of lacto-N-biose I or galacto-N-biose using modified phosphorylase | 改変ホスホリラーゼを利用したラクト−N−ビオースIまたはガラクト−N−ビオースのβグリコシドの酵素合成法 | Kyoto University, National Agriculture and Food Research Organization | 国立大学法人京都大学, 国立研究開発法人農業・食品産業技術総合研究機構 | Katayama, T., Katoh, T., Kitaoka, M. | 片山 高嶺, 加藤 紀彦, 北岡 本光 | WO2020/040257 | 2020-02-27 | PCT/JP2019/032866 | 2019-08-22 | JCM 1217 |
Therapeutic drug for periodontal disease | 歯周病治療薬 | Osaka University , SBI Pharmaceuticals Co., Ltd. | 国立大学法人大阪大学, SBIファーマ株式会社 | Awazu, K., Sekine, S., Ishizuka, M. | 粟津 邦男, 関根 伸一,石塚 昌宏 | WO2020/066577 | 2020-04-02 | PCT/JP2019/035433 | 2019-09-10 | JCM 5803 |
Composition for promoting antimicrobial peptide production | 抗菌ペプチド産生促進用組成物 | Megmilk Snow Brand Co., Ltd. | 雪印メグミルク株式会社 | Kobatake, E., Kabuki, T. | 冠木 敏秀 | WO2020/111172 | 2020-06-04 | PCT/JP2019/046527 | 2019-11-28 | JCM 1115, JCM 1126, JCM 1132 |
Coryneform bacterium transformant and method for producing 2–phenol ethanol using same | コリネ型細菌形質転換体およびそれを用いる2−フェニルエタノールの製造方法 | Research Institute of Innovative Technology for The Earth, Sumitomo Bakelite Co., Ltd. | 公益財団法人地球環境産業技術研究機構, 住友ベークライト株式会社 | Inui, M., Hiraga, K., Suda, M., Hashizume, M., Ishida, J. | 乾 将行, 平賀 和三, 須田 雅子, 橋詰 正義, 石田 純也 | WO2020/130095 | 2020-06-25 | PCT/JP2019/049921 | 2019-12-19 | JCM 1990, JCM 3953, JCM 4748, JCM 5833, JCM 10602, JCM 10832, JCM 10833, JCM 11615, JCM 11766, JCM 11950, JCM 19085, JCM 20679, JCM 22014 |
Method for producing (1R,3R)-3-(trifluoromethyl)cyclohexan-1-ol and intermediate thereof | (1R,3R)−3−(トリフルオロメチル)シクロヘキサン−1−オール及びその中間体の製造法 | API Corporation | 株式会社エーピーアイ コーポレーション | Sasano, H., Iura, T., Oki, K. | 佐々野 晴花, 井浦 崇敦, 大木 健二 | WO2020/213731 | 2020-10-22 | PCT/JP2020/016948 | 2020-04-17 | JCM 1828 |
Method for analyzing microbial flora | 微生物叢の分析方法 | National Institute of Advanced Industrial Science and Technology | 国立研究開発法人産業技術総合研究所 | Tomita, S., Kurita, R., Tamaki, H., Kusada, H., Kojima, N., Ishihara, S., Miyazaki, K., Yumoto, I. | 冨田 峻介, 栗田 僚二, 玉木 秀幸, 草田 裕之, 小島 直, 石原 紗綾夏, 宮崎 歴, 湯本 勳 | WO2020/262413 | 2020-12-30 | PCT/JP2020/024687 | 2020-06-24 | JCM 1004, JCM 1222, JCM 5805, JCM 7033, JCM 7044, JCM 13470, JCM 13471, JCM 13818, JCM 14987, JCM 16067, JCM 16102 |
Composition for inhibiting trypsin activity, containing, as active ingredient, bacterium belonging to genus Paraprevotella | Paraprevotella属に属する細菌を有効成分として含有する、トリプシン活性を抑制するための組成物 | Riken | 国立研究開発法人理化学研究所 | Honda, K., Narushima, S., Watanabe, E., Ohara, O., Kawashima, Y., Li, Y. | 本田 賢也, 成島 聖子, 渡辺 栄一郎, 小原 収, 川島 祐介, 李 優先 | WO2020/054728 | 2020-03-19 | PCT/JP2019/035574 | 2019-09-10 | JCM 14859, JCM 14860 |